Diabetul si sanatatea sexuala

Depresia, oboseala, anxietatea si depresia survenite pe fondul oscilatiilor glicemiei pot avea un impact negativ asupra vietii sexuale a persoanei cu diabet. De asemenea, actul sexual poate fi dureros din cauza uscaciunii vaginale, o consecinta a nivelului crescut de zahar din sange.

Daca te confrunti cu probleme in viata intima, tristetea, lipsa de comunicare si nevoia de a arunca vina pe sine ori pe partener devin lucruri la ordinea zilei. Exista insa solutii si pentru acest aspect mai putin placut al diabetului iar medicul este cel mai in masura iti ofere sprijinul pentru a depasi acest obstacol. 

Planificarea familiala

Inainte de a ramane insarcinata, medicii recomanda sa iti faci un set complet de analize pentru a fi sigura ca starea de sanatate este buna si daca sunt necesare schimbari in regimul alimentar sau in schema de tratament pentru diabet. In cazul in care iei medicamente pentru tinerea sub control a glicemiei, cel mai probabil vei fi nevoita sa faci injectii cu insulina pentru proteja fatul. Citeste mai multe despre importanta gestionarii corecte a diabetului inainte de sarcina.

Daca nu planuiesti sa ramai insarcinata, trebuie sa stii ca majoritatea anticonceptionalelor sunt sigure si nu prezinta riscuri pentru sanatatea ta, dar trebuie administrate doar in urma unei vizite la cabinetul ginecologului. 

Ciclul menstrual

Pe durata menstruatiei si in saptamana de dinaintea menstrei, e foarte posibil sa te confrunti cu fluctuatii mari ale glicemiei ca urmare a schimbarilor hormonale care se petrec in organismul tau in aceasta perioada. Noteaza-ti valorile glicemiei in zilele „delicate” si discuta cu medicul acest aspect. El iti poate modifica schema de tratament astfel incat sa tii sub control diabetul.

Menopauza

Pe masura ce te apropii de menopauza, corpul produce din ce in ce mai putini hormoni estrogeni si progesteron iar acest lucru poate ridica probleme daca suferi de diabet. Schimbarile hormonale difera de la un caz la altul, insa majoritatea femeilor observa ca odata cu acestea apar si fluctuatiile glicemiei, ce pot fi insotite de simptome precum oboseala, bufeurile (senzatii de caldura intensa) si schimbarile de dispozitie. De asemenea, la menopauza sunt mai frecvente crizele de hipoglicemie, in special in timpul noptii, din cauza insomniei si a transpiratiilor specifice acestei perioade. 

Terapia de substitutie hormonala

Aceasta practica pentru ameliorarea simptomelor menopauzei are atat avantaje ca si dezavantaje. Pe de o parte, estrogenul poate reduce riscul de osteoporoza, vaginita si bufeuri, insa de cealalta parte, exista pericolul de instalare a cancerului de san, uterin, boli de inima sau atac cerebral. 

Recomandarea medicilor consta in terapia pe termen scurt, cu doze hormonale reduse, astfel incat sa fie ameliorate simptomele neplacute ale menopauzei, fara a exista pericolul reactiilor adverse. Femeile cu cancer de san, boli de inima si antecedente privind cheagurile de sange trebuie sa evite terapia de substitutie hormonala.

Impotenta sau disfunctia erectila

Medicamentele pentru tratarea hipertensiunii arteriale, a ulcerului stomacal sau a arsurilor, interventiile chirurgicale la nivelul prostatei sau a vezicii urinare, depresia, kilogramele in plus, lipsa de miscare, stresul, fumatul – toate acestea sunt cauze care pot duce la impotenta (incapacitatea de a avea sau a mentine o erectie). 

Impotenta este un diagnostic pe care barbatii cu greu il accepta si discuta, mai ales ca este o problema de sanatate ce tine de viata intima. Aceasta piedica trebuie insa depasita pentru ca exista tratamente ce pot rezolva situatia. Asadar, mergi la medic si spune-i care sunt simptomele ce te ingrijoreaza, medicamentele pe care le iei si problemele de natura fizica si emotionala pe care le intampini. 

Optiunile de tratament difera de la caz la caz si pot consta in administrarea de medicamente orale, pe baza de reteta medicala, injectarea peniana de prostaglandine, folosirea pompei sau a aspiratoarelor care imbunatatesc fluxul de sange in penis si introducerea chirurgicala a unui dispozitiv in penis, care repara vasele de sange si permit circulatia normala a sangelui. 

Nivel scazut de testosteron

Barbatii diagnosticati cu diabet zaharat de tip 2 sunt de doua ori mai expusi riscului de a prezenta niveluri reduse de testosteron in comparatie cu cei care nu sufera de aceasta boala. Testerosteronul scazut este frecvent subdiagnosticat mai ales din cauza faptului ca prezinta simptome similare cu alte altor afectiuni. Manifestarile includ lipsa de energie, depresie, procentul scazut de masa musculara, interes redus pentru sex si impotenta.

Un simplu test de sange poate depista cu usurinta lipsa testosteronului iar gelurile, plasturii sau injectiile recomandate de medicul endocriconolog sau urolog regleaza nivelul acestui hormon in sange astfel incat sa te bucuri din nou de o viata sexuala implinita. 


Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org)

Inapoi la categorie

Citeste si
Cum depasesti frica de injectii
Mituri despre diabet
Vizita la medic
Sarcina si diabetul – ce trebuie sa stie o femeie cu diabet inainte de a ramane insarcinata