Reguli de prevenire si ingrijire a piciorului diabetic

Deteriorarea vaselor de sange si a nervilor, cauzata de glicemia crescuta, duce la o circulatie proasta, dureri si lipsa sensibilitatii la nivelul membrelor inferioare. Astfel, ranile minore se pot transforma in probleme mai grave daca nu sunt tratate la timp si corect, afectiuni ce sunt cuprinse in piciorul diabetic.

Piciorul diabetic apare in 15% din cazurile de diabet si reprezinta o complicatie care iti poate pune viata in pericol in caz de suprainfectie. Asadar, daca ai diabet si suferi o leziune (batatura, taietura, julitura etc.), dezinfecteaza bine zona cu substante antiseptice (rivanol, apa oxigenata) si prezinta-te de urgenta la medic daca aceasta nu se vindeca in decurs de o saptamana. 

Fara tratament adecvat, piciorul diabetic poate avea consecinte grave, cum ar fi infectiile, plagile cronice sau chiar amputatia. 

Reguli pentru prevenirea piciorului diabetic

Pentru a preveni aceasta afectiune, trebuie sa cunosti cateva reguli de baza. Iata care sunt acestea:

● Fa tot posibilul sa mentii glicemia in limitele normale. Pentru asta, urmeaza intocmai tratamentul recomandat de medic, tine-te de regim si fa exercitii. Misca-ti degetele de 2-3 ori pe zi in sedinte de cate cinci minute si deseneaza cercuri din glezna, care ajuta la imbunatatirea circulatiei picioarelor. Evita pozitia picior peste picior si pantalonii stramti pe picior.

● Verifica-ti zilnic picioarele si mergi la medic daca observi ca ai o zgarietura, taietura sau orice alta leziune. Nu aplica de capul tau solutii dezinfectante sau alte creme, cere-i medicului sa iti prescrie tratamentul potrivit.

● Acorda atentie zonei degetelor de la picioare, evita baile fierbinti si taie-ti cu grija unghiile dupa baie, cand sunt mai moi, la interval de o saptamana. Pentru a preveni umezeala dintre degete, poti folosi pudra de talc sau amidon de porumb, pe care il gasesti la orice supermarket.

● Foloseste creme puternic hidratante pentru zona calcaielor, predispuse la aparitia crapaturilor. In cazul in care ai deja calcaiele crapate, vorbeste cu medicul pentru o solutie eficienta si sigura. 

● Poarta incaltaminte comoda si calduroasa si nu umbla descult, pentru a evita orice fel de leziune. Pe timpul verii foloseste crema de protectie solara pentru a preveni arsurile, iar iarna poarta sosete de lana care mentin temperatura la nivelul extremitatilor membrelor inferioare.

Sfaturi pentru alegerea corecta a incaltamintei 

Pantofii potriviti sunt importanti pentru oricine, dar mai cu seama pentru bolnavii de diabet care sufera de picior diabetic, deoarece acestia le pot salva picioarele. 

Neuropatia diabetica poate afecta si picioarele, fiind vorba de o afectiune a terminatiilor nervoase care duce la amorteala, durere si senzatie de furnicaturi in picioare. La randul ei, amorteala poate creste riscul de rani trecute cu vederea, ce permit dezvoltarea bacteriilor in piele si cresc riscul de infectii. Deoarece diabetul reduce fluxul de sange catre membrele inferioare, aparitia unei infectii poate scapa usor de sub control si duce la ulcer care, netratat, are consecinte grave precum amputatia membrului afectat. Incaltamintea potrivita poate sa previna insa astfel de probleme. 

Dar tine minte, confortul este mult mai important decat aspectul! Asadar, tine cont de cateva sfaturi atunci cand iti cumperi incaltaminte:

- Verifica interiorul pantofului de asperitati care pot duce la formarea bataturilor; pantofii sport sunt o alegere potrivita, insa papucii de plaja si pantofii cu toc sunt de evitat. In magazinele specializate gasesti incaltaminte ortopedica ce protejeaza perfect piciorul.

- Alege sosete din bumbac, de preferinta albe, pentru ca asa poti vedea cu usurinta daca exista vreo rana;

- Asigura-te ca incaltamintea este comoda si alege o pereche de pantofi putin mai mare ca masura pentru a te asigura ca degetele nu stau inghesuite;

- Nu te grabi sa cumperi prima pereche de pantofi; probeaza mai multe perechi si fa cativa pasi ca sa vezi cum te simti incaltat cu ei;

- Daca arcada piciorului este ridicata sau ai monturi, este indicat sa ceri sfatul unui specialist si sa-ti faci incaltamintea pe comanda, care sa se potriveasca perfect pe forma piciorului tau.

Piciorul diabetic poate cauza mersul anormal, aspect care duce la uzura rapida a incaltamintei si la cresterea riscului de te rani la nivelul picioarelor. Daca ai o astfel de problema, apeleaza la un kinetoterapeut, care te poate ajuta sa corectezi tulburarile de mers prin exercitii fizice specifice. 

De asemenea, este foarte important ca de fiecare data cand te descalti sa iti examinezi cu atentie picioarele pentru orice semn de iritatie, leziune sau infectie, sa te speli, sa te usuci cu un prosop curat si moale si sa iti hidratezi picioarele cu crema, evitand zona dintre degete, pentru a nu incuraja dezvoltarea ciupercilor. 

La cel mai mic semn de roseata, umflatura, durere, taieturi, basici sau infectie, nu amana vizita la medic! 


Sursa: Healthgrades.com

Inapoi la categorie

Citeste si
Cum depasesti frica de injectii
Mituri despre diabet
Vizita la medic
Sarcina si diabetul – ce trebuie sa stie o femeie cu diabet inainte de a ramane insarcinata