Numarul persoanelor cu diabet zaharat este in crestere

La nivel mondial, numarul persoanelor care traiesc cu diabet zaharat a crescut cu aproape 60% in ultimul deceniu, avertizeaza Diabetes UK, cea mai mare organizatie de caritate in domeniul diabetului din Marea Britanie. 

De la 2,1 milioane de britanici care sufereau de diabet in 2005, in doar zece ani numarul acestora a crescut la mai mult de 3,3 milioane. In ceea ce priveste Romania, aproape 2 milioane de romani traiesc cu diabet zaharat si alte 3 milioane de persoane au prediabet, potrivit rezultatelor studiului epidemiologic PREDATORR, anuntate in 2014.

Diabetul este o provocare nu doar pentru fiecare bolnav in parte, ci si pentru sistemele de sanatate ale lumii, deoarece nivelurile glicemice netinute sub control conduc in timp la orbire sau necesitatea amputarilor de membre. Astfel, cheltuielile de resurse decontate de stat sunt in continua crestere in multe tari. Saracia este la randul ei un factor major de risc in aparitia diabetului zaharat de tip 2, dar si a complicatiilor care pot aparea din cauza acestuia. 

Diabetes UK a tras un semnal de alarma in privinta necesitatii ingrijirii pacientilor cu diabet, solicitand totodata investitii mai mari pentru prevenirea acestei afectiuni, in masura in care este posibil. Diabetul de tip 2 are mult sanse sa fie prevenit, stiut fiind faptul ca aproximativ 90% dintre cazurile de diabet de tip 2 sunt strans legate de alimentatia nesanatoasa si de obezitate.

In ce priveste diabetul de tip 1, despre acesta inca nu se stie cum si daca poate fi prevenit, deoarece se dezvolta in copilarie sau la adolescenta si este strans legat de o incapacitate a pancreasului de a produce insulina.

Statistici ingrijoratoare

Dr. Joan St John, un medic de familie din Brent, oras satelit situat in nord-vestul Londrei, loc in care rata cazurilor de diabet este una dintre cele mai mari din Marea Britanie, a declarat ca diabetul zaharat de tip 2 a devenit incredibil de larg raspandit. Ea a declarat pentru site-ul BBC News: „Este extrem de evident ca asa e: nu trece o saptamana fara sa punem un nou diagnostic de diabet zaharat. Cel putin unul. Dar cel mai adesea doua sau trei, cifra pe care in urma cu zece ani trecea chiar si o luna pana sa o inregistram.ˮ

Complicatiile date de glicemia variabila pot fi severe, ducand inclusiv la leziuni ale nervilor, pierderea vederii sau probleme de inima si ale altor organe interne.

Dr. St John a adaugat: „Din pacate, inca exista mitul istoric cum ca diabetul de tip 2 nu este o afectiune grava. Va trebui sa demontam acest mit. Una dintre cele mai crunte complicatii este neuropatia (leziuni ale nervilor), care poate provoca stres, dureri, probleme la nivelul picioarelor, iar leziunilor pot fi adesea iremediabileˮ, a adaugat ea.

Datele publicate de BBC in luna august (2015) au aratat ca diabetul zaharat dependent de medicatie reprezinta acum 10% din bugetul de sanatate al Marii Britanii. 

In Romania, fondurile alocate in 2014 din bugetul sanatatii erau de 11%. Cheltuielile de sanatate pentru diabet marcheaza la nivel international o crestere brusca comparativ cu un deceniu in urma, cand medicamentele reprezentau doar cca 6% din bugetul de sanatate.

Cheltuielile statului cu terapia persoanelor cu diabet vor deveni din ce in ce mai greu de suportat, iar de aceea consider ca intensificarea masurilor de preventie trebuie sa reprezinte principalul efort in lupta impotriva diabetului. Stim ca diabetul nu se vindeca, stim ca boala odata aparuta progreseaza inexorabil si trebuie tratata toata viata. Mai stim ca afectiunea duce la complicatii mult mai grave si mai costisitoare decat ea insasi. Mai trebuie spus ca specialistii nu pot lupta singuri impotriva bolii si ca pot conta pe tot sprijinul nostru”, a declarat prof. univ. dr. Florian Popa, vicepresedintele Comisiei pentru Sanatate Publica din Senatul Romaniei, in cadrul dezbaterii Diabetul zaharat – problema de sanatate publica, desfasurată in noiembrie 2014.

O parte din aceste fonduri sunt legate de diagnosticarea si tratarea diabetului zaharat. Dar necesitatea implementarii unor noi programe national de preventive se dovedeste din ce in ce mai mare

„Am mai spus-o si o vom spune din nou, e timpul sa tratam serios, fiecare in parte, subiectul schimbarii stilului de viata.ˮ (Martin McShane, NHS Anglia)

Motivele pentru care incidenta diabetului zaharat, nu doar de tip 2, ci si de tip 1, este in crestere nu sunt intelese pe deplin, cu toate ca pentru cresterea cazurilor DZ tip 2 responsabila este in special „epidemia” de obezitate la nivel mondial, cauzata de alimentatia nesanatoasa si lipsa de miscare.

Barbara Young, directorul executiv al Diabet UK, a declarat ca este necesar ca fiecare guvern sa actioneze pentru a preveni aparitia de noi cazuri si a imbunatatirii tratamentelor pentru cei deja afectati. „Exista un potential imens de a economisi bani si de a reduce presiunea asupra spitalelor si serviciilor de sanatate prin preventia diabetului zaharat sau a complicatiilor devastatoare si costisitoare", a adaugat ea. 

In Romania, conform studiului epidemiologic PREDATORR demarat in 2013 si incheiat in 2014, „prevalenta supraponderalitatii si a obezitatii este cu mult peste estimarile anterioare, fapt care explica parţial prevalenta crescuta a diabetului si a prediabetului. In acest context se impun, de urgenta, masuri de implementare a Programelor nationale de preventie a patologiei metabolico-nutritionale la populatia generala a Romaniei”, a declarat prof. dr. Maria Moţa, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.


Surse: bbc.com, societate-diabet.ro, agerpres.ro. Foto: Shutterstock

Inapoi la categorie

Citeste si
Diabetul și femeile
Diabetul netinut sub control influenteaza negativ creierul
Legatura intre un somn bun si rezistenta la insulina
Reprizele scurte de exercitii imbunatatesc tensiunea arteriala la pacientii cu diabet de tip 2