Ulceratii ale picioarelor la pacientii cu diabet zaharat

Ulceratiile sunt rani deschise la picioare, care pun in pericol sanatatea picioarelor in cazul pacientilor cu diabet zaharat. Exista riscul ca, in lipsa senzatiilor din picioare de care sufera aceste persoane, ulceratiile sa devina profunde, afectand tendoanele, oasele si alte structuri ale piciorului, infectandu-se atat de tare incat singura solutie ajunge sa fie amputarea piciorului afectat.

Aspectul unei ulceratii este ca al unei rani: un mic crater rosu, care poate fi superficial si sa afecteze doar pielea de suprafata, dar de asemenea poate patrunde prin intreaga grosime a pielii pana in profunzime, atacand structurile interne ale piciorului.

O ulceratie profunda se infecteaza in cazul pacientilor diabetici. Acestia nu simt in timp util durerea in picioare, din cauza ca glicemia crescuta desensibilizeaza extremitatile nervoase din membrele inferioare. Dar o ulceratie poate deveni dureroasa daca in profunzime nervii picioarelor sunt inca functionali. 

Persoanele cu diabet zaharat si care au o circulatie proasta au o probabilitate mult mai mare de a dezvolta ulceratii la nivelul picioarelor. Aceste rani se vindeca destul de greu, iar problema este ca pana si o ulceratie mica se poate infecta daca nu se vindeca repede.

Daca o ulceratie se infecteaza si nu este tratata imediat, ea poate evolua intr-un abces (un „buzunar” de puroi), in osteomielita (infectia osoasa) sau in cangrena. Cangrena este o portiune de tesut mort, vanat, care nu mai poate fi redusa la viata din cauza fluzului de sange scazut. Infectiile piciorului mai grave pot necesita amputarea unui deget sau a unei portiuni de picior.

Cauze ale ulceratiilor

Din pacate, ulceratiile picioarelor sunt frecvente la persoanele care au una sau mai multe dintre urmatoarele probleme de sanatate:

1. Neuropatie periferica

Cand ai diabet zaharat, indiferent de tipul acestuia, deteriorarea nervilor din picioare este una dintre problemele cu care te poti confrunta daca nu iti controlezi glicemia cum trebuie, iar frecvent ai cantitati prea mari de zahar in sange. Iar lipsa sensibilitatii in picioare te face sa nu iti dai seama daca pantofii pe care ii porti sunt prea stramti, ca ai facut bataturi care s-au spart si au devenit rani deschise sau daca te-ai taiat in ceva. De asemenea, infectiile fungice sau problemele cu unghiile incarnate pot evolua repede in rani deschise. Iar la tine, ritmul de evolutie al unei rani este galopant.

Este foarte posibil sa nu iti dai seama nici macar ca ai o rana, daca nu iti examinezi in mod constant picioarele. Multe persoane in varsta si diabeticii cu probleme de vedere nu isi pot examina picioarele suficient de bine, de aceea ajutorul medicului sau al cuiva din familie este pretios in cazul lor.

2. Probleme cu circulatia

Orice boala care scade circulatia la nivelul picioarelor poate duce la aparitia unor ulceratii sau infectii care sa nu fie sesizate la timp. Circulatia proasta priveaza celulele de oxigen. Acest lucru face si pielea mai vulnerabila la raniri, dar incetineste si capacitatea piciorului de a se vindeca.

Slaba circulatie a sangelui in arterele picioarelor este numita arteriopatie obliteranta cronica. Ea poate cauza dureri de picioare sau de fesieri in timpul mersului. 

3. Oasele sau muschii de la picioare deformate 

Orice anomalie care denatureaza anatomia normala a piciorului poate duce la ulceratii ale picior. De exemplu, piciorul cu moturi poate fi fortat sa intre in pantofi care nu se potrivesc cu forma modificata a piciorului. Cazurile de artrita severa pot inregistra, de asemenea, modificari de structura a piciorului. 

Simptomele unor ulceratii la piciorul diabetic

O rana deschisa, care strapunge pielea si arata ca un crater adanc, este o ulceratie. Ulceratiile pot fi si superficiale, daca le detectezi in timp util. Cele mai multe ulceratii sunt situate pe talpa sau pe degetele de la picioare. Rana poate fi inconjurata de un strat de piele batatorita, dar aceasta margine se poate largi in timp. In formele severe ale ranii, gaura poate fi suficient de adanca incat sa expuna tendoanele sau oasele la infectii.

Ulceratiile pot fi dureroase, dar este posibil si sa nu doara, daca nervii din picioare si-au pierdut capacitatile, asa ca unele persoane pot sa nici nu stie ca au o rana atat de urata. Adesea, rudele sau un insotitor devin constienti de aceasta problema, atunci cand observa ca piciorul arata rosu si umflat sau cand simt un miros ciudat dat de infectie. De aceea este atat de importanta examinarea periodica a picioarelor la medic, dar si cea zilnica, acasa.

Diagnosticul de ulceratie

Evident ca simpla vedere a ulceratiei este suficienta pentru ca medicul sa puna acest diagnostic. Totusi doctorul va mai face cateva examinari si analize pentru a isi da seama care sunt riscurile pe care le prezinti.

Medicul va verifica daca iti controlezi glicemia suficient de bine sau daca ai frecvent hiperglicemie, ceea ce iti creste riscurile de alterare a nervilor din picioare.  De asemenea, te va intreba despre tipul de pantofi pe care il porti de obicei. Iti va verifica reflexele si daca poti percepe vibratiile, apoi va verifica si cum este circulatia la nivelul picioarelor. 

Evaluarea ulceratiei are in vedere:

- Cat de adanca este ulceratia

- Daca exista o infectie

- Daca infectia s-a dezvoltat intr-o infectie profunda sau a dat in osteomielita 

- Daca ai orice deformari ale piciorului, probleme circulatorii sau neuropatie, care vor intarzia vindecarea. 

Medicul poate utiliza o sonda subtire pentru a examina ulceratia in adancime, poate analiza roseata din jurul ulcerului, care poate fi un semn de infectie. Se poate sa te trimita si la analize, una sau mai multe dintre urmatoarele:

• ecografie Doppler, daca a constatat ca implusurile nervoase la nivelul picioarelor sunt slabite

• analize de sange

• culturi bacteriene ale ulceratiei

• radiografii

• imagistica prin rezonanta magnetica (RMN)

• o tomografie computerizata

Durata unei ulceratii si sansele de vindecare

O serie de factori pot influenta sansele de vindecare ale unei ulceratii la picior si durata acesteia. Printre acestia se numara:

• situatia circulatiei sanguine la nivelul piciorului (in lipsa unei circulatii bune, celulele nu sunt suficient hranite cu oxigen si substante nutritive)

• adancimea ulceratiei 

• daca ulceratia este infectata

• daca aceasta poate fi protejata de frecari si presiuni

La persoanele care au o buna circulatie si beneficiaza de o ingrijire medicala buna, o ulceratie se poate vindeca in trei pana la sase saptamani. Ulceratiile profunde pot dura 12 – 20 de saptamani. Uneori in cazul acestora din urma poate fi nevoie si de interventii chirurgicale.

Cangrena

Cangrena piciorului diabetic apare cand tesutul necrozeaza (moare) si poate fi insotita sau nu de infectie bacteriana. Cangrena este de doua feluri:

• Uscata – cangrena uscata apare din cauza pierderii vascularizarii arteriale. In fazele incipiente, cangrena uscata a piciorului determina o durere surda sau zona afectata poate fi extrem de dureroasa la atingere. Pielea din jurul ranii poate fi rosie, apoi se inchide la culoare ajungand de la maron inchis, la albastru, purpuriu inchis pana la complet negru, iar testul se usuca si se lichefiaza. Avansarea bolii poate continua neobservata timp de luni intregi, mai ales la persoanele in varsta care nu sunt examinate.

• Umeda – cangrena umeda apare atunci cand vascularizarea arteriala si cea venoasa se pierd in egala masura. Este frecventa la pacientii ce au diabet zaharat de mult timp. Cangrena umeda a piciorului diabetic este o stare grava, in care infectia bacteriana se poate raspandi in intreg organismul. Zona afectata este mai moale la atingere si emana un miros neplacut. Piciorul sau degetetele de la picior pot fi umflate, rosii si calde. In general, aceasta se dezvolta mult mai rapid decat cangrena uscata.

Cangrena impune adesea amputarea unei zone, procedura care este traumatizanta, dar salveaza viata pacientului. In cazul cangrenei uscate neinfectate, in stadiile incipiente poate sa nu fie nevoie de amputare. Operatia are loc daca zona este suprainfectata si sunt afectate tesuturile inconjuratoare, mai ales osul (osteomielita).

Prevenirea ulceratiilor in diabet

Daca ai diabet zaharat exista un risc mai mare sa faci ulceratii comparativ cu persoanele care nu au diabet. Cu atat mai mult, pentru ca esti avertizat, poti lua masuri pentru a preveni aparitia problemelor.

Examineaza-ti picioarele zilnic si respecta niste bune practici de igiena a piciorului pentru a evita problemele. Urmatoarele strategii te pot ajuta:

• Cand faci controlul picioarelor, zilnic, verifica daca exista bataturi, zone crapate sau calusuri. Foloseste o oglinda pentru a verifica calcaiele si talpa, daca nu le vezi bine. Daca stii ca vederea iti e afectata, poti ruga pe cineva apropiat sa iti examineze picioarele.

• Spala-te pe picioare in fiecare zi, folosind apa calduta si un sapun delicat. Usuca picioarele bine, in special intre degete. Aplica lotiune hidratanta pe zonele uscate, dar nu intre degetele de la picioare.

• Poarta pantofi potriviti si sosete moi, absorbante. Verifica intotdeauna in pantofi inainte de a te incalta, sa nu existe obiecte in ei. Schimba imediat sosetele daca sunt umede sau transpirate.

• Taie-ti unghiile de la picioare drept, lasa unghiile incarnate in pace (nu le taia de sub piele) si foloseste o pila pentru a nu ramane colturi.

• Daca ai bataturi sau calusuri, intreba-ti medicul cum sa aiba grija de ele. Medicul poate stabili ca e mai bine sa le trateze el decat sa le ingrijesti la tine acasa. 

Tratamente posibile

Daca circulatia nu iti este afectata, medicul poate trata ulceratia de la picior folosind o procedura numita debridare. Aceasta consta curatarea leziunii pana la tesut sanatos, prin indepartarea tesuturilor necrozate / moarte, fara a ajunge la nivelul structurii osoase. Debridarea se poate face mecanic, chimic, enzimatic sau biologic.

De asemenea, medicul va elimina orice zona dura din apropierea ranii, apoi va aplica un pansament care sterilizeaza zona. Pe viitor iti mai poate prescrie incaltaminte de specialitate, pentru a scadea presiunea pe zona ulcerata. 

Va trebui sa revii la medic pentru noi examinari si, daca este cazul, debridari. Pentru a schimba pansamentul o data la cateva zile poti apela la o asistenta medicala. Exista acum si un tip de pansament steril modern, Altrazeal, dar care este foarte scump. Se vinde sub forma de pulbere care, in contact cu exduatul ranii, se transforma intr-o bariera microporoasa asemanatoare pielii. Acesta poate fi pastrat pe plaga 14 zile.

Se poate ca ingrijirea sa dureze saptamani sau chiar luni intregi, pana cand ulceratie se vindeca complet. Daca exista posibilitatea unei infectii, se poate sa ti se dea si antibiotice. Dupa vindecare, ai grija sa porti incaltaminte comoda, moale in interior, ca sa nu pui presiune pe zonele vulnerabile ale picioarelor si sa previi reaparitia ulceratiei.

La ulceratiile piciorului care nu raspund la terapia clasica se poate sa fie nevoie de interventie chirurgicala. Persoanele cu circulatie proasta pot avea nevoie de chirurgie vasculara, pentru a corecta problemele  cu fluxul sanguin din arterele piciorului. De obicei, se foloseste tehnologia by-pass.

Cu toate ca ulceratiile incipiente sunt vindecate, nu considera ca ai scapat. Aproximativ una din trei ulceratii vindecate revin. Acest lucru li se intampla in special persoanelor care nu poarta incaltamintea de specialitate prescrisa de catre medic.


Surse: healthgrades.com, National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases USA (niams.nih.gov), lectiadeortopedie.ro.

Inapoi la categorie

Citeste si
Complicatiile privind sanatatea ochilor in diabet
Probleme ale pielii legate de diabet
Ce este neuropatia, tipuri de neuropatie diabetica, preventie si riscuri
Retinopatia diabetica: riscuri, cauze si tratamente