Ce boli se pot asocia cu diabetul zaharat de tip1?

Orice boala se poate asocia cu diabetul zaharat de tip 1, data fiind conditia speciala a sistemului imunitar. Dar cele mai intalnite afectiuni care vin odata cu DZ tip 1 sunt tulburarile tiroidiene, boala celiaca, boala Addison sau vitiligo. 

Desi nu poti preveni astfel de probleme de sanatate legate de diabet zaharat tip 1, vestea buna este ca tulburarile tiroidiene, boala celiaca sau boala Addison pot fi tratate cu succes de cele mai multe ori. Cunoscand semnele si simptomele, poti face controalele regulate si testele recomandate de medicul tau, ceea ce va ajuta la reducerea sau prevenirea efectelor acestor tulburari.

Copii si adolescenti cu diabet zaharat tip 1 au un risc mai mare de a dezvolta anumite probleme de sanatate, din cauza ca diabetul de tip 1 este o boala autoimuna. Din acest motiv si bolile asociate sunt tot boli autoimune. In bolile autoimune, sistemul imunitar ataca din greseala tesuturile sanatoase ale corpului ca si cum acestea ar fi straine. Un atac sever poate afecta functionarea oricarei parti a corpului.

Medicii inca nu stiu sigur de ce apar bolile autoimune, dar factorii genetici joaca probabil un rol important, deoarece rudele persoanelor cu diabet zaharat de tip 1 sunt mult mai susceptibile de a avea boli autoimune.

Cei mai multi copii cu diabet zaharat tip 1 nu au nevoie de tratament pentru orice alte tulburari autoimune. Dar unii pot dezvolta tulburari tiroidiene, boala celiaca, boala Addison etc. Aceste tulburari, care nu sunt cauzate de problemele cu controlul glicemiei, se pot dezvolta chiar inainte ca un copil sa fie diagnosticat cu diabet zaharat de tip 1. Sau, dimpotriva, ele pot aparea la cateva luni sau chiar ani de la diagnosticul de diabet.

Tulburari tiroidiene

Tiroida este o glanda situata in partea din fata a gatului si face parte din sistemul endocrin. Ea produce hormoni care ajuta metabolismul si joaca un rol in dezvoltarea osoasa, pubertate si multe alte functii ale corpului la adolescenta si maturitate.

Bolile tiroidiene sunt destul de frecvente la persoanele cu diabet zaharat de tip 1 si afecteaza 15% pana la 20% dintre adulti.

Bolile tiroidiene pot face ca glanda tiroida sa secrete prea multi hormoni (hipertiroidism) sau prea putini (hipotiroidism). Ambele situatii pot fi insotite de o glanda tiroida marita. Unoeri, se poate remarca o gusa, desi aceasta nu este intotdeauna evidenta.

Hipertiroidia poate provoca nervozitate, iritabilitate, exces de transpiratie, intoleranta la caldura, oboseala, tulburari de somn, batai rapide ale inimii, perioadele menstruale neregulate la fete si slabiciune musculara. Un semn ca poti avea acesta problema e ca pierzi in greutate, desi mananci mai mult decat de obicei. Uneori tesuturile din jurul ochilor se inflameaza si arata mai umflate.

Cineva cu hipotiroidism usor se poate simti foarte bine si, de fapt, ar putea sa nu aiba nici un simptom la inceput. Cu toate acestea, simptomele pot deveni mai evidente in cazul in care starea se agraveaza. Persoanele cu hipotiroidism sunt mai deprimate si mai lente si pot castiga in greutate, chiar daca nu mananca mult. Copiii cu hipotiroidism, de asemenea, pot inregistra o crestere lenta in inaltime, o dezvoltare sexuala lenta, perioadele menstruale neregulate la fete, slabiciune musculara, piele uscata, caderea parului, memorie slaba si dificultati de concentrare.

Copiii care sufera de probleme ale tiroidei pot fi tratati cu medicatie care sa le aduca nivelul lor de hormoni tiroidieni la normal.

Boala celiaca

Boala celiaca este o alta boala autoimuna cu o mai mare probabilitate de a aparea la persoanele cu diabet zaharat de tip 1. Aproximativ 1 din 20 bolnavi de diabet de tip 1 sufera si de celiachie. 

Diabetul zaharat de tip 1 interfereaza cu capacitatea intestinului de a tolera glutenul care se gaseste in cereale precum graul si orzul.

Cand copii cu boala celiaca mananca alimente care contin gluten, sistemul lor imunitar reactioneaza la ea, dand simptome gastro-intestinale. Expunerea pe termen lung la gluten dauneaza intestinului subtire si interfereaza cu capacitatea de absorbtie a substantelor nutritive din alimente.

Unele persoane nu au simptome, dar altele pot avea de-a face cu diaree frecventa, dureri abdominale, gaze, balonare, scadere in greutate sau a apetitului, stari de oboseala. Unii copii si adolescenti cu boala celiaca au probleme de crestere, deoarece nu isi pot lua suficiente substante nutritive din mancare. Daca nu este tratata, boala celiaca poate duce la hipoglicemie, osteoporoza si anumite tipuri de cancer.

In cazul in care copilul tau are diabet de tip 1, medicul poate face un test de sange pentru a verifica si riscul de boala celiaca, chiar daca nu exista simptome. In cazul in care medicul suspecteaza boala celiaca, medicul poate cere o biopsie a intestinului subtire (se preleveaza o bucata de tesut din intestinul subtire pentru examinare), pentru a confirma diagnosticul.

Copii si adolescenti care au boala celiaca trebuie sa urmeze un regim alimentar fara gluten (nici un produs pe baza de grau, secara si orz, ba chiar si unele tipuri de orez). 

Boala Addison

Boala Addison, un tip de insuficienta suprarenala, este o boala autoimuna care afecteaza glandele suprarenale ale sistemului endocrin. Aceste glande, situate chiar deasupra rinichilor, produc hormoni, inclusiv cortizol si aldosteron, care controleaza multe dintre functiile corpului, in special cele legate de raspunsul la stres. Acestea afecteaza tensiunea arteriala, echilibrul fluidelor, a functiei cardiace, sistemul imunitar, raspunsul organismului la insulina, metabolismul, dar si starea psihica. Daca cineva are boala Addison, glandele suprarenale nu produc suficient cortizol si, de asemenea, ar putea sa nu produca suficient aldosteron.

Semne si simptomele bolii Addison apar incet si decurg lent. Acestea pot include oboseala, slabiciune musculara, pierderea poftei de mancare sau pierderea in greutate. Unii oameni au stari de greata, varsaturi, diaree, ameteli si au de-a face cu scaderea tensiunii arteriale, decolorarea pielii (mai ales in cutele pielii, cum ar fi coatele), iritabilitate, depresie.

La persoane cu boala Addison simptomele nu apar pana cand nu sunt declansate de un eveniment stresant, cum ar fi bolile sau un accident. Aceste simptome pot fi mai severe daca apar brusc, iar medicii o diagnosticheaza ca pe o insuficienta suprarenala acuta. Daca acest lucru se intampla cu copilul, este important sa ceri ajutor medical imediat.

Cand doctorii suspecteaza boala Addison, vor cere analize de urina si sange. Tratamentul  va aduce nivelul de hormoni suprarenali inapoi la normal.

Vitiligo

Vitiligo se manifesta prin pete albe pe piele sau chiar prin suprafete intinse fara pigment. Este o boala cronica instalata tot din cauza ca sistemul imunitar nu mai recunoaste celulele care produc pigmentul pielii (melanina) si de aceea le distruge. 

Desi vitiligo nu are riscuri vitale, afectiunea poate evolua nefavorabil si se poate agrava, iar complicatiile afectiunii pot duce si la albirea firelor de par. Printre riscurile cele mai mari este acela ca pielea depigmentata este sensibila la arsuri solare, deci este obligatorie evitarea expunerii la soare fara protectie. De asemenea, boala poate afecta increderea in sine, relatiile sociale etc. 

Vitiligo poate fi tratata cu diverse metode, dar multe dintre ele nesatisfacatoare. In schimb, tratamentul cu melagenina (derivat din placenta) este considerat eficient si sigur pentru copii.


Surse: kidshealth.org, celiac.org, mayoclinic.org

Inapoi la categorie

Citeste si
Ce este si cum functioneaza pompa de insulina
Cum se face injectia cu insulina
Ce trebuie sa stii despre insulina
Preventie si tratament pentru diabet zaharat de tip 1