Cum iti alegi setul de perfuzie pentru pompa de insulina si cum il utilizezi

Pompa de insulina usureaza mult administrarea insulinei, dar folosirea ei eficienta depinde de setul de perfuzie. Cum alegi un set de perfuzie care sa ti se potriveasca?

Sistemele de perfuzie sunt concepute sa iti asigure un tranzit cat mai comod si eficient posibil al insulinei din pompa in corp. Prin urmare, exista o gama variata de tipuri de canule si tuburi de diverse lungimi. Acestea pot fi alese in functie de constitutia ta corporala, dar si de stilul tau de viata sau nivelul de implicare in activitati fizice. Iata detaliile de care sa tii cont:

Canula din otel sau din material moale?

Sistemele de perfuzie cu canule moi sunt mai populare decat cele cu canule de otel si sunt considerate in general mai confortabile. Pe langa faptul ca nu lezeaza tesuturile pielii, sunt o alegere buna si daca ai avut antecedente de reactii alergice la nichel.

Sistemul de perfuzie cu canula moale este inserat cu ajutorul unui ac de otel, care este indepartat dupa ce insertia este completa. Poti utiliza un singur set mai mult timp, deoarece acesta trebuie schimbat la intervale de 48 pana la 72 de ore. 

Seturile de perfuzie cu canula de otel sunt o optiune mai potrivita pentru persoanele care nu sunt alergice la materialele din componenta canulei. Mai poti alege canula de otel daca ai avut probleme din cauza indoirii sau dislocarii seturilor cu canula moale. Acest tip de sistem de perfuzie trebuie schimbat la intervale de 24 pana la 48 de ore. 

Inserare in unghi drept sau ascutit?

Seturile de perfuzie cu insertie la 90° sunt inserate direct in piele, in unghi drept, si au un ac de insertie mai scurt. Acest tip este adecvat unei introduceri rapide. Sau mai este recomandat daca ai fobie de ace. Metoda insertiei in unghi drept se poate utiliza atat cu canulele de otel, cat si cu cele moi. 

Seturile de perfuzie cu insertie diagonala intra in piele la unghiuri de 20° pana la 45° fata de nivelul pielii, utilizandu-se un ac de insertie mai lung. Insertia este mai lenta in cazul lor, dar au avantajul ca se pot adapta la orice constitutie corporala. Seturile cu insertie diagonala permit o mai mare variatie a adancimii de patrundere, asadar ar putea fi o optiune mai buna daca ai o masa musculara densa si o masa mica de tesut adipos. Doar seturile de perfuzie cu canula moale permit inserarea diagonala. 

Lungimea canulei

Alegerea unei canule de lungime adecvata se face, in general, pe baza indicelui de masa corporala (IMC). Dar medicul sau furnizorul de aparatura medicala te poate ajuta sa determini care este lungimea canulei cea mai adecvata pentru tine.




VarstaIndicele de masa corporala (IMC)
Lungime recomandata a canulei
- Insertie la 90°
Lungime recomandata a canulei
- Insertie diagonala/de la 20° la 45° 
Copii sub 12 ani
Toti6 sau 8 mm
13 mm
Adolescenti si adulti

< 25 

6 sau 8 mm
13 mm
Adolescenti si adulti
25 - 278 sau 10 mm
17 mm
Adolescenti si adulti
> 2710 sau 12 mm
17 mm


Pentru mai multe detalii despre seturile de perfuzie si alte aspecte legate de pompa de insulina, vezi aici mai multe informatii despre produsele destinate persoanelor cu diabet zaharat de tip 1. 

Alegerea unui loc de perfuzie convenabil si fara riscuri

Cand discutam de gestionarea eficienta a pompei cu insulina, alegerea locului de perfuzie este cel mai important. Pozitionarea si ingrijirea adecvata a locului reduce sansele de infectie si iti poate asigura o absorbtie mai fluenta a insulinei. Alege un nou loc de fiecare data cand schimbi setul de perfuzie si decide daca preferi tipuri diferite de seturi pentru locuri de administrare diferite. Medicul te poate ajuta sa descoperi care este optiunea cea mai buna pentru tine.

Locurile potentiale pentru a insera setul de perfuzie sunt: 

• Abdomenul 

• Soldurile si fesele

• Partea exterioara a copaselor

• Partea interioara a bratelor

Pentru a imbunatati performanta pompei si a setului de perfuzie:

• Inainte de a insera setul de perfuzie, asigura-te ca locul ales de pe piele este uscat si curat. Daca locul nu este curat, riscul de infectie creste. Daca incerci sa aplici setul de perfuzie pe o o zona care nu este uscata, s-ar putea sa ai dificultati in a face banda adeziva sa adere la piele. 

• Cand vremea este foarte calda si transpiri abundent, poti utiliza un antiperspirant solid sau sub forma de spray pentru a impiedica umidificarea excesiva a pielii. Aplica antiperspirantul si asteapta 10 sau 15 minute pentru a-l lasa sa actioneze. Apoi curata bine locul, pentru a elimina reziduurile, inainte de a insera setul de perfuzie.

• Daca practici sporturi sau activitati fizice, evita sa plasezi seturile de perfuzie in locuri mai expuse loviturilor sau de unde se pot disloca.

• Stai in picioare in timp ce inserezi setul. 

• Utilizeaza dispozitivul de insertie recomandat pentru setul de perfuzie ales, ori de cate ori este disponibil. 

• Nu purta setul de perfuzie mai mult timp decat este recomandat. Daca tii setul de insulina pe o perioada prea lunga poti face pielea sa se intareasca in zona respectiva, ceea ce duce in primul rand la o slaba absorbtie a insulinei. 

• Acul metalic ar trebui schimbat la fiecare 1 sau 2 zile, iar canula moale, la intervale de minimum 2 sau 3 zile. In plus, locul de insertie trebuie schimbat de fiecare data cand observe o iritatie sau un disconfort la nivelul lui sau daca ai in mod consecutiv 2 valori crescute ale glicemiei pe care nu ti le poti explica.

• Incearca sa schimbai setul de perfuzie inainte de servirea unei mese. In acest fel, bolusul va contribui la eliminarea eventualelor reziduuri de pe noua canula sau ac. 

• Nu schimba setul de perfuzie inainte de culcare — este necesar sa nu ai o stare de somnolenta, pentru a iti da seama la timp daca setul nu a fost instalat cum trebuie. 

• Animalele de companie pot fi intrigate de tubulatura. Chiar daca acest lucru poate fi amuzant, daca trag de tuburi iti pot disloca setul de perfuzie, asa ca ai grija cu ele. 

• Examineaza locul insertiei cel putin de doua ori pe zi, pentru a observa daca exista semne de inrosire sau scurgeri. Fii atent(a) ca tubul sa nu formeze bucle, sa nu fie indoit sau ciupit.

• Nu plasa niciun fir, banda sau alt tip de bariera direct sub locul de insertie al acului.

• Foloseste servetele de indepartare a adezivului pentru a curata excesul de adeziv dupa indepartarea setului de perfuzie.


Este important sa fii atent(a) la orice iritatii sau alte schimbari pe piele, in locul de perfuzie, sau la valori glicemice crescute sau scazute inexplicabil. Retine: cand ai indoieli, scoate setul. Daca nu esti sigur(a) de setul de perfuzie, schimba locul si ia legatura cu medicul tau.


Sursa: Articol adaptat dupa materialul de educatie al Roche Diabetes Care Romania.

Inapoi la categorie

Citeste si
Ce este si cum functioneaza pompa de insulina
Cum se face injectia cu insulina
Ce trebuie sa stii despre insulina
Preventie si tratament pentru diabet zaharat de tip 1