Diabetul de tip 1 la copii: cauze, simptome si riscuri

Corpul oricarei persoane, fie copil, fie adult, are nevoie de insulina pentru a transforma glucidele (zaharurile obtinute din hrana) in energie. In lipsa insulinei, zaharurile raman in sange, cauzand simptome ce pot fi fatale in scurt timp daca nu sunt tratate.
Cu toate ca un copil diagnosticat cu diabet suna inspaimantator, copilul tau poate trai o viata lunga si sanatoasa daca invata sa gestioneze (iar tu impreuna cu el) diabetul zaharat de tip 1.

Diabetul de tip 1 apare in situatia in care pancreasul copilului nu mai produce insulina. De aceea, asigurarea zilnica a dozelor de insulina necesare functionarii organismului va deveni principalul lucru pe care tu si copilul tau il veti avea de facut. 

Ca parinte, vei juca un rol important in a-ti ajuta copilul sa se ocupe de ingrijirea proprie, chiar daca cel mai indicat este sa il lasi pe el sa se descurce cu mare parte din sarcinile zilnice impuse de diabet. Totusi, copilul are nevoie de sprijinul tau neconditionat, de indrumarea ta si de o supraveghere (de principiu) permanenta. 

Totodata, nu uita ca un copil nu stie sa exprime foarte bine ce simte si ca perecepe diferit de un adult simptomele. Invata-ti copilul sa descopere singur care sunt semnele unui nivel prea crescut sau prea scazut de zahar in sange si cum sa reactioneze in fiecare situatie. 

Cheia pentru gestionarea diabetului de tip 1 este ca cel mic sa invete sa mentina nivelul zaharului din sange intre niste parametri optimi.

Pentru a reusi acest lucru, copilul trebuie sa stie cum sa isi obtina (sau faca, daca e cazul) insulina, sa manance aproximativ aceeasi cantitate de carbohidrati la fiecare masa si sa faca exercitii fizice. O parte din rutina de zi cu zi a copilului tau va include, de asemenea, verificarea nivelurilor glicemiei in anumite momente, conform recomandarii medicului.

Nu uita: in vreme ce adultii cu diabet de tip 1 au un risc crescut de a dezvolta probleme cu ochii, inima, vasele de sange, sistemul nervos, rinichii, din anumite motive copiii par protejati de aceste probleme. Iar daca invata de pe acum cum sa tina sub control nivelul de zahar in sange, asta il poate ajuta sa previna problemele de mai tarziu.

Cauze ale diabetului zaharat de tip 1 la copii

Desi cercetatorii inca nu au stabilit ce anume duce la instalarea diabetului zaharat de tip 1, ei stiu ca celulele beta din pancreas, raspunzatoare de secretia de insulina, sunt distruse de sistemul imunitar al bolnavului. Cauzele acestei probleme pot fi legate de istoricul familial, dar si de factorii de mediu, cum ar fi dieta dezechilibrata sau infectiile din organism. 

Simptome ale diabetului zaharat de tip 1

Cand copilul are diabet de tip 1, se poate confrunta cu variatii ale nivelului de zahar in sange, fie prea crescute, fie prea scazute.  Cand nivelul este crescut, de obicei simptomele se dezvolta lent, pe parcursul mai multor ore sau chiar zile, asa ca vei putea interveni sa tratezi simptomele inainte ca acestea sa devina severe si sa necesite ingrijire medicala de specialitate.  

Pe de alta parte, diabetul inseamna si ca nivelul de zahar din sangele copilului poate scadea la un nivel periculos de mare in doar cateva minute.

Va trebui sa inveti sa identifici urmatoarele:

• Simptome ale unui nivel scazut de zahar in sange, cum ar fi transpiratii, senzatie de slabiciune si de foame.

• Simptomele ale unui nivel crescut de zahar in sange, precum senzatia de sete si urinatul des.

Si daca nu poti sa faci diferenta intre simptome?

Uneori parintilor le este greu sa faca distinctie intre simptomele mai sus mentionate, in special daca au un copil prea mic ca varsta. Cel mai sigur este sa ii testezi glicemia ori de cate ori crezi ca ar putea fi vorba de o scadere sau o crestere a nivelului de zahar in sange (glicemiei), astfel incat sa fii sigur(a) ca il vei trata in mod corespunzator. 

Glicemie mica

Fiecare copil experimenteaza simptomele variatiei glicemiei in moduri diferite. Iar efectele hipoglicemiei pot reprezenta o experienta infricosatoare pentru tine si pentru copilul tau. Dar daca valorile mici ale glicemiei sunt tratate rapid si in mod corespunzator, copilul nu va resimti nici un efect de durata.

Copiii mici nu pot recunoaste simptomele de scadere a nivelului de zahar din sange, asa cum pot adultii, ceea ce ii expune riscurilor sa se confrunte cu situatii de urgenta atunci cand le scade glicemia. Copiii care dezvolta hipoglicemie nu au de fapt capacitatea de a detecta simptomele primare ale acesteia, ci devin constienti de ele doar atunci cand acestea devin severe. 

Asigura-te ca persoanele care sunt in preajma copilului la scoala sau acasa, in lipsa ta (cum ar fi asistenta medicala de la scoala sau bunica) stiu:

• Cum sa identifice simptomele de hipoglicemie.

• Cum se face un test de glicemie.

• Ce trebuie sa faca in cazul in care nivelul de zahar din sangele copilului este scazut.

Important: spune-i medicului daca copilul are episoade frecvente de hipoglicemie. Pentru asta, va trebuie sa tii o evidenta a nivelurilor foarte ridicate sau foarte scazute de zahar in sange ale copilului.

Glicemie mare

In cazul in care copilul are simptome de glicemie foarte mare, cum ar fi un miros de fructe in respiratie, varsaturi si / sau dureri abdominale, solicita asistenta medicala de urgenta. Aceste simptome pot indica o cetoacidoza diabetica, care reprezinta o urgenta ce pune in pericol viata. 

Aceasta se poate face pentru ca s-a sarit peste injectiile cu insulina, sau din cauza stresului, a unei boli, sau a pubertatii, care vine cu schimbari hormonale. Deoarece nivelul zaharului din sange creste, de obicei, incet, poti trata simptomele precoce si, cel mai adesea, se poate preveni o cetoacidoza diabetica. (link la 1.7.76 Cetoacizdoza diabetica)

Un nivel ridicat al zaharului in sange poate duce, de asemenea, la:

• O reglare a organismului pe niveluri ridicate de zahar. De exemplu, in cazul in care glicemia copilului este in mod constant de 250 mg/dl, iar dintr-o data acesta scade la 100 mg/dl, tu sau copilul puteti crede ca acest nivel este prea mic, desi el nu este in realitate. Copilul poate avea chiar simptome de hipoglicemie.

• Intarzierea cresterii si maturizarii. Cand copilul are un nivel ridicat de zahar in sange pe o perioada lunga de timp, el poate sa creasca si sa se maturizeze mai lent. La pubertate, este intarziata dezvoltarea sexuala normala sau debutul menstruatiei. De asemenea, copilul poate sa nu castige in greutate in mod corespunzator.

• Complicatii legate de sananate (afectiuni legate de ochi, rinichi, inima, vase de sange). Daca nivelul de zahar in sange este mereu ridicat, copiii au mai multe sanse sa aiba semne timpurii ale acestor probleme, in special afectiuni legate de ochi sau boli de rinichi. De asemenea, nivelul ridicat al glicemiei in perioada copilariei si adolescentei supun copilul unui risc mai mare de a face aceste boli la maturitatea timpurie.

Factorii de risc 

La copiii cu diabet de tip 1, nivelurile foarte ridicate sau scazute de glicemie vin si cu anumite riscuri. Acestea sunt legate si de:

• Varsta. Copiii foarte mici risca cel mai mult sa dezvolte hipoglicemie, din cauza ca nu sunt capabili sa isi comunice simptomele la timp.

• Controlul prea strict al glicemiei. Desi e important sa tii nivelul de zahar in sange intr-un anumit interval, acest lucru il expune pe copil riscului sa manifeste simptome atunci cand glicemia este scazuta doar cu putin. 

• O glicemie mare in mod persistent. Copiii care au nivelul de glicemie ridicat adesea au un risc mai mare sa faca cetoacidoza diabetica comparativ cu copiii cu o glicemie mica.

• Pubertatea. Schimbarile hormonale care apar in timpul pubertatii fac dificila mentinerea nivelului glicemiei intr-un interval tinta.

• Afectiunile psihice. Copiii cu depresie, tulburare de anxietate, tulburare de panica, tulburari de alimentatie au un risc crescut de a experimenta variatii frecvente ale glicemiei.


Surse: webmd.com

Inapoi la categorie

Citeste si
Ce este si cum functioneaza pompa de insulina
Cum se face injectia cu insulina
Ce trebuie sa stii despre insulina
Preventie si tratament pentru diabet zaharat de tip 1