Probleme emotionale la copii si adolescentii cu diabet de tip 1

Un diagnostic de diabet zaharat de tip 1 poate da peste cap orice persoana, indiferent de varsta, dar copiii sunt si mai afectati decat adultii. Copiii se confrunta cu provocari speciale, atat emotionale, cat si fizice in legatura cu aceasta boala. 

Si copilul tau se va confrunta, probabil, cu o gama larga de emotii, care se pot schimba de la un minut la altul si care va pot da viata peste cap tuturor. Invata cum sa iti intelegi si sa iti sustii copilul si din acest punct de vedere.  

Probabil ca va fi cu atat mai greu pentru tine deoarece, cu siguranta, si tu suferi. Pe de o parte, un parinte care are un copil bolnav se simte expus unui viitor incert, se teme pentru copilul sau si resimte diagnosticul ca pe unul foarte greu de acceptat.

Multi parinti au sentimente de vinovatie sau furie fata de destin. Dar daca propriile credinte iti sunt puternic tulburate, incearca sa iti imaginezi cum se simte copilul, care te vede si pe tine furios: el poate percepe aceste emotii ca fiind indreptate spre el mai degraba decat spre boala. 

Copiii se simt responsabili deoarece nu pot face distinctie intre cine sunt ei insisi si ce reprezinta boala, care e ceva separat. Probabil ca va trebuie sa inveti sa ii spui copilului ca frustrarea ta a aparut din cauza situatiei, nu a lui. 

Familia si programul

Diagnosticul copilului te va afecta nu doar pe tine, ci intreaga familie, fratii, bunicii sau rudele care vor sta cu copilul. De asemenea, diabetul copilului va influenta regimul de viata al tuturor, mai ales obiceurile alimentare. Destul de frecvente sunt si resentimentele altor membri de familie, care se simt ignorati in favoarea micului bolnav.

Dar peste toate cel mai important este ca aceste emotii sa nu afecteze un stil de viata echilibrat si o respectare stricta a unui program, care de acum va deveni „sfant”. Fara respectarea acestui program, nu poti evita complicatiile diabetului. Iar copiii au nevoie de sprijin si de ajutor ca sa se organizeze singuri, in timp ce, pe de alta parte, sunt intr-o etapa in care invata sa devina autonomi. 

Cum faci fata atator provocari? Doar echilibrandu-te tu emotional si gasind motivatia de a te ocupa in permanenta, zi de zi, de programul tuturor. Cauta in primul rand un grup de suport, forumuri ale parintilor in domeniu, invata de la medic, de la alti parinti si citind mult. Implica-ti copilul bolnav si intreaga familie in aceasta situatie: este o lupta comuna. Sentimentul ca sunteti uniti ajuta in mare masura.

Relatiile sociale

Deoarece copiii sunt inca in curs de dezvoltare din punct de vedere emotional, un diagnostic de diabet zaharat afecteaza de multe ori modul in care acestia cred ca sunt perceputi de colegii lor. Ar putea sa ii fie de folos copilului tau sa incerci, impreuna cu invatatoarea sau un profesor, o lectie deschisa, in care clasei sa i se explice ce este acela un glucometru, de ce se face insulina si ce inseamna diabetul zaharat.
In afara de faptul ca va fi o lectie importanta de nutritie si pentru copii, pentru copilul tau va fi de folos emotional. Chiar el le poate explica de ce este nevoie de insulina in organism. In plus, injectiile cu insulina nu vor mai parea ciudate pentru copiii din jurul lui, care de regula au deja dezvoltata o frica fata de injectii, iar in cazul adolescentilor exista frecvent in mintea lor asocierea intre seringi si droguri. 

Este important sa ii permiti copilului sa faca orice activitati pe care le fac si alti copii. Desi iti doresti sa il protejezi mai mult decat inainte, o atitudine mai buna pentru el este de a-l ajuta sa fie ca ceilalti colegi. Copilul poate juca in continuare sport, poate ramane peste noapte cu prieteni sau chiar sa manance alimente pe care le mananca si colegii, daca il inveti cum sa isi planifice mesele si cum se foloseste insulina. 

Un copil cu diabet zaharat...

Daca micutul tau a dezvoltat diabet zaharat de tip 1 de la o varsta frageda, va trebui sa iti asumi cea mai mare parte a responsabilitatii tratamentului. Acest lucru inseamna sa ii faci tu injectiile si sa urmaresti indeaproape ce mananca. Acest lucru poate fi o experienta foarte frustranta, deoarece copiii atat de mici nu prea reusesc sa inteleaga importanta tratamentului si pot face multe mofturi.
De asemenea, daca este foarte mic, se poate sa nu inteleaga ce este cu injectiile, iar frustarea ta cand refuza sa si le faca poate fi perceputa ca furie la adresa lui. 

Adolescentul cu diabet zaharat de tip 1

Desi tratamentul pentru diabet este acelasi pentru toti, un adolescent cu aceasta boala se va confrunta probabil cu probleme emotionale diferite in comparatie cu un copil mic sau cu un adult. Sa fie diferiti de colegii lor este deosebit de greu pentru un adolescent – la aceasta varsta este important pentru un tanar sa fie integrat intr-un grup.

De asemenea, anii adolescentei sunt perioadele de crestere rapida si dezvoltare fizica. 

Adolescentii au mai mult control asupra propriului tratament, dar acest lucru poate fi atat pozitiv, cat si negativ. Independenta adolescentului le ofera parintilor o pauza de la a avea grija in mod constant de copilul lor, dar pentru un adolescent devine uneori infricosator sa se monitorizeze singur si sa se responsabilizeze fata de propriul tratament.

Sedintele de terapie cu psihologul s-ar putea sa devina o necesitate, daca observi tendinta ca adolescentul tau sa devina depresiv sau anxios.

De asemenea, chiar daca ii lasi lui responsabilitatea tratamentului cu insulina, ar fi bine sa urmaresti din umbra si daca:

• Isi aminteste sa manance la timp?

• Isi face dozele de insulina? Isi aminteste sa si le faca?

• Tine cont sa isi ia glicemia zilnic?

Un adolescent are parte de multe provocari noi, cum ar fi scoala de soferi si propriul carnet de conducere, sa faca un sport sau sa mearga in excursii de weekend si vacante. Tu nu vei mai fi alaturi de el pentru a te asigura ca isi urmeaza tratamentul sau ca nu cedeaza influentelor unor colegi care sunt in necunostinta de cauza si il indeamna sa bea sau ii fac pofta cu fast food.

E important sa iti inveti tanarul adolescent sa gandeasca singur, pentru el, sa fie autonom fata de alti copii si sa il asiguri de sprijinul tau neconditionat, indiferent daca mai greseste uneori.  

Cu siguranta si copilul tau va avea tendintele rebele, normale la toti adolescentii. Poate ca va face, uneori, greseli, a caror parte buna e ca il vor ajuta sa invete din experienta. Nu uita ca, cel putin, un adolescent este la varsta cea mai buna sa isi asume responsabilitatea pentru el insusi si sa invete o multime de lucruri, deoarece poate acum sa isi inteleaga mai bine boala si tratamentul.


Surse: Webmd.com, Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org).

Inapoi la categorie

Citeste si
Ce faci daca cineva drag e diagnosticat cu diabet?
Cum sa iti ajuti copilul adolescent cu diabet
Copiii cu diabet zaharat de tip 1 la scoala
Cum abordezi greselile in ingrijirea copilului cu diabet