Viata persoanei diagnosticata cu diabet de tip 1

Diabetul de tip 1 este o afectiune pe care o poti tine sub control daca respecti cateva reguli de baza: ai grija ca glicemia sa fie in limitele normale, respecti tratamentul cu insulina si planul alimentar recomandat de specialist, faci miscare, ai o atitudine optimista si, foarte important, mergi regulat la medic pentru evaluarea starii de sanatate.

Iata cum poti bifa cu succes toate aceste recomandari, de ce sunt ele importante in controlul diabetului de tip 1 si care sunt consecintele nefaste ale nerespectarii acestora.

Injectiile cu insulina

Diabetul de tip 1 apare atunci cand pancreasul nu mai este capabil sa produca insulina, hormon care joaca un rol important in metabolismul glucidelor. In lipsa insulinei, organismul nu mai poate asigura un echilibru al glicemiei, motiv pentru care sunt necesare injectiile cu insulina suplimentara.

Acestea iti sunt recomandate in doza potrivita de catre medicul diabetolog care te are in grija, dar si tu trebuie sa te implici, monitorizandu-ti glicemia, cu ajutorul glucometrului, in diferite perioade ale zilei. Facand acest lucru vei putea intelege mai bine cum iti influenteaza alimentatia si efortul fizic nivelul zaharului din sange si vei putea elimina sau corecta anumite aspecte.

Afla mai multe despre:
Insulina
Cum se administreaza insulina
Cum scapi de frica de injectii
Pompa de insulina
Automonitorizarea glicemiei
Factori care afecteaza glicemia

Regimul alimentar

Alimentatia este elementul-cheie in gestionarea diabetului. Medicul dietetician iti poate spune exact care este rolul carbohidratilor, ce alimente trebuie sa eviti si care sunt acelea pe care trebuie sa le consumi mai des, astfel incat glicemia sa nu aiba de suferit.

Afla mai multe despre:
Regimul alimentar in diabet
Tot ce trebuie sa stii despre carbohidrati
Sfaturi de nutritie
Cum sa-ti planifici mesele

Exercitiile fizice

Miscarea joaca un rol deosebit de important in mentinerea starii de sanatate, te ajuta sa te mentii in forma si iti confera o stare de spirit pozitiva. Pe langa toatea aceste beneficii, sportul este esential si in controlul diabetului, deoarece aduce o scadere a glicemiei, prin cresterea consumului de glucoza in muschii scheletici, insa nu trebuie practicat in mod excesiv deoarece poate fi o arma cu doua taisuri.

Exercitiile trebuie recomandate de medic, in functie de conditia fizica si capacitatea organismului de a tine in echilibru glicemia. Pentru a vedea exact cum influenteaza miscarea nivelul zaharului din sange, masoara-ti glicemia inainte, in timpul si dupa un antrenament.

Afla mai multe despre:
Importanta sportului in diabet
Ce sporturi se recomanda in diabet
Exercitii fizice

Stresul si echilibrul emotional

Stresul este, fara indoiala, o invariabila a vietii noastre, fie ca este cauzat de problemele la serviciu, grijile financiare sau neintelegerile in relatia de cuplu. Daca mai adaugam si existenta unei boli, cum este in cazul de fata diabetul, stresul devine o problema care nu numai ca afecteaza echilibrul psihic, ci chiar inrautateste starea de sanatate.

Desi nu este luat frecvent in calcul, ajutorul psihologic este extrem de important in gestionarea diabetului. Acest sprijin emotional poate veni din partea unui specialist, dar si de la familie sau persoane care se confrunta cu aceeasi problema de sanatate.

Citeste aici care este impactul stresului asupra persoanelor cu diabet.

Consecintele diabetului de tip 1 daca nu este tinut sub control

In lipsa unui tratament adecvat si a unor modificari in stilul de viata care sa tina in frau valorile glicemiei, diabetul de tip 1 poate avea urmari grave.

Iata care sunt cele mai frecvente complicatii ale diabetului de tip 1:
Retinopatia diabetica – afecteaza vederea a peste 80% dintre persoanele diagnosticate cu diabet de tip 1 care nu reusesc sa tina sub control glicemia, tensiunea arteriala, colesterolul si nivelul trigliceridelor.
Nefropatia diabetica (boala cronica de rinichi) – afecteaza intre 20-30% dintre bolnavii de diabet de tip 1 si poate creste semnificativ riscul de insuficienta renala si boli ale inimii.
Neuropatia diabetica – consta in lezarea terminatiilor nervoase, care determina pierderea sensibilitatii si circulatia proasta a sangelui catre membrele inferioare. Astfel ranile se vindeca mai greu si, in unele cazuri, se poate ajunge chiar la amputatia membrului afectat. De asemenea, neuropatia poate cauza si tulburari digestive, cum ar fi senzatia de greata, varsaturile si diareea.

Afla aici totul despre complicatiile diabetului.

Surse: materialul de educatie al Roche Diabetes Care Romania. Foto: shutterstock

Inapoi la categorie

Citeste si
Cum se pune diagnosticul de diabet si ce analize sunt necesare
Diabetul: definitie, tipuri si simptome
Ce trebuie sa stii despre glicemie si insulina
Diferenta dintre diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2