Zaharul, dulciurile si deserturile. Ce poti sa alegi cand ai diabet zaharat?

Daca ai diabet zaharat nu inseamna ca nu vei mai avea voie niciodata sa gusti dintr-o felie de tort sau sa mananci o bucata de placinta de mere. Cu un pic de planificare, te vei putea bucura de cate o mica portie din desertul tau preferat din cand in cand si, in acelasi timp, iti vei putea gestiona diabetul in siguranta. 

Ideea ca zaharul provoaca diabet este un mit, desi multi oameni chiar cred asta. Problema legata de zahar este insa mai complicata. Consumul acestuia nu are nimic de-a face cu aparitia diabetului zaharat de tip 1. Tipul 1 este cauzat de factori genetici si de alti factori, inca necunoscuti, care declanseaza boala.

In cazul diabetului de tip 2, unul dintre cei mai mari factori de risc al bolii este excesul de greutate, cauzat adesea (dar nu intotdeauna) de o dieta bogata in calorii, provenite din orice sursa, nu doar din dulciuri. Consumul de bauturi dulci este cel mai legat de diabetul de tip 2, de aceea in prevenirea diabetului zaharat se recomanda limitarea aportul de bauturi indulcite cu zahar.

In trecut, persoanelor cu diabet zaharat le era complet interzis zaharul, deoarece s-a considerat mult timp ca acesta ridica nivelul de glucoza din sange foarte mult. Cercetarile ulterioare au aratat ca, desi tipul de carbohidrati poate influenta viteza cu care creste nivelul glucozei din sange, conteaza cantitatea totala de carbohidrati ingerati mai mult decat tipul carbohidratilor. 

Astazi, expertii sunt de acord ca se pot consuma cantitati mici de deserturi cu zahar daca se tine cont de numarul de carbohidrati prevazuti in planul de masa si nivelurile de glucoza din sange sunt mentinute in limitele bune.

Cand si cum consumi zahar?

Cel mai bine este sa te „setezi” sa consumi dulciuri si deserturi doar in ocazii speciale, astfel incat in doza ta zilnica de carbohidrati sa poate fi introduse produse alimentare mai nutritive, de care corpul tau are nevoie. Daca ai nevoie de ceva pentru a-ti satisface pofta de dulce, incearca sa mananci un fruct proaspat sau o salata de fructe. Cand alegi totusi un desert gatit pentru planul de masa dintr-o zi, asigura-te ca e vorba de portii foarte mici.

Daca ai un diagnostic de diabet zaharat, cei mai importanti nutrienti din regimul tau alimentar sunt carbohidratii (glucidele). Deoarece au influenta directa asupra glicemiei, vei avea nevoie de ei, dar in doze bine distribuite, de regula pe parcursul intregii zile, in doze echilibrate. 

Zaharul este o sursa de carbohidrati cu indice glicemic ridicat, dar adevarata problema cu el este urmatoarea: cele mai multe dulciuri contin o cantitate mare de carbohidrati intr-o portie foarte mica de desert, care vine cu prea putini nutrienti. Cumpatarea este cuvantul cheie: alege portiile cat mai mici si cat mai rare de dulciuri si opteaza pentru gustari sanatoase in locul lor. 

Consumul dulciurilor doar la ocazii speciale este modul cel mai sanatos de a manca, astfel incat sa iti poti concentra planul de masa pe produsele alimentare cu o densitate nutritiva mai mare, cum ar fi legume, fasole, cereale integrale, fructe, lactate degresate, peste si carne slaba.

Daca ai tendinta de a manca prea multe dulciuri, nu le cumpara. Iti poti face diverse mici placeri doar cand esti in oras, dar nu frecvent. Imparte desertul cu inca cineva, pentru a te mentine pe drumul cel bun. Pare chinuitor, dar nu uita ca, dupa un timp in care nu vei consuma dulciuri, vei scapa oricum si de dependenta de gustul dulce. 

In plus, nu uita ca de regula consumul de zaharuri inseamna atat carbohidrati cat si calorii adaugate dietei tale.

Surse de zahar (considerate naturale): 

• melasa

• miere

• zahar din sfecla

• zahar din trestie de zahar

• zahar pudra

• zahar brut

• zahar brun

• sirop de artar

• fructoza

• sirop de porumb

• sirop de agave

• sirop din trestie de zahar

• sirop de porumb bogat in fructoza. 

Pentru multe persoane cu diabet, cca 45 de grame de carbohidrati la o masa sunt suficiente. Pentru a include dulciuri la o masa, poti reduce din alte alimente care contin carbohidrati. De exemplu, daca doresti si fursecuri la masa de pranz, trebuie sa scazi cantitatea de glucide dintr-un alt aliment care contine carbohidrati. In cazul in care masa de pranz cuprindea un sandwich cu carne de curcan, cu doua felii de paine, iata cum ai putea opera schimbarea:

1. Identifica alimentele care contin carbohidrati de la masa ta. In acest caz este vorba de paine.

2. Poti schimba cele doua felii de paine obisnuita cu doua felii de paine cu continut scazut de calorii (cu jumatate de continut de carbohidrati) si sa adaugi in completare un fusec mare sau doua mici.

3. Suma total de carbohidrati ramane aceaasi.

Etichetele si carbohidratii

• Cand folosesti un tabel pentru a verifica glicemia sau te uiti pe informatiile de pe eticheta unui produs, nu uita sa verifici dimensiunile unei portii. De multe ori, pe produse este inscris numarul total de carbohidrati sau cel pentru 100 g de produs. 

• Atentie: alimentele etichetate ca „fara zahar”, „fara adaos de zahar”, „continut redus de zahar”, „dietetice” pot sa contina insa carbohidrati. Zaharul este doar un singur tip de carbohidrat, care afecteaza nivelurile de glucoza din sange. 

• Pe eticheta cu informatii nutritionale nu apare intotdeauna zaharul continut, dar este trecut numarul de carbohidrati. Tine minte ca aceasta cifra include atat zaharul adaugat, cat si zaharul continut in mod natural, cum ar fi zaharul natural din stafide.

• Zaharul semnalizat pe eticheta nu include indulcitorii care sunt in produs. Totalul carbohidratilor insa trebuie sa includa si indulcitorii. Daca un aliment nu are pe eticheta in tabelul cu nutrienti si indulcitorii continuti, poti sa il cauti in lista de ingrediente. Cere o astfel de lista de la nutritionistul tau, de la medic sau cauta una on-line. Vezi ingredientele care se termina in "ol", precum maltitol sau sorbitol.

• Daca nu ai suficient timp la dispozitie atunci cand citesti etichetele, pur si simplu uita-te la carbohidratii totali. Aceasta cifra include amidonul, fibrele, zaharul si indulcitorii si iti va fi suficienta ca sa poti socoti carbohidratii de la o masa sau o gustare.

Ca alternativa la consumul produselor alimentare ce contin zahar pentru persoanele cu diabet zaharat se recomanda produsele cu inlocuitori de zahar sau indulcitori. Afla tot ce trebuie sa stii despre indulcitori in articolul Indulcitorii artificiali si naturali. (link 3.2.18)


Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org) si din materialul de educatie al Roche Diabetes Care Romania.

Inapoi la categorie

Citeste si
Cati si ce fel de carbohidrati trebuie sa incluzi in dieta ta
Tipuri de carbohidrati
Cum calculezi carbohidratii in regimul alimentar pentru diabet
Indicele glicemic (IG) si importanta lui in diabetul zaharat