Idei de mancaruri fara gluten

Daca urmezi un regim alimentar care exclude alimentele cu gluten, trebuie sa stii ca sunt numerose preparate delicioase si gustari care iti pot potoli starea de foame. 

Iata mai jos o lista de sugestii de retete fara gluten pentru micul dejun, pranzul, cina si masa servita in oras.

Micul dejun

• terci de ovaz cu scortisoara, fructe uscate si nuci 

• paine sau briosa fara gluten cu unt de arahide si cateva fructe de padure proaspete

• omleta din 2 oua, ciuperci, ardei gras si ceapa sotate si branza slaba

• smoothie din iaurt fara gluten, lapte cu continut redus de grasime si fructe proaspete sau congelate

• cereale fara gluten cu lapte si un fruct

Pranzul

• salata de ton cu maioneza light, telina si morcov tocat, servita in frunze de salata verde

• salata verde cu rosii uscate, branza Provolone, ceapa rosie, bucati de carne de curcan si dressing din ulei de masline si otet din vin rosu

• quesadilla cu carne de pui, branza si fasole

• parfait de iaurt

• salata cu quinoa, avocado, rosii, fasole si frunze de coriandru, stropita cu suc de lamaie, sos de salsa si ulei de masline

Cina

• taitei de orez cu legume sotate si tofu

• somon la gratar cu garnitura de orez salbatic si salata de legume

• piept de pui la cuptor cu porumb, broccoli, condimentat cu piper si suc de lamaie

• tortilla de porumb cu muschi de vita, fasole, rosii, salata verde si branza 

• chilli din legume cu carne de pui

• creveti, ardei gras si ceapa facute la gratar cu salata de fasole si porumb

• salata de spanac cu rosii, morcovi, branza cheddar, fasole si carne de pui la gratar, cu dressing de ulei de masline si otet balsamic

Gustari

• fructe proaspete – pere, mere, banane, nectarine, clementine, grepfrut

• feli de mere sau banane unse cu unt de arahide sau de migdale

• legume proaspete – rosii, morcovi, broccoli, telina – cu sos de iaurt sau de fasole

• legume de sezon preparate la abur

• pasta de masline pe biscuiti fara gluten sau rondele de orez

• ou fiert tare

• fructe uscate si mix de alune

• covrigei fara gluten cu hummus

• cereale fara gluten cu lapte

• floricele de porumb

Masa in oras

E foarte probabil sa intampini dificultati daca vrei sa iei masa in oras pentru ca nu sunt multe restaurante care pun la dispozitie meniuri care exclud glutenul din anumite preparate. Din acest motiv, consulta cu atentie ingredientele din meniu si intreaba personalul daca exista posibilitatea ca un anumit preparat sa nu contina gluten. Este indicat sa iei cu tine o mica gustare din lista de mai sus, pentru a te asigura ca organismul beneficiaza de o cantitate optima de carbohidrati. 

Alimente si produse care contin gluten

Glutenul se gaseste in grau, secara, orz si orice alt aliment care are la baza astfel de cereale. Pentru a sti exact ce sa eviti, ti-am pregatit mai jos o lista cu alimente si produse care contin gluten:

- Faina alba;

- Faina integrala de grau;

- Faina de grau dur;

- Faina graham;

- Faina kamut;

- Faina semolina (gris);

- Faina din grau spelta;

- Germeni de grau;

- Tarate de grau.

Alimente care au la baza ingredientele de mai sus, deci care contin gluten:

- Paste;

- Cuscus;

- Paine;

- Tortilla;

- Prajituri;

- Briose;

- Produse de patisserie;

- Cereale;

- Torturi;

- Biscuit;

- Bere;

- Ovaz;

- Sos gravy preparat cu faina;

- Dressinguri;

- Sosuri.

Chiar daca lista pare lunga, trebuie sa stii ca exista numeroase alimente care nu contin gluten cum ar fi fructele proaspete, legumele, fasolea, lactatele, nucile, quinoa sau orezul. De asemenea, poti gasi in magazine numeroase alimente care se prepara fara gluten, trebuie doar sa citesti eticheta.

Alimente in care nu te-ai astepta sa gasesti gluten: cuburi pentru supa, pesmet, crutoane, bomboane, alimente prajite, carne in conserva, cremvursti, dressinguri pentru salate, malt, sos de soia, etc. Din nou, este important sa citesti eticheta cu atentie. Producatorii sunt obligati prin lege sa specifice daca alimentul respectiv ar putea contine gluten. 

Sfaturi utile:

• Tine cont ca daca un produs este promovat ca fiind „fara grau”, asta nu inseamna ca nu contine gluten; multe alimente sunt preparate cu alte cereale cum ar fi secara sau orzul.

• Ovazul in forma sa neprocesata nu contine gluten, deci poate fi consumat in siguranta daca suferi de intoleranta; insa, majoritatea cerealelor pot fi contaminate in timpul procesului de recoltare si procesare; asadar, citeste eticheta si asigura-te ca produsul respectiv este fara gluten; solicita informatii suplimentare direct de la producator daca nu stii sigur ca poti consuma in siguranta produsul respectiv.


Sursa: diabetes.org

Inapoi la categorie

Citeste si
Cum să reduci considerabil consumul de zahăr fără să simți că faci eforturi supraomenești
Tot ce trebuie să știi despre consumul şi tipurile de zahăr
Masurile ascunse in etichetele produselor alimentare
Idei de gustari sanatoase