Sporturi si exercitii pe care le poti face in aer liber

Atunci cand faci miscare, organismul foloseste eficient insulina, scazand astfel riscul oscilatiilor glicemice. Nu trebuie neaparat sa-ti faci abonament la sala de sport pentru a te pune in miscare.

Este suficient ca 30 de minute pe zi sa faci o plimbare sau sa mergi cu bicicleta in parc. Insa, inainte de asta, este important sa te consulti cu medicul, care iti cunoaste cel mai bine istoricul medical si tratamentul pe care il urmezi in prezent.

Tine minte ca inainte si dupa efortul fizic sa iti verifici glicemia, astel incat sa iti ajustezi necesarul de insulina daca este nevoie. 

Iata cateva exemple de sporturi in aer liber:

Mersul pe jos – nu te costa nimic si nu esti constrans de un spatiu inchis. Singura conditie este sa porti incaltaminte confortabila si imbracaminte din materiale care absorb si elimina umezeala corpului cu usurinta. Scopul este sa mergi pe jos cel putin 30 de minute, de 5 ori pe saptamana. Daca ti se pare prea mult, incepe cu reprize mai scurte, de doar 10 minute si mareste timpul pe masura ce simti ca poti face fata.

Mersul pe bicicleta – este o alegere excelenta, mai ales daca suferi de neuropatie periferica. Pedalatul ajuta la reducerea presiunii de la nivelul picioarelor si imbunatateste circulatia sangelui, sunt de parere specialistii. 10-20 de minute de mers pe bicicleta sunt suficiente pentru a-ti pune in miscare muschii si pentru a stimula productia de insulina. Alege sa mergi cu viteza redusa in prima faza, urmand ca pe parcurs, dupa ce capeti rezistenta, sa maresti timpul si viteza de pedalare. 

Inotul – este exercitiul cardio ideal daca ai probleme cu incheieturile. Ai grija sa porti papuci speciali atunci cand iesi din piscine, pentru a evita alunecarea, taieturile sau ranile la nivelul talpilor. Poti merge la clase speciale de aerobic in apa sau poti inota individual, cate 10 minute pe sedinta, urmand sa cresti timpul pe parcurs. 

Tenisul – poate fi practicat in siguranta de persoana cu diabet atata timp cat se desfasoara la temperaturi normale, nici prea scazute, nici foarte ridicate, si nu este de performanta. In cazul sportivilor profesionisti, jocul de tenis poate dura pana la 3 ore si este destul de intens, iar acest lucru nu este benefic pentru glicemie. Daca vrei sa practici acest sport dar suferi de diabet, ia legatura cu medicul pentru a-ti oferi cele mai bune sfaturi. 

Drumetiile la munte – sunt recomandate daca suferi de diabet deoarece altitudinea poate regla nevoia organismului de insulina. Pe de alta parte, iesirile in natura sunt benefice pentru a descoperi peisaje noi, aer curat si liniste. Daca urmezi tratament cu medicamente antidiabetice orale sau insulina si ai planuit o drumetie, ai grija sa bifezi cateva obiective pentru o calatorie reusita si fara evenimente in ce priveste starea ta de sanatate: calculeaza-ti necesarul de medicamente si insulina in functie de timpul alocat drumetiei, incepe cu altitudini joase spre moderate, pentru a evita aparitia raului de munte, ce ar putea compromite controlul diabetului.

In plus, ai grija sa transporti insulina intr-un dispozitiv izolant termic (insulina se inactiveaza la temperaturi sub 0 grade sau de peste 26 de grade), sa ai tot timpul la indemana o sursa rapida de glucide – suc de fructe, zahar, ciocolata –, pentru a preveni crizele de hipoglicemie ce pot surveni ca urmare a altitudinilor crescute, si sa porti incaltaminte comoda, care sa nu favorizeze aparitia ranilor la nivelul picioarelor.

Baschetul – este o alta metoda prin care te poti bucura de miscare in aer liber. Il poti practica in siguranta, chiar daca ai diabet, insa trebuie sa te asiguri ca inainte de inceperea meciului glicemia ta este in limitele normale.
Verificarea glicemiei trebuie facuta inclusiv in timpul meciului si dupa terminara acestuia, insa odata ce vei observa modul in care reactioneaza organismul tau la acest tip de activitate, vei sti exact de cata insulina ai nevoie si vei sti cum sa actionezi in asa fel incat sa fii ferit de crizele de hipoglicemie. 

Fotbalul – este o activitate fizica destul de intensa, dar daca este practicata la modul amator nu este nevoie sa faci modificari majore in planul de tratatament, ci doar sa tii cont de regula de aur, respectiv verificarea glicemiei.
Pentru a reduce riscul de hipoglicemie in timpul meciului de fotbal, este indicat sa mananci cu 2-3 ore inainte de meci si sa ai la indemana o tableta de glucoza daca prezinti simptome precum scaderea vitezei de reactie, palpitatii ori furnicaturi. Daca folosesti pompa de insulina, practicarea fotbalului este contrandicata, dat fiind faptul ca acesta este un sport de contact.

Schiatul si snowboardingul – sunt activitati grozave de a face miscare in timpul iernii, chiar daca suferi de diabet. Trebuie sa iei insa cateva masuri pentru a preveni oscilatiile glicemiei: masoara-ti nivelul glicemiei inainte sa schiezi si dupa, tine cu tine o gustare bogata in carbohidrati, hidrateaza-te si ai grija sa tii glucometrul si insulina injectabila la temperaturi normale, intr-un buzunar interior din rucsac sau al hainei (glucometrul ar putea sa nu functioneze corespunzator atunci cand afara este foarte frig).

Contraindicatii si recomandari

Daca prezinti complicatii oculare cauzate de diabet – cum este retinopatia proliferativa – evita sa faci exercitii cu greutati sau sa mergi pe jos. In schimb, este indicat mersul pe bicicleta sau inotul.

Exercitiile de intensitate medie spre usoara sunt recomandate daca suferi de boala cronica de rinichi iar mersul pe bicicleta este indicat daca suferi de picior diabetic. Este important sa iti mentii picioarele curate si uscate, asadar evita inotul si joggingul.

Neuropatia autonoma poate duce la ameteala si tulburari de ritm cardiac, precum si la incapacitatea de a resimti efectele hipoglicemiei. Prin urmare, daca ai aceasta problema, consulta-te cu medicul in privinta programului de exercitii pe care vrei sa il urmezi.


Surse: webmd.com, diabetes.co.uk

Inapoi la categorie

Citeste si
Exercitii pentru intarirea musculaturii si controlul eficient al diabetului
Cum poti purta pompa de insulina cand faci sport
Exercitii si recomandari pentru persoanele care sufera de neuropatie diabetica
Beneficiile exercitiilor de stretching in diabet