Stresul, depresia si diabetul

Stresul este una din principalele trasaturi ale omului modern si totodata un factor de risc in aparitia multor probleme de sanatate. Cu siguranta ti s-a intamplat in nenumarate randuri sa auzi in jurul tau „Sunt foarte stresat” sau „Treaba asta ma streseaza la culme” sau poate chiar tu esti cel care se confrunta cu o astfel de situatie.

Dar ce este mai exact acest stres, cum poate fi el definit?

Potrivit specialistilor, stresul este o reactie fizica si psihica la un posibil pericol sau amenintare. Organismul raspunde acestui „stres” fie actionand echilibrat, fie luptand si dandu-se peste cap ca sa iasa totul bine. Fireste, fiecare fiinta umana este diferita, prin urmare organismul reactioneaza ca atare. Insa aceasta lupta se poate solda frecvent cu consecinte asupra starii de sanatate, mai ales daca stresul este o componenta care se manifesta pe termen lung.

In cazul persoanelor cu diabet – o boala care necesita atentie permanenta si de lunga durata – stresul excesiv poate duce la oscilatii ale glicemiei, ca atare pot aparea complicatii si sanatatea are de suferit.

Impactul stresului asupra persoanelor cu diabet

Prea mult stres poate avea un impact negativ asupra controlului diabetului prin:

- Cresterea brusca a nivelului de zahar din sange;

- Tendinta de a manca compulsiv sau, din contra, de a sari peste mesele principale;

- Exacerbarea emotiilor negativiste;

- Afectarea gandirii si a capacitatii de luare a deciziilor.

Chiar daca ai sau nu diabet, trebuie sa constientizezi ca stresul resimtit pe perioade mari de timp poate avea efecte negative asupra sanatatii fizice si psihice, deoarece solicita la maximum mecanismele de aparare ale organismului. De exemplu, atunci cand esti stresat ca nu vei termina la timp o sarcina de serviciu, inima incepe sa bata mai rapid, prin urmare pulsul si tensiunea arteriala cresc iar acest lucru duce la o presiune enorma asupra inimii, vaselor de sange si arterelor.

Stresul prelungit poate sa duca in timp si la probleme digestive, afectiuni ale rinichilor, slabirea sistemului imunitar si tulburari ale functiei de reproducere. 

Depresia si diabetul, un cerc vicios

Nici creierul nu este ocolit de efectele negative ale stresului. Ingrijorarea, frica si anxietatea resimtite pe termen lung pot duce la instalarea depresiei, ca urmare a dezechilibrului hormonal ce are loc in organism (dereglari menstruale, sarcina, avort, perioada de dupa nastere, pre-menopauza). Femeile sunt, de regula, mai predispuse la a deveni depresive, mai ales din cauza responsabilitatilor ce privesc cariera, familia si gospodaria.

Studiile arata ca persoanele cu diabet sunt mult mai expuse riscului de a cadea in depresie, iar acest lucru este cauzat de excesul de serotonina aparut pe fondul rezistentei la insulina. 

Depresia cronica reprezinta un cumul de simptome care pot afecta munca, odihna, procesul de invatare si regimul alimentar.

Exista mai multe tipuri de depresie:

a) Distimia – o forma usoara, dar cronica de depresie, care se manifesta prin simptome mai putin severe, dar de durata mai mare decat tulburarea depresiva majora; 

b) Tulburarea bipolara, numita si depresie maniacala – ce consta in modificarea anormala si de lunga durata a dispozitiei afective, energiei si abilitatii de functionare a unei persoane;

c) Tulburarea afectiva sezoniera – apare in special pe parcursul iernii, cand lumina naturala este limitata, si se manifesta prin somn prelungit, senzatie de oboseala, nefericire, anxietate, izolare, scaderea libidoului, abuz alimentar si diverse simptome fizice, cum ar fi durerile articulare, tulburarile digestive si rezistenta scazuta la infectii;

d) Depresia postpartum – apare, de regula, in decurs de patru saptamani dupa nastere si se manifesta prin insomnie, crize de plans, oboseala exagerata, tulburari ale apetitului si anxietate excesiva in legatura cu starea de sanatate a copilului;

e) Depresia psihotica – este o forma rara a depresiei si este caracterizata de episoade de halucinatie si senzatia ca esti o alta persoana.

Simptomele stresului

Corpul iti poate oferi numeroase semnale de alarma atunci cand este expus stresului. Vezi mai jos care sunt acestea:

● Odihna insuficienta sau, din contra, somnul prea lung

● Modificari ale apetitului (mananci prea mult sau prea putin)

● Cresterea sau pierderea in greutate

● Crize frecvente de plans

● Tulburari de memorie si concentrare

● Sentimente de anxietate, iritabilitate si negativism

● Tensiune musculara, in special in zona cervicala

● Depresie si lipsa increderii in sine

● Nervozitate 

● Probleme digestive (stari de greata, voma, crampe abdominale, diaree sau constipatie)

● Lipsa apetitului sexual

● Evitarea contactului cu prietenii sau familia

● Dificultati in indeplinirea sarcinilor de serviciu sau a temelor 

● Dureri frecvente de cap

● Batai puternice ale inimii resimtite atunci cand incerci sa adormi

● Senzatia de sufocare si dificultate la inghitit

● Tremuraturile, senzatia de lesin si transpiratia abundenta

Majoritatea oamenilor au de-a face cu cateva dintre aceste simptome cel putin o data in viata. Daca nu persista pe termen lung, acestea nu trebuie sa fie un motiv de ingrijorare. 

In ajutorul celor care se confrunta cu situatii stresante exista o serie de tehnici de relaxare extrem de eficiente - meditatia, respiratia profunda, muzica, exercitiile fizice si masajul sunt doar cateva dintre metodele prin care poti face fata cu brio stresului din viata de zi cu zi. 

Si daca simti ca acestea nu dau rezultate, nu te sfii sa ceri ajutorul familiei, prietenilor sau specialistului, pentru ca, in definitiv, o singura viata ai si sta in puterea ta sa o traiesti cat mai frumos cu putinta. 


Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org), webmd.com; Foto: Shutterstock

Inapoi la categorie

Citeste si
Cum depasesti frica de injectii
Mituri despre diabet
Vizita la medic
Sarcina si diabetul – ce trebuie sa stie o femeie cu diabet inainte de a ramane insarcinata