Reprizele scurte de exercitii imbunatatesc tensiunea arteriala la pacientii cu diabet de tip 2

Noi cercetari arata ca nu doar activitatea fizica intensa, ci pana si exercitiile fizice facute pe durata scurta de timp si cu intensitate moderata pot reduce semnificativ tensiunea arteriala la pacientii cu diabet zaharat de tip 2.

Pacientii cu diabet zaharat de tip 2 si hipertensiune arteriala au un risc semnificativ crescut de infarct miocardic si accident vascular cerebral. Ca atare, cercetarile privind metodele de a minimiza aceste riscuri sunt vitale. In Romania, aproximativ 2 milioane de romani au diabet zaharat, iar alte 3 milioane de persoane au prediabet, potrivit rezultatelor studiului epidemiologic PREDATTOR, anuntate in 2014.

Din 2009 pana in 2012, in SUA, 71% dintre adultii cu diabet zaharat (in varsta de 18 ani sau mai mari) au avut macar o data tensiune arteriala de cel putin 140/90 mm Hg sau au folosit medicamentele prescrise pentru scaderea tensiunii arteriale. 

Orice tensiune arteriala sistolica de 140 sau mai mult este considerata tensiune arteriala crescuta.

Tot in SUA, in 2010, cifrele spitalizarilor in cazuri de accident vascular cerebral au fost de 1,5 ori mai mari in randul adultilor cu diabet cu varsta de peste 20 de ani in comparatie cu populatia generala. 

Aceste noi descoperiri au fost prezentate la sesiunile stiintifice ale American Heart Association, 2015. Pe de alta parte, o echipa de medici din Melbourne, Australia, a constatat ca doar cateva minute de miscare usoara la fiecare 30 de minute ar putea reduce tensiunea arteriala.

Redu tensiunea arteriala mergand pe jos 

In sprijinul afirmatiilor de mai sus vine un studiu realizat pe o perioada de 8 ore, pe 24 de persoane obeze sau supraponderale, cu varsta medie de 62 ani si cu diabet zaharat de tip 2. La fiecare 30 de minute, participantii la studiu au fost pusi sa mearga pe banda, intr-un ritm moderat, timp de 3 minute sau sa efectueze 3 minute de exercitii de rezistenta usoare

Exercitiile de rezistenta au constat din semi-genuflexiuni, ridicari de picioare sau fandari. Studiul a fost efectuat in 3 zile separate, timp de 8 ore pe zi, iar nivelurile tensiunii arteriale si noradrenalina participantilor au fost verificate la intervale regulate.

Participantii care au apelat la mersul pe jos au inregistrat o scadere medie de 10 puncte a presiunii sistolice, iar cei angajati in exercitii de rezistenta au avut o scadere de 12 puncte.

Unul dintre autorii acestui studiu, Bronwyn Kingwell, PhD, spune: „Se pare ca nu trebuie sa faci foarte multe exercitii. Am remarcat reduceri ale tensiunii arteriale si in urma exercitiilor usoare, e suficient sa faci un drum pana la dozatorul de apa sau sa faci miscari simple, in care sa folosesti greutatea corpului chiar si daca esti la birou."

Perioadele lungi de inactivitate au efecte negative asupra sanatatii si metabolismului, ducand la obezitate, hipertensiune arteriala, niveluri crescute de zahar in sange, un nivel ridicat de colesterol si risc de boli cardiovasculare.

Acesta este primul studiu legat de exercitii fizice pe durate scurte si intermitente, la pacientii cu diabet de tip 2, intr-un cadru controlat.

Kingwell constata ca beneficiile aduse de exercitii persoanelor cu diabet de tip 2 apar deoarece, atunci cand muschii sunt pusi in miscare, ei folosesc si zaharul din sange intr-o masura mai mare. Deoarece pacientii fie nu pot produce suficienta insulina, fie nu sunt in masura sa o foloseasca in mod eficient, aceste activitati musculare sunt de folos pentru mentinerea unui echilibru intern sanatos.

Rolul noradrenalinei

Mecanismele prin care tensiunea arteriala scade in timpul activitatilor fizice sunt totusi neclare. Cercetatorii au considerat ca masuratorarea norepinefrinei (numita si noradrenalina) ar putea fi de folos. Ei au observat o scadere a noradrenalinei pe care au asociat-o cu tensiunea arteriala redusa.

Noradrenalina este un hormon si un neurotransmitator pe care studiul l-a considerat un potential  responsabil cu scaderea tensiunii arteriale.

In general, noradrenalina este eliberata in momente de stres sau pericol. Aceasta provoaca o stare de alerta, creste vigilenta si imbunatateste memoria. In timpul somnului, cantitatea de norepinefrina din creier se afla la cele mai mici concentratii.

Cu toate acestea, vor fi necesare studii suplimentare inainte de a putea atribui noradrenalinei, cu certitudine, aceste schimbari pozitive.

Kingwell adauga: „Pauzele scurte pentru exercitii usoare nu trebuie sa inlocuiasca exercitii fizice regulate. Dar ele pot fi o solutie practica mai ales daca esti la birou toata ziua.ˮ


Sursa: medicalnewstoday.com. Foto: Shutterstock

Inapoi la categorie

Citeste si
Diabetul și femeile
Diabetul netinut sub control influenteaza negativ creierul
Numarul persoanelor cu diabet zaharat este in crestere
Legatura intre un somn bun si rezistenta la insulina