Tratamentul diabetului gestational

Faptul ca ai primit un asemenea diagnostic nu inseamna ca a venit sfarsitul lumii. Poate doar al vietii lipsite de griji, traite in ritm haotic. De fapt, poti incerca sa privesti partea buna: vei deveni in mod obligatoriu o persoana mai atenta, mai organizata, mai disciplinata, mai responsabila – totul pentru a urma cu sfintenie indicatiile medicului ce tin de tratament.

Ce ai de facut in momentul diagnosticarii cu diabet gestational

Orice femeie insarcinata care a primit diagnosticul de diabet gestational trebuie sa-si automonitorizeze evolutia bolii in modul urmator:

1 - Mai intai, va trebui sa iti automonitorizezi glicemia, efectuand 4 masuratori pe zi, respectiv in repaos alimentar si la doua ore dupa mesele principale, iar, in cazuri exceptionale, si inainte de celelalte mese.

2 - Apoi, va fi absolut necesar sa respecti recomandarile alimentare primite de la medic si nutritionist. 

3 - In acelasi timp, trebuie sa iti monitorizezi atent si evolutia greutatii corporale. Vei incerca sa tii sub control atat glicemia, cat si greutatea cu ajutorul dietei si, daca nu exista contraindicatii din partea obstreticianului, si cu ajutorul exercitiilor fizice recomandate pentru femei insarcinate.

4 - In cazul in care, desi respecti indicatiile cu privire la alimentatie, glicemia nu ramane in parametrii optimi, va fi necesara si insulinoterapia. 

5 – De asemenea, va trebui sa iti masori regulat si tensiunea arteriala, un element important atat datorita faptului ca esti insarcinata, cat si pentru ca ai primit diagnosticul de diabet gestational.

Controlul glicemiei

Daca ai fost diagnosticata cu diabet gestational, este esential sa tii sub control nivelul glicemiei pentru a-ti proteja sanatatea si pentru a putea avea un bebelus sanatos.

Regimul alimentar si indicatiile legate de exercitii fizice sunt menite sa te ajute sa pastrezi nivelul glicemic intre parametrii satisfacatori. Numarul de testari ale glicemiei ar trebui facut dupa indicatiile medicului, de obicei inainte de mese si apoi la o ora sau doua dupa ce ai mancat. Daca nu ai deja acasa un glucometru – aparatul care masoara nivelul glicemiei – atunci doctorul tau iti va recomanda achizitionarea unuia si tot el te va invata cum sa il folosesti.

Dieta recomandata persoanelor cu diabet gestational

Regimul alimentar este primul element de baza in tratamentul diabetului gestational. De regula, pe langa indicatiile generale privind controlul si monitorizarea glicemiei, medicl tau iti va recomanda si o vizita la un medic nutritionist care sa stabileasca impreuna cu tine un regim alimentar pe care va trebui sa il adopti. Va fi nevoie de un regim care sa respecte teoriile generale legate de diabet, permitand in acelasi timp dezvoltarea normala a bebelusului, care va avea nevoie de o cantitate optima de calorii si nutrienti.

Acesta va tine cont de inaltimeasi greutatea ta atunci cand iti va recomanda numarul de calorii necesare in hrana zilnica.La o greutate obisnuita, numarul acestora va fi in jur de 2.200-2.500 de calorii pe zi. Daca esti supraponderala, 1.800 de calorii pe zi vor fi suficiente.

Iata cum ar trebui sa fie impartit procentual un meniu echilbrat: 10-20% din calorii ar trebui sa provina din proteine din surse animale cum sunt carnea, ouale, lactatele, fructele de mare sau din surse vegetale, cum sunt ciupercile, fasolea, nautul si altele. Apoi, in jur de 30% din calorii pot provenii din grasimi si inca 10% din grasimi saturate. Cele 40% de calorii ramase pot fi luate din carbohidrati, cum sunt painea, cerealele, pastele, orezul, precum si din fructe si legume.

Intra AICI pentru a afla mai multe detalii despre regimul alimentar recomandat persoanelor cu diabet gestational!

Diabetul gestational si exercitiile fizice

Activitatea fizica este cel de-al doilea element de baza in tratarea diabetului gestational, dupa regimul alimentar.

Femeile insarcinate fac rar exercitii fizice, chiar daca acestea nu sunt contraindicate. E adevarat ca exista situatii in care sunt limitate temporar, la indicatiile medicului obstretician. Altfel, sunt chiar recomandate exercitii speciale pentru gravide, precum si cele usoare, cum ar fi aqua gym, plimbarile si nordic walking. 

E adevarat ca sunt unele sporturi interzise femeilor insarcinate, asa ca, daca obisnuiai inainte sa skiezi sau sa practici sporturi de echipa ori cu factor crescut de risc de accidentare, e de la sine inteles ca vei renunta la ele in perioada sarcinii.

Sportul regulat, adica de cel putin trei ori pe saptamana, te va ajuta sa mentii valorile normale ale glicemiei, dar si sa elimini durerile de spate sau starea de oboseala, afectiuni de care se plang majoritatea femeilor care asteapta un bebelus.

Recomandari legate de desfasurarea exercitiilor fizice in conditii optime

La fel ca insulina, exercitiile fizice duc la scaderea glicemiei, astfel ca e bine sa tii cont de cateva recomandari inainte de a le incepe. Mai exact, e bine ca inainte de a incepe programul sportiv sau inainte de o plimbare mai lunga de o jumatate de ora, sa mananci un fruct  sau un aliment echivalent, care sa contina aproximativ 15 g de carbohidrati.

Daca vrei sa faci miscare imediat dupa masa, trebuie sa iei o gustare la finalul exercitiilor. Daca,  in schimb, au trecut deja doua ore de cand ai luat masa, trebuie sa iei o gustare chiar inainte de a le incepe.

In timpul exercitiilor trebuie sa ai asupra ta un produs ce contine zahar – chiar un pliculet de zahar, mai degraba decat cuburi, dar sunt potrivite si glucoza sau sucul indulcit.

Tratamentul medicamentos si insulinoterapia

E nevoie sa iei medicamente cand ai diabet gestational?

Daca ai respectat intocmai indicatiile medicului si totusi nivelul glicemiei ramane ridicat, e posibil sa fie nevoie si de tratament medicamentos pentru protectia ta si a copilului. Daca nici acestea nu isi vor face efectul, urmatorul pas va fi injectarea cu insulina.

De ce unele femei insarcinate trebuie sa faca si tratament cu insulina?

Medicul diabetolog este cel care decide daca ai nevoie de insulinoterapie, in functie de anumite criteria, cum ar fi un raspuns slab la tratamentul dietetic sau cresterea mare in greutate a fatului.

In functie de valoarea glicemiilor bazale (dimineata), ti se poate recomanda insulina cu actiune scurta, inainte de mese, precum si insulina cu actiune prelungita, una sau doua injectii pe zi – medicul este cel care va decide exact ce tip de insulina si cate injectii sunt necesare.

Doza de insulina trebuie ajustata in functie de consumul alimentar, iar activitatea fizica nu trebuie sa fie mai mare decat de obicei, intrucat poate aparea riscul de hipoglicemie, ca reactie adversa.

Cum se manifesta hipoglicemia?

Exista o serie de simptome ingrijoratoare: o stare de slabiciune, dureri de cap, transpiratie, ameteli, tremuraturi, stare de confuzie, senzatie brusca de foame. In cazul acestor simptome trebuie luata imediat glicemia si daca valoarea ei este sub 70 mg/dl se va consuma rapid o lingurita de zahar sau de miere ori o cana de suc indulcit cu zahar, dar nu lapte.

Terapia intensiva cu insulina

Aceasta consta in administrarea insulinei de mai multe ori pe zi, pentru a respecta ritmul normal in care aceasta este produsa de un organism sanatos.

Cantitatea de insulina produsa in mod normal este proportionala cu cantitatea de carbohidrati consumati la fiecare masa. 

Terapia intensiva cu insulina are rolul de a asigura cantitatea necesara de insulina cand creste nivelul glucozei din sange, ca urmare a consumului de carbohidrati in timpul mesei.

Exista mai multe tipuri de scheme de tratament, in functie de varsta, de activitatea fizica si de necesitatile pacientilor: se poate administra insulina cu actiune pe termen scurt de trei ori pe zi sau cu actiune pe termen lung, seara sau dimineata si seara, de regula medicul va decide exact pentru fiecare pacient in parte.

Ai sanse sa te vindeci dupa ce ai nascut?

In cele mai multe cazuri, glicemia revine la normal la 6 saptamani dupa nastere, deoarece a fost expulzata placenta, care producea cei mai multi hormoni care cauzau rezistenta la insulina. 

Totusi, chiar daca testele au iesit bine, exista un risc de 60% sa faci in viitor diabet tip 2, chiar si la cativa ani dupa nastere.

De aceea trebuie sa-ti monitorizezi glicemia cel putin anual si ebine sa incerci sa-ti tii greutatea sub control.

Daca iti doresti sa ramai din nou insarcinata, e bine sa stii ca diabetul gestational poate reaparea.


Sursa: materiale educative Roche Romania. Foto: Shutterstock

Inapoi la categorie

Citeste si
Monitorizarea glicemiei cand ai diabet gestational
Cum se pune diagnosticul de diabet gestational si ce trebuie sa faci in continuare?
Care este riscul de a face diabet gestational?
Simptomele si cauzele diabetului gestational