Preventie si tratament pentru diabet zaharat de tip 1

In prezent, nu exista nici o modalitate de a preveni diabetul zaharat de tip 1, dar acesta poate fi tratat. Multe persoane cu diabet zaharat de tip 1 pot trai o viata lunga si sanatoasa. Cheia pentru o sanatate buna este mentinerea nivelului glicemiei (cantitatea de zahar din sange) in parametrii recomandati de medic.

Pentru un bun control al nivelului glicemiei este nevoie de analize repetate si de o urmarire initiala a felului in care reactioneaza organismul tau la aceasta afectiune si la obiceiurile tale de viata. La inceput, pana inveti cum sa o faci, vei verifica in ce mod regleaza organismul tau nivelul de insulina, ce alimente e bine sa consumi si fel de actiuni poti intreprinde pentru a mentine un nivel bun al glucidelor.

Toate persoanele cu diabet zaharat de tip 1 trebuie sa foloseasca injectii cu insulina pentru a tine sub control nivelul de zahar din sange.

Cum se trateaza diabetul?

Administrarea de insulina e principala metoda de tratament si este obligatorie!

Insulina te ajuta sa:
• obtii o glicemie normala, atat ziua, cat si noaptea, pentru toata viata
• nu mai ai simptomele asociate cu diabetul zaharat de tip 1
• previi complicatiile care pot aparea din cauza bolii

Pe langa a-ti asigura dozele necesare de insulina, conteaza si sa respecti un anumit regim alimentar si sa faci miscare fizica. Toate acestea la un loc te vor ajuta sa mentii un control glicemic optim in organism.

Insulina
Medicul iti poate prescrie sa incepi cu doua injectii pe zi, din doua tipuri diferite de insulina. Tipurile de insulina utilizate depind de nivelul de glucoza din sange in cazul tau. Vei trece treptat, probabil, la trei sau patru doze pe zi, dar numai la recomandarea medicului diabetolog.

Exista mai multe tipuri de insulina care ti se pot recomanda:

• Cu actiune rapida – incepe sa lucreze in aproximativ 15 minute. Aceasta are momentul de varf la aproximativ 1 ora dupa ce o iei si continua sa lucreze timp de 2 pana la 4 ore.
• Cu actiune scurta – ajunge sa lucreze in aproximativ 30 de minute. Varful este intre 2 si 3 ore si lucreaza timp de 3 pana la 6 ore.
• Cu actiune intermediara – va ajunge in sange in 2 pana la 4 ore dupa injectare. Are un varf care poate fi de la 4 pana la 12 ore si lucreaza 12 pana la 18 ore.
• Cu actiune lenta sau prelungita – dureaza cateva ore pentru a ajunge in sistemul sanguin si dureaza aproximativ 24 de ore.

Vezi mai multe despre cum se aplica insulina si tipurile de insulina in articolul Insulina, informatii de baza si utilizare.

Schimbarea stilului de viata

Miscarea fizica este o parte importanta a tratamentului pentru diabetul de tip 1. Dar o simpla iesire afara, la alergare, e buna pentru persoanele sanatoase, in timp ce pentru tine nu mai este chiar asa simplu. Trebuie sa fii atent sa echilibrezi mereu doza de insulina si alimentele pe care le mananci cu orice tip de activitate, chiar si sarcini simple pe care le ai de facut in jurul casei sau prin curte.

Suna complicat, dar nu uita: cunoasterea este putere. Verifica-ti glicemia inainte, in timpul si dupa o activitate, pentru a afla modul in care te afecteaza pe tine personal. Unele lucruri vor face ca nivelul de glicemie sa creasca intens, altele nu il vor afecta. Poti reduce insulina sau poti lua o gustare cu carbohidrati pentru a preveni caderea acestui nivel.

De asemenea, va fi nevoie sa intelegi cum afecteaza alimentele pe  care le mananci nivelul de zahar din sange in cazul tau. Odata ce inveti cum actioneaza carbohidratii, grasimile, proteinele pentru tine, alegerea alimentelor va deveni o a doua natura si vei reusi sa iti construiesti un plan de alimentatie sanatoasa. (linkuri catre articolele din nutritie) Un nutritionist specializat in diabet sau medicul tau te pot ajuta sa incepi acest plan alimentar.

Ce poti face acasa pentru a tine diabetul sub control

• Sa ai grija ca aportul de glucide sa fie impartit in mese pe care sa le iei pe tot parcursul zilei, nu sa le introduci intr-o singura masa.

•  Carbohidratii sunt nutrientii care afectează cel mai mult nivelul zaharului din sange. Un dietetician atestat te poate indruma cu privire la aportul de carbohidrati, dar informeaza-te si aici despre ei.

• Ia-ti insulina. E nevoie sa iti faci zilnic insulina, pentru că pancreasul tau nu o produce.

• Verifica-ti glicemia frecvent, de mai multe ori pe zi. Chiar medicul iti va recomanda sa faci asta, pentru a avea un tablou al reactiei organismului tau. Noteaza datele masuratorilor in jurnalul zilnic al glicemiei.

• Trateaza rapid hipoglicemia. Este de asemenea important sa stii cum sa recunosti si sa tratezi un nivel de zahar in sange mai mic sau mai mare si sa intervii rapid.

• Fa sport, regulat. Incearca sa ai o activitate fizica moderata cel putin 30 de minute pe zi, cel puțin 5 zile pe saptamana. Fa sport in conditii de siguranta. Bea multa apa inainte, in timpul si dupa exercitii. Acest lucru este foarte important, mai ales atunci cand este cald afara si cand faci efort fizic intens. De asemenea, poti sa tii un jurnal cu miscarea fizica pe care o faci.

• Ai grija de picioarele tale. Ingrijirea zilnica a picioarelor poate preveni probleme grave cu acestea. Problemele picioarelor cauzate de diabet zaharat reprezinta cauza cea mai frecventa a amputarilor.

•  Limiteaza consmul de alcool. Consumul de alcool modifica nivelul de zahar in sange, de aceea e bine ca persoanele cu diabet zaharat sa consume alcool doar ocazional, de preferat doar vin diluat cu apa. Atentie, consumul moderat de alcool creste nivelul glicemiei, in timp ce consumul unor cantitati mari de alcool determina scaderea drastica si brusca a nivelului de zahar in sange. Femeile cu diabet zaharat nu au voie mai mult de un pahar de alcool pe zi, in timp ce barbatii cu diabet zaharat nu au voie mai mult de doua pahare pe zi.

• Nu fuma. Diabetul zaharat de tip 1 poate provoca o serie de probleme in organismul tau, iar fumatul poate agrava aceste probleme, in special cele legate de vasele de sange si arterele coronariene. Fumatul creste colesterolul si iti face corpul sa se vindece mai greu. Nu conteaza cat de mult ai fumat pana acum, sanatatea ta se va imbunatati dupa ce te lasi.

Ce se intampla fara tratament?

Daca nu tii sub control diabetul zaharat de tip 1, poti ajunge la probleme grave sau chiar sa-ti pui viata in pericol, iata doar cateva dintre acestea:

• Retinopatie
Aceasta problema a ochilor apare la aproximativ 80% dintre adultii care au avut diabet zaharat de tip 1 pentru mai mult de 15 de ani. Este rara inainte de pubertate, indiferent cat de mult timp ai avut boala. Pentru a o preveni si pentru a iti pastra vederea, trebuie sa mentii un bun control al glicemiei, tensiunii arteriale, colesterolului si trigliceridelor.

• Leziuni renale
Aproximativ 20% pana la 30% din persoanele cu diabet zaharat de tip 1 pot face o afectiune numita nefropatie. Sansele de o avea cresc in timp. Este cel mai probabil sa apara la 15 – 25 de ani de la debutul diabetului. Leziunile renale pot duce la alte probleme grave, cum ar insuficienta renala si bolile de inima.

• Circulatie proasta si leziuni ale nervilor
Arterele deteriorate si intarite duc la o lipsa a alimentarii cu sange in picioare si la o reducere a senzatiilor in acestea. Ranile deschise la acest nivel se vindeca mai greu, iar cand se intampla asta se poate ajunge chiar pana la amputarea unui membru. Leziunile nervilor pot provoca, de asemenea probleme digestive, cum ar fi greata, varsaturi si diaree.

Citeste mai multe despre complicatiile diabetului pentru a fi informat din timp si a le putea preveni.

Surse: The Journal of Clinical and Applied Research and Education: American Diabetes Association: Clinical Practice Recommendations 2002: Diabetes Care. Volume 25, No 1, January; Franz, Marion J et al: Learning to Live Well with Diabetes: International Diabetes Centre, Minneapolis, 1991;  www.webmd.com; Foto: Shutterstock

Inapoi la categorie

Citeste si
Ce este si cum functioneaza pompa de insulina
Cum se face injectia cu insulina
Ce trebuie sa stii despre insulina
Diagnostic si analize ale diabetului zaharat de tip 1