Cum sa faci sport in siguranta daca ai diabet

Stii deja ca sportul este cheia unei vieti mai bune, mai ales atunci cand suferi de diabet. Miscarea imbunatateste sensibilitatea la insulina si reduce nivelul de zahar din sange. Dar atunci cand suferi de diabet zaharat, trebuie sa iei cateva masuri de precautie suplimentare, ori de cate ori vrei sa faci miscare.


1. Consulta-ti medicul in privinta activitatii fizice

Primul lucru pe care ar trebui sa-l faci atunci cand suferi de diabet si te hotarasti sa faci miscare este sa discuti cu medicul tau. Daca esti supraponderal, suferi de hipertensiune arteriala, boli de inima sau probleme cu vederea si picioarele, discuta cu medicul tau inainte de a incepe chiar si exercitiile de rutina. Pentru a preveni excesul de efort care iti poate face rau, medicul tau iti va spune exact ce pasi sa urmezi.

Daca ai primit deja acordul sau, iata mai jos cateva sfaturi pe care sa le urmezi din momentul in care incepi sa faci sport.

2. Masoara-ti glicemia inainte, in timpul si dupa terminarea exercitiilor

Sportul iti poate afecta nivelul de zahar din sange atat imediat dupa terminarea antrenamentului, cat si la mult timp dupa.

Daca iei insulina sau medicamente care scad nivelul glicemiei, testeaza-te cu 30 de minute inainte de a face sport si apoi tot la 30 de minute in timpul antrenamentului, pentru a te asigura ca valorile raman in limita normala.

In zilele in care planuiesti sa faci sport, evita injectarea insulinei in brate si picioare – foloseste alt punct de injectare. De asemenea, evita sa faci sport atunci cand insulin isi face efectul. Vorbeste cu medicul tau si afla care este acest moment, deoarece poate varia.

Daca glicemia ta este prea mare sau prea mica, daca ai cetone in sange sau urina, evita activitatea fizica intense. In cazul in care observi ca nivelul glicemiei tale este scazut, ia o gustare de cel putin 15 g de carbohidrati si asteapta cateva minute pana cand glicemia revine la normal. Verifica din nou dupa un sfert de ora si asigura-te ca nivelul sau este in crestere. In cazul in care nu observi o imbunatatire, mai ia o gustare si repeta procesul.

Fii mereu pregatit pentru aceste situatii atunci cand faci sport si asigura-te ca ai mereu o gustare in preajma. De asemenea, exista multe farmacii care pun la dispozitie astfel de snacks-uri (batoane, etc) si multe dintre ele sunt suficient de mici pentru a le pastra chiar si in buzunar. 

De asemenea, incearca sa ai tot timpul glucometrul cu tine si sa-ti verifici glicemia o data la 30 de minute si in timpul antrenamentului.

Daca glicemia ta este:

Mai mica de 100 mg/dL: Ia o gustare cu carbohidrati, cum ar fi fructele sau biscuitii

Este la 250 mg/dL sau mai ridicata: Testeza-te pentru cetone, compusii pe care organismul tai ii creeaza atunci cand nu are suficienta insulin

Este la 300 mg/dL: Opreste-te din exercitii si asteapta ca nivelul glicemiei sa se regleze

3. Hidrateaza-te

Diabetul poate inhiba semnalul creierului care-ti transmite senzatia de sete, astfel ca efortul fizic poate duce mai repede la deshidratare atunci cand suferi de diabet. Asigura-te ca bei suficienta apa inainte de inceperea exercitiilor, in timpul antrenamentului, dar si dupa terminarea acestuia.

De asemenea, incearca sa eviti antrenamentele la o temperature ridicata. Atunci cand suferi de diabet, pierzi capacitatea de a-ti regla temperature corpului (cauza provocata de perturbarea sistemului nervos autonom de catre diabet), astfel ca trebuie sa te asiguri ca exercitiile pe care le faci au loc intr-o incapere aerisita sau afara, atunci cand temperaturile sunt normale.

4. Accesorii pentru diabetici

Cand suferi de diabet si alegi sa faci miscare in locuri publice, trebuie sa stii ca exista anumite accesorii care te pot identifica ca fiind o persoana care sufera de diabet zaharat. Poti purta un colier sau o bratara pe care sa fie inscriptionate lucruri pe cum doza de insulina de care ai nevoie (daca folosesti) si un numar de contact in caz de urgenta.

5. Ai grija ca pantofii tai sa fie confortabili

Diabetul poate provoca senzatie de amorteala a picioarelor si poate sa scada circulatia periferica a sangelui, numita “neuropatie periferica). 

Alegerea unor pantofi de sport cu adevarat confortabili este cheia evitarii problemelor la picioare, dar si o parte importanta a unui program sanatos de ingrijire a corpului tau. Poarta, asadar, doar incaltari sport care ti se potrivesc perfect, nu face exercitii descult si verifica-ti picioarele inainte si dupa fiecare antrenament, pentru a te asigura ca nu ai urme de iritatii.

6. Opreste antrenamentul dacă:

Tremuri, ai o senzatie de anxietate, te simti slabit sau confuz

Transpiri mai mult decat de obicei

Bataile inimii sunt neregulate

Ai o durere de cap sau o migrena

Aceste simptome ar putea sa arate ca nivelul glicemiei tale este in scadere si pot  sa apara in timpul antrenamentului sau la cateva ore dupa terminarea acestuia.

7. Concentreaza-te pe distractie

Cum poti sa devii mai activ in timpul zilei? Scoate-ti cainele la o plimbare in plus, spala-ti singur masina, ridica gantere in timp ce te uiti la televizor sau invita-ti prietenii la o tura de jogging in parc. Nu te gandi doar la rezultatele sportului, ci mai ales la ce implica, si anume: distractie!

Cauta-ti companie! Poate fi plictisitor sa faci jogging de unul singur in parc, deci cauta un prieten sau  chiar o alta persoana care sufera de diabet si faceti-va un program comun de sport, in plus daca ai alaturi pe cineva cu diabet, ca si tine, atunci va puteti ajuta reciproc in caz de urgenta. 

8. De cat de mult sport am nevoie?

30 de minute de miscare, de 5 ori pe saptamana este un plan excelent de sport. Poti sa inoti, sa faci jogging sau sa mergi intr-o drumetie. Alege o activitate care iti ridica pulsul, dar care nu iti incalca limitele.

Incepe usor, cu exercitii simple (o plimbare de 15 minute este suficient la inceput), apoi creste intensitatea si durata antrenamentelor pe masura ce te simti pregatit.

Daca suferi de diabet de tip II, ar trebui sa adaugi doua antrenamente de forta pe saptamana, in care sa lucrezi fiecare grupa de muschi (brate, picioare, umeri, spate, abdomen, etc).

9. Nu uita de gustari si carbohidrati

Bea apa inainte, in timpul si dupa terminarea antrenamentului, chiar daca nu iti este sete.

Sportul poate duce la scaderea glicemiei, deci daca suferi de diabet de tip 1 consuma o gustare usoara o data la 1-3 ore inainte de antrenament, in functie de tipul de insulina pe care il iei.

Pastreaza mereu la tine aproximativ 5 bucatele de glucoza, o cutie mica de suc de fructe si 4-5 bomboane tari, care te vor ajuta sa cresti nivelul glicemiei, in caz de nevoie.

10. Verifica insulina

Folosesti o pompa de insulina? Aceasta te scapa de chinul injectiilor zilnice cu insulina si reprezinta o modalitate moderna, eficienta si comoda de terapie cu insulina.

Intreaba-ti medicul cum sa lucrezi cu ea pusa. Pompa de insulina poate fi purtata in siguranta in diverse moduri datorita numeroaselor accesorii Accu-Chek pe care le ai la dispozitie. Fie ca esti la o petrecere, la sala de sport sau la o intalnire, accesoriile speciale pentru pompa de insulina iti asigura confortul, siguranta si discretia de care ai nevoie. Citeste aici cum sa porti in siguranta pompa cu insulina cand faci sport. 

Daca folosesti insulina injectabila, consulta-ti medicul si intreaba-l despre reducerea dozelor inainte de a face sport.


Surse: webmd.com, joslin.org, sharecare.com

Inapoi la categorie

Citeste si
Sport fara accidentari, sfaturi pentru a fi in siguranta
Elemente de baza pentru un antrenament eficient si lipsit de riscuri
Tipuri de activitati fizice recomandate persoanelor cu diabet
Mersul pe jos, un exercitiu cu multiple beneficii, recomandat la orice varsta