Dictionar de diabet

Iata mai jos o lista de termeni specifici diabetului si explicatii privind semnificatia lor. Foloseste literele alfabetului pentru a cauta definitia termenilor care incep cu litera respectiva.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
A

Acarboza

Acarboza este o substanta activa care intra in compozitia medicamentelor antidiabetice ce se administreaza pe cale orala. Aceasta actioneaza ca un inhibitor asupra a-glucosidazei, o enzima implicata in procesul de digestie a carbohidratilor.

Acetilcolina

Acetilcolina este un neurotransmitator, adica o substanta chimica din creier care favorizeaza comunicarea intre celulele nervoase.

Acidoza

Acidoza reprezinta un termen medical care desemneaza o crestere a aciditatii sangelui (valorile normale ale pH-ului trebuie sa fie mai mici de 7,5%), ce poate favoriza distrugerea ireversibila a celulelor.

Acidoza lactica

Acidoza lactica se produce atunci cand o acumulare de acid lactic este eliberata in sange, ducand la acidoza metabolica sau aciditate sanguina in exces.

Acizi grasi nesaturati

Acizii grasi nesaturati poseda una sau mai multe legaturi duble. Dintre acizii grasi nesaturati, compusii care poseda o singura dubla legatura poarta numele de acizi grasi mononesaturati, iar cei cu mai multe astfel de legaturi duble se cheama acizi grasi polinesaturati. O categorie speciala de grasimi o constituie grasimile trans, adica acizi grasi nesaturati a caror configuratie a fost modificata in urma unui proces industrial de hidrogenare. O dieta bogata in grasimi trans creste semnificativ riscul de afectiuni cardiovasculare.

Acizi grasi Omega 3

Denumirea acizilor grasi Omega 3 provine de la structura lor in care legatura dubla carbon-carbon este pozitionata in cel de-al treilea atom de carbon.

Acizi grasi saturati

Acizii grasi saturati nu poseda nicio dubla legatura.

Adenozin trifosfat

Adenozintrifosfatul este o nucleotida multifunctionala care joaca un rol important in biologia celulelor. Acesta stocheaza si transporta energia chimica in celule.

Adrenalina

Adrenalina este un neurotransmitator.

AGE – produsi finali de glicozilare

Produsii finali de glicozilare AGE sunt compusi toxici care iau nastere in urma unor reactii chimice din timpul procesului de glicozilare. Acestia sunt, de fapt, niste proteine modificate care se ataseaza de moleculele de glucoza si accelereaza procesul de imbatranire celulara.

Aminoacizi esentiali

Aminoacizii esentiali nu pot fi produsi de organism, fiind nevoie de aducerea acestora din exterior.

Analogi de insulina

Analogii de insulina reprezinta substante fabricate prin biotehnologie, cu actiune foarte apropiata de insulina secretata de pancreasul uman. Rezultatul modificarilor consta in absorbtia mai rapida a insulinei de la locul injectarii si, in consecinta, un debut rapid al actiunii si o durata mai scurta de actiune, comparativ cu insulina umana. Aceste insuline au o modalitate de actiune mai apropiata de a insulinei proprii corpului decat insulina normala, de aceea conduc la valori glicemice postprandiale mai scazute, la o scadere a valorii hemoglobinei glicate si la o reducere a numarului hipoglicemiilor severe.

Analogii de sulfonilurea

Analogii de sulfonilurea au efect de stimulare a productiei de insulina din pancreas.

Anevrism

Anevrismul este o dilatare localizata a unei artere, aparuta din cauza slabiciunii peretelui acelui vas de sange.

Angiografie

Angografia este o tehnica radioimagistica folosita pentru diagnosticarea afectiunilor vaselor sangvine. Vasele de sange devin vizibile datorita unei injectii ce contine o substanta de contrast.

Angiopatie

Angiopatia este termenul folosit pentru orice boala a vaselor de sange.

Antidiabetice orale

Antidiabeticele administrate pe cale orala sunt medicamente folosite in tratamentul diabetului zaharat.

Antigene leucocite umane (HLA – human leucocyte antigen)

Antigene leucocite umane (HLA) se refera la un numar de gene care regleaza sistemul imunitar.

Artera coronariana

Arterele coronariene sunt folosite pentru alimentarea inimii cu oxigen si substante nutritive. Infundarea unei artere coronariene duce la deteriorarea celulelor musculare ale inimii, provocand infarct.

Ataxie

Ataxia este o tulburare a coordonarii miscarii.

B

Biosinteza insulinei

Insulina este sintetizata sub forma unui precursor numit proinsulina. Proinsulina este un polipeptid de 84 de aminoacizi. Prin clivaj, aceasta se transforma in insulina si peptid C. Peptidul C ajunge in fluxul sanguin si este folosit ca indicator in testele de masurare a eliberarii de insulina. Pentru ca insulina are o actiune pe termen scurt, este de preferat testarea peptidului C, care poate face diferenta intre diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2. In cazul pacientilor cu diabet de tip 1 al caror pancreas nu poate produce insulina, nivelul peptidului C va fi redus, in timp ce lapersoanele cu diabet de tip 2, nivelul peptidului C este normal sau ridicat.

Boala autoimuna

Boala autoimuna presupune ca sistemul imun al organismului sa-si distruga propriile celule (cum ar fi de exemplu celulele pancreatice).

Boala cronica de rinichi/Nefropatie diabetica

Boala cronica de rinichi este o complicatie a diabetului determinata de concentratiile mari de glucoza din sange. In lipsa tratamentului adecvat,hiperglicemia poate afecta capacitatea de filtrare a rinichiului. In stadiile incipiente, nefropatia diabetica se manifesta prin prezenta in urina amici cantitati de proteine (microalbuminuria), iar in stadiile avansate se pierd cantitati mari de proteine (macroalbuminurie).

C

Carbohidrati

Carbohidratii reprezinta o clasa aparte de biomolecule de zahar cu rol important in functionarea metabolismului. Acestia sunt surse esentiale de energiesi detin, de asemenea, roluri importante in functiile biologice. Carbohidratii se impart in doua categorii: carbohidrati simpli (formati din lanturiscurte de molecule de zahar) si carbohidrati complecsi (formati din lanturi lungi de molecule de zahar). Carbohidratii simpli sunt rapid absorbiti influxul sanguin si duc la cresterea rapida a nivelului de zahar din sange. In schimb, carbohidratii complecsi necesita mai mult timp pentru a fiabsorbiti de sistemul digesiv, astfel ca se produce o crestere mult mai lenta a zaharului din sange si o secretie mai redusa de insulina. Carbohidratiisunt principala sursa de energie pe care o putem procura din alimentatie, iar recomandarile includ consumul a 50-55% din totalul caloric pe o zi.

Catecolamine

Catecolaminele sunt o categorie de hormoni eliberati in sange de glandele suprarenale ca raspuns la stresul fizic sau emotional. Acestea fac parte dinsistemul nervos simpatic si cuprind adrenalina, noradrenalina si dopamina.

Celule alfa

Celulele alfa sunt celule specializate ale pancreasului, care se gasesc in portiunea numita insulele lui Lagerhans. Aceste celule sunt responsabile deproductia de glucagon, cel de-al doilea hormon pancreatic, dupa insulina, ce contribuie la reglarea glicemiei.

Celule beta

Celulele beta sunt celule pancreatice responsabile de producerea insulinei.

Celule delta

Celulele delta sunt celule pancreatice care produc stomatostatina.

Celule epsilon

Celulele epsilon sunt celule pancreatice care secreta hormonul grelina.

Celule PP

Celulele PP sunt celule din pancreas care sunt responsabile de producerea polipetidului pancreatic.

Cetoacidoza diabetica

Cetoacidoza diabetica apare atunci cand organismul nu este capabil sa produca insulina, hormonul care joaca un rol-cheie in utilizarea glucozei dinsange. Fara suficienta insulina, corpul nu este capabil sa utilizeze glucoza si incepe sa descompuna grasimile, ca o sursa alternativa de energie. Acestproces produce o acumulare de acizi toxici in sange numiti corpi cetonici, care datorita circulatiei sangvine ajung in tot corpul si declanseazacetoacidoza diabetica. Simptomele cetoacidozei diabetice includ: sete excesiva, urinare frecventa, greata, varsaturi, durere abdominala, slabiciune,oboseala, dificultari de respiratie, miros fructat al aerului expirat si confuzie.

Cetogeneza

Cetogeneza reprezinta o modalitate alternativa de furnizare a energiei in absenta glucozei si a rezervelor de glicogen. Ea se declanseaza atunci candnivelele de glucoza sunt scazute (in perioadele de post sau in regimul alimentar cu nivel scazut de carbohidrati) sau cand glucoza nu poate fi utilizata(cum este in cazul diabetului zaharat). Cetogeneza are ca finalitate producerea corpilor cetonici.

Colecistochinina

Colecistochina este un hormon peptidic al sistemului gastrointestinal. Acesta stimuleaza digestia grasimilor si a proteinelor si favorizeaza eliberareabilei prin secretia enzimelor digestive. De asemenea, colecistochinina confera senzatia de satietate.

Colesterol

Colesterolul este o grasime prezenta in organismul tuturor organismelor umane, care ajuta la formarea membranelor celulare. Exista doua surse carecontribuie la cresterea colesterolului: prima este reprezentata de ficat, care produce circa 80% din cantitatea totala de colesterol din corp, iar ceade-a doua este reprezentata de consumul de alimente de origine animala, cum ar fi carnea, ouale si lactatele. Colesterolul ajunge in fluxul sanguin cuajutorul lipoproteinelor, care sunt de 4 tipuri:

Coma

Coma este o stare prelungita de pierdere a constientei aparuta pe fondul consumului de droguri, ca urmare a unor leziuni grave, a hipoglicemiei sau auremiei.

Coma diabetica cetoacidozica

Coma diabetic cetoacidozica este o stare de pierdere a constientei amenintatoare de viata a diabetului si apare din cauza cetoacidozei diabetice, ocomplicatie aparuta pe fondul diabetului sever necontrolat, care necesita tratament de urgenta cu insulina si fluide intravenoase.

Coma diabetica

Coma diabetica este o urgenta medicala care pune in pericol viata bolnavului de diabet. Aceasta este cauzata de excesul de glucoza care determinadeshidratarea severa. Este mai frecventa in randul persoanelor cu diabet de tip 2 cu valori extrem de mari ale glicemiei, de pana la 1000 mg/dl.

Corpi cetonici

Corpii cetonici sunt substante care apar in organism prin arderea grasimilor (lipidelor). Prezenta corpilor cetonici in urina unui pacient cu diabetsugereaza ca diabetul nu este bine controlat. De asemenea, corpii cetonici apar in urina in urmatoarele situatii: regim alimentar bogat in lipide sisarac in glucide, varsaturi, diaree, eclampsie, stres sever, efort fizic intens, hipertiroidism, febra etc.

Cortizol

Cortizolul este un hormon produs de glandele suprarenale ca raspuns la starile de anxietate si stres. In cantitati crescute, cortizolul poate duce lahipertensiune arteriala, hiperglicemie si la o lipsa de reactie a sistemului imun.

D

Deficienta de insulina

Deficienta absoluta de insulina reprezinta distructia celulelor beta pancreatice (celule care secreta insulina) si se corecteaza prin tratament substitutiv cu insulina. Deficienta relativa de insulina are loc atunci cand corpul produce cantitati normale de insulina dar aceasta nu este folosita eficient din cauza sindromului de rezistenta la insulina.

Diabet autoimun latent la adulti

Diabetul autoimun latent la adulti reprezinta, de fapt, diabet de tip 1 diagnosticat la varste inaintate. Nu de putine ori, acesta este gresit diagnosticat ca diabet de tip 2 si tratat in consecinta. Insa, terapiile pentru diabetul de tip 1 si cele pentru diabetul de tip 2 sunt diferite, prin urmare pot aparea efecte secundare severe, motiv pentru care diagnosticul trebuie confirmat prin teste suplimentare si precise.

Diabet de tip 1

Diabetul de tip 1 este mai putin frecvent decat diabetul de tip 2 si este dignosticat de regula la copii si adulti tineri (dar poate aparea la oricevarsta). Apare din cauza distrugerii celulelor beta din pancreas, care nu mai pot produce insulina. Simptomele debuteaza brusc si sunt severe din cauzaglicemiei extrem de crescute si a dereglarilor metabolice. Diabetul de tip 1 poate fi tinut sub control doar cu tratament injectabil zilnic cu insulina.5% din persoanele diagnosticate cu diabet sufera de diabet de tip 1, si circa 5-10% dintre aceste persoane au in familie un membru cu aceasta boala.

Diabet de tip 2

Diabetul de tip 2 este cea mai frecventa forma de diabet si este o afectiune metabolica in care glicemia creste pe fondul rezistentei la insulina si adeficientei de insulina.

Diabet gestational

Diabetul gestational apare in timpul sarcinii.

Diabet mellitus

Diabetul mellitus este acelasi lucru cu diabetul zaharat. Termenul mellitus inseamna “dulce ca miere” si defineste caracteristica urineipersoanelor cu diabet datorata excesului de glucoza. Asadar, diabetul zaharat (diabetul mellitus) este o boala cronica si incurabila care se manifestaprin cresteri ale nivelulului zaharului din sange (hiperglicemie). Hiperglicemia este cauzata fie de incapacitatea pancreasului de a produce suficientainsulina, fie pentru ca organismul nu poate folosi eficient insulina (rezistenta la insulina), sau din ambele motive.

Diabet MODY

MODY este acronimul de la “Maturity onset diabetes of the young”, o subgrupa a diabetului zaharat cu debut juvenil (sub 25 de ani) si transmitere autozomal-dominanta (de exemplu, daca un parinte sufera de diabet MODY, exista 50% sanse ca boala sa fie transmisa copilului). Boala presupune incapacitatea organismului de a produce suficienta insulina si este similara cu diabetul de tip 1, cu specificatia ca deficienta la insulinanu este cauzata de distrugerea celulelor pancreatice beta. Persoanele cu diabet MODY nu au nevoie intotdeauna de tratament insulinic si pot fitratate frecvent cu medicamente antidiabetice orale si regim alimentar corespunzator, asadar tratamenul acestui tip de diabet seamana mai degraba cu celal diabetului de tip 2. Diabetul MODY afecteaza circa 2% din totalul pesoanelor cu diabet si este cauzat de anomalii ale unor gene implicate in reglarea glucozei din sange. Una dintre aceste gene este glucokinaza, senzorul intracelular pancreatic pentru glucoza.

Disfunctie erectila

Disfunctia erectila consta in incapacitatea unui barbat de a avea sau de a mentine o erectie.

Duoden

Duodenul reprezinta prima portiune a intestinului subtire cu care se continua stomacul.

E

Ecocardiografie

Ecocardiografia este tehnica de examinare a inimii cu ajutorul ultrasunetelor.

Efecte paracrine

Efectele paracrine – spre deosebire de efectele hormonale, cand celulele transmit semnale altora din tesuturi indepartate – se manifesta lanivelul unui tesut individual. Totusi, substantele secretate pot fi si de natura hormonala, precum insulina si glucagonul.

Electrocardiografie ECG

Electrocardiografia este un test de diagnostic care masoara impulsurile electrice ale inimii.

Empowerment

Empowerment reprezinta un termen folosit in practica manageriala, dar care are implicatii si in relatia pacient-medic. Termenul presupune incurajareabolnavului de a-si gestiona eficient problema de sanatate cu ajutorul informatiilor si sprijinului acordat de specialist.

F

Fenomen Dusk

Fenomenul Dusk consta intr-o crestere anormala a glicemiei seara. Motivul care sta la baza acestei cresteri a nivelului de zahar din sange este acelasica in cazul fenomenului Dawn, respectiv modificarile naturale hormonale.

Fenomenul Dawn

Fenomenul Dawn sau fenomenul zorilor reprezinta o crestere anormala a glicemiei dimineata, datorita modificarilor naturale ale hormonilor. Acesti hormoniactioneaza in mod opus insulinei si sunt reprezentati de glucagon, epinefrina, hormonul de crestere si cortizol.

Fibrilatia atriala

Fibrilatia atriala este cea mai frecventa aritmie cardiaca si creste riscul de accident vascular cerebral.

Fibrilatie ventriculara

Fibrilatia ventriculara este o tulburare grava a ritmului cardiac, ce se caracterizeaza prin absenta coordonarii contractiei fibrelor miocardiceventriculare. In fibrilatia ventriculara miocardul nu se misca uniform ci mai debraba tremura. Daca aceasta aritmie se mentine mai mult de catevaminute, pacientul poate muri deoarce circulatia sangvina devine incapabila sa asigure nevoile de oxigen ale organismului. Fibrilatia ventriculara este ourgenta medicala.

Fundul ochiului

Examenul fundului de ochi este indicat pentru depistarea maladiilor ochiului, cat si pentru monitorizarea altor boli, cum ar fi hipertensiunea,ateroscleroza sau diabetul.

G

Glicemia a jeun

Glicemia a jeun reprezinta valoarea nivelului de glucoza din sange pe nemancate, la cel putin 8 ore de la ultima masa. In cazul persoanelor sanatoase,valorile normale ale glicemiei a jeun sunt intre 90-120 mg/dl.

Glicemie postprandiala

Glicemia postsprandiala reprezinta nivelul glucozei din sange dupa masa.

Glicogen

Glicogenul este o rezerva de energie (carbohidrati) cu actiune pe termen scurt, care este stocat in majoritatea celulelor.

Glicogeneza

Glicogeneza reprezinta procesul de sinteza si depunere in ficat a glicogenului.

Glicogenoliza

Glicogenoliza este procesul care are loc intre mesele principale si are drept scop mobilizarea glucozei din glicogen in scop energetic.

Glicoliza

Glicoliza reprezinta procesul chimic de descompunere a glucozei in ficat si muschi.

Glitazona

Glitazona este o substanta activa care se gaseste in compozitia medicamentelor antidiabetice orale.

Glucagon

Glucagonul este un hormon peptidic cu efect invers al insulinei si care ajuta la mentinerea in limite normale ale glucozei din sange. Acest hormon areeficienta pe termen scurt si ajuta la prevenirea crizelor de hipoglicemie. Glucagonul este sintetizat in celulele alfa ale pancreasului, care au invecinatate celulele beta si celulele intestinale.

Glucocorticoizi

Glucocortizoizii sunt o clasa de hormoni steroidieni secretati de catre glanda corticosuprarenala.

Gluconeogeneza

Gluconeogeneza este procesul de formare a glucozei din alte surse in afara de carbohidrati, cum ar fi din acidul lactic, glicerol sau aminoaciziglucogenetici.

Grelina

Grelina este un hormon care stimuleaza senzatia de foame. Sceretia de grelina creste inainte de mese si scade dupa masa. Grelina este produsa de anumitecelule din stomac si pancreas.

H

HbA1c

HbA1c sau A1c este o analiza de sange care masoara hemoglobina glicata, adica glicemia medie, pe o perioada anterioara de 2-3 luni.

HDL

HDL sau colesterolul “bun” reprezinta un grup de lipoproteine care impiedica cresterea nivelulului trigliceridelor si acolesterolului “rau” in sange.

Hemiplegie

Hemiplegia este o dizabilitate aparuta in urma unui accident vascular cerebral, care consta in paralizia unei jumatati a corpului.

Hipercoagulitate

Hipercoagulitatea este un factor de risc in aparitia trombozei venoase (cheaguri de sange).

Hiperglicemie

Hiperglicemia reprezinta o crestere anormala a nivelului de glucoza din sange.

Hiperinsulinemie

Hiperinsulinemia este un nivel neobisnuit de mare de insulina in sange si apare in special la persoanele cu diabet care sufera de rezistenta lainsulina.

Hiperleptinemie

Hiperleptinemia consta intr-un nivel crescut al leptinelor in sange, care duce la o crestere a senzatiei de foame. Este frecvent observata la pacientiicu rezistenta la insulina indusa de obezitate.

Hipertensiune

Hipertensiunea reprezinta valoarea crescuta a tensiunii arteriale.

Hipoglicemie

Hipoglicemia consta in niveluri foarte scazute ale glucozei in sange.

Hipotensiune ortostatica

Hipotensiunea ortostatica consta in scaderea tensiunii arteriale in momentul cand pacientul se ridica in picioare.

Hormoni de contrareglare

Hormonii de contrareglare au efecte opuse insulinei, respectiv de a creste glicemia. Un astfel de hormon este glucagonul, folosit in crizele dehipoglicemie cu pierderea starii de constienta.

Hormoni gastrointestinali

Hormonii gastrointestinali sunt produsi in tractul gastrointestinal si au rol important in reglarea digestiei.

I

Imagistica prin Rezonanta Magnetica (IRM)

Imagistica prin Rezonanta Magentica este o metoda moderna de explorare imagistica medicala, folosita pentru a vizualiza structura si functia corpuluiuman.

IMC – Indice de masa corporala

Indicele de masa corporala reprezinta o metoda de analiza a gradului de obezitate ce consta in raportul bazat pe greutatea si inaltimea fiecareipersoane. Acesta se calculeaza impartind greutatea in kilograme la patratul inaltimii in metri. IMC = kg/m²

Incretine

Incretinele sunt hormoni intestinali secretati postprandial, ce stimuleaza eliberarea de insulina de catre pancreas, atat timp cat concentratia serica aglucozei este crescuta. De asemenea, pe langa stimularea eliberarii de insulina si scaderea glicemiei, incretinele inhiba eliberarea de glucagon,stimuleaza centrul satietatii si inhiva evacuarea gastrica. Cele mai cunoscute incretine sunt peptide 1 glucagon like (GLP -1) si pilipeptidainsulinotropa dependent de glucoza (GIP). Incretinele sunt substante folosite in medicamentele antidiabetice moderne.

Incretine mimetice

Incretinele mimetice au acelasi efect precum hormonii secretati in mod normal de organism si au rol de a reduce nivelul glucozei din sange.

Indice glicemic

Indicele glicemic masoara carbohidratii transformati prin digestie in glucoza si care au ca rezultat cresterea parametrilor normali de zahar din sange.Consumul de alimente cu indice glicemic redus ajuta la mentinerea glicemiei in limitele normale, reduce riscul de boli de inima, diabet siobezitate.

Inhibitori dipeptidil-peptidaza (DPP4)

Inhibitorii dipeptidil-peptidazei sunt substante care cresc durata de viata a GLP-1 si GIP, produse in intestinul pacientului, si efectul acestora descadere a glicemiei.

Inhibitorii ACE (enzima de conversie a angiotensinei)

Inhibitorii ACE reprezinta substante chimice utilizate in compozitia medicamentelor antihipertensive. Acestea blocheaza conversia enzimei angiotensina,astfel incat angiotensina I nu poate fi transformata in angiotensina II. Prin urmare, mai putina angiotensina II este sintetizata. Inhibitorii ACE si-audovedit eficienta in protejarea functiei renale, prin urmare sunt folositi frecvent in tratamentul nefropatiei diabetice.

Insuficienta renala

Insuficienta renala este o afectiune cauzata de incapacitatea rinichilor de a-si mai indeplini functia, respectiv de a filtra toxinele din organism, de afacilita eliminarea acestora prin urina si de a mentine nivelul optim de sare, apa si minerale din sange.

Insulele lui Langerhans

Insulele lui Langerhans sau celulele insulare sunt cordoane de celule aflate in pancreas, care ajuta la producerea de insulina.

Insulina de tip uman

Insulina de tip uman este obtinuta prin modificarea genetica a anumitor secvente de aminoacizi din insulina de origine animala.

Insulina

Insulina este un hormon care are efect de reglare a glicemiei.

Insulina intermediara

Insulinele intermediare contin insulina de tip uman si substante care incetinesc procesul de absorbtie, astfel incat capata o actiune prelungita.Acestea au o perioada de actiune de 12-24 de ore, incepand sa aiba efect dupa 45-120 de minute de la administrare.

Insulina lenta

Insulinele lente contin cristale de zinc si actioneaza 24 de ore sau mai mult. Acestea intra in actiune in 90-120 de minute dupa injectare.

Insulina premixata

Insulinele premixate contin o componenta rapida si una intermediara. Sunt alcatuite dintr-o insulina cu actiune scurt si una cu actiune indelungata iarfolosirea lor reprezinta terapia conventionala cu insulina.

Insulina rapida

Insulinele rapide nu contin substante care sa prelungeasca termenul de actiune. Acestea incep sa produca efecte la 10-30 de minute dupa administrare siau o durata de actiune de 3 pana la 5 ore.

J
K
L

LDL

LDL sau colesterolul “rau” reprezinta un grup vast de lipoproteine care favorizeaza cresterea nivelului de trigliceride si grasimi nocive insange.

Lipoliza

Lipoliza reprezinta o metoda de diminuare a straturilor de grasime aflate sub piele.

M

Macroangiopatie

Macroangiopatia este o afectiune ce desemneaza alterarea peretilor vaselor de sange mari si mijlocii.

Macula

Macula este zona centrala a retinei, care permite o vedere centrala detaliata. Aceasta are forma ovala si este de culoare galbena, avand undiametru de aproximativ 5 mm. In centrul regiunii maculare se afla fovea, care este responsabila de vederea centrala care este necesara la oameni pentrucitit, sofat si alte activitati in care detaliile vizuale sunt de importanta primara.

Metformin

Metforminul este cel mai folosit medicament antidiabetic.

Microalbuminurie/Macroalbuminurie

Reprezinta excretia de albumina in cantitati crescute si exagerate.

Microangiopatie

Microangiopatia reprezinta o boala a vaselor de sange mici.

Miglitol

Miglitolul este un medicament antidiabetic cu administrare orala.

N

Neuropatie autonoma

Neuropatia autonoma este o afectiune a sistemului nervos autonom.

Neuropatie diabetica

Neuropatia diabetica reprezinta o complicatie a diabetului si consta in lezarea terminatiilor nervoase. Exista mai multe tipuri de neuropatie diabetica:neuropatie periferica (cauzeaza dureri sau lipsa sensibilitatii la nivelului mainilor si picioarelor) si neuropatie autonoma (afecteazasistemul digestic, renal si reproducator). Lipsa tratamentului pentru neuropatie diabetica poate duce la lipsa reactiei la hipoglicemie, aspect carepune in pericol viata bolnavului.

Noradrenalina

Noradrenalina este un neurotransmitator al sistemului nervos simpatic.

O
P

Pancreas

Pancreasul este un organ localizat in partea stanga a cavitatii abdominale. Acesta este o glanda anexa a tubului digestiv, avand atat o functieexocrina (producand sucul pancreatic ce participa la digestie), cat si una endocrina (secretand doi hormoni antagonisti: insulina – hormonhipoglicemiant – si glucagonul – hormon hiperglicemiant).

Peptid pancreatic

Peptidul pancreatic are rolul de a tine sub control functia endocrina si exocrina a pancreasului.

Peptidul C

Determinarea peptidului C este o metoda eficienta folosita pentru monitorizarea capacitatii organismului de a produce insulina. De asemenea, estefolosita pentru a face diferenta intre diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2. Peptidul C rezulta din clivajul proteolitic al moleculei precursoareproinsulina si este mult mai usor de masurat, mai ales in cazul persoanelor cu diabet care urmeaza tratament injectabil cu insulina.

Picior diabetic

Piciorul diabetic reprezinta o complicatie a diabetului, care apare din cauza deteriorarii vaselor de sange si a lezarii terminatiilor nervoase de lanivelul membrelor inferioare.

Plasma sanguina/Ser

Plasma este partea lichida a sangelui in care se scalda celulele sangvine si care contine factori de coagulare si numeroase substante nutritive. Serul,spre deosebire de plasma, nu contine celule sangvine si nici fribrinogen, o proteina care se gaseste din abundenta in sange si care este unul dintrefactorii principali ai coagularii.

Polidipsie

Polidipsia reprezinta o senzatie exagerata de sete.

Poliurie

Poliuria este o afectiune ce se manifesta prrin eliminarea de cantitati mari de urina (cel putin 2.5 litri in 24 de ore).

Proinsulina

Proinsulina este un precursor al insulinei.

Punct orb

Punctul orb sau pata oarba reprezinta o parte a retinei in care nu exista fotoreceptori, deci nu se poate percepe luminain acea zona. Acest punct orb exista la ambii ochi si reprezinta locul de intersectie al nervului optic.

Q
R

Retinopatie diabetica

Retinopatia diabetica este o complicatie a diabetului si consta in tulburari de vedere si, in cazurile grave, la pierderea vazului.

Retinopatie

Retinopatia este o afectiune a retinei survenita in urma diabetului scapat de sub control.

Rezistenta la insulina

Rezistenta la insulina reprezinta fenomenul de diminuare treptata si indelungata a sensibilitatii celulelor fata de principalul hormon pancreatic, aparutca o consecinta a reducerii numarului receptorilor de insulina de pe suprafata celulelor, in special a celor hepatice si musculare.

S

Sange capilar

Sangele capilar este un amestec de sange bogat in oxigen (sange arterial) si sarac in oxigen (sange venos). Concentratia glucozei este mai crescuta decatin sangele venos, Sangele capilar se recolteaza din varful degetelor sau din lobul urechii.

Sange integral

Sangele integral contine celule albe si rosii, plachete, proteine si alte substante precum glucoza. Sangele integral este indicat a fi administrat pentrua restaura volumul intravascular dar si volumul hematiilor in pierderile prin hemoragie interna sau externa.

Sange venos

Sangele venos este sangele recoltat din vene si are o culoare mai inchisa din cauza hemoglobinei reduse.

Ser/Plasma (deproteinizat)

Serul si plasma deproteinizata nu contin proteine.

Sindrom metabolic

Sindromul metabolic reprezinta asocierea mai multor afectiuni care cresc riscul de afectiuni cardiovasculare. Principalul criteriu de diagnosticpentru sindromul metabolic este circumferinta abdominala crescuta (94 cm la barbati si 80 cm la femei). Daca exista tesut gras in exces in zonaabdominala (obezitate centrala), riscul de boli cardiovasculare este crescut. Grasimea abdominala in exces are o influenta majora asupra sistemuluiendocrin si, implicit, asupra dezvoltarii bolilor cardiovasculare. De asemenea, poate avea un rol important in aparitia sindromului de rezistenta lainsulina. Alte criterii pentru diagnosticul de sindrom metabolic sunt glicemia a jeun crescuta (peste 100 mg/dl), hipertensiunea (peste 130/85 mmHG),nivelurile crescute ale trigliceridelor (peste 150 mg/dl) si colesterolului LDL si cele reduse de colesterol HDL (sub 40 mg/dl la barbati si sub 50mgl/dl la femei). Aceste grasimi se depun pe vasele de sange si favorizeaza instalarea aterosclerozei. Aceste valori se aplica pentru rasa caucaziana;pentru alte etnii pot fi valabile alte valori.

Sistem nervos autonom

Sistemul nervos autonom sau sistemul nervos vegetativ controleza activitatea organelor interne ale corpului. Acesta are caracter autonom, deci functioneaza la nivel subconstient, si controleaza ritmul cardiac, tensiunea arteriala, digestia, respiratia, pH-ul sanguin si alte functiifiziologice.

Soc diabetic

Socul diabetic reprezinta o urgenta medicala aparuta in urma unui nivel scazut al glicemiei.

Somatostatina

Somatostatina este un hormon secretat in hipotalamus si sistemul digestiv si are rolul de a inhiba secretia a numerosi hormoni.

Stres oxidativ

Stresul oxidativ este cauzat de un dezechilibru intre productia de oxigen si capacitatea sistemului biologic de a detoxifia cu rapiditate reactiviiintermediari sau de a repara cu usurinta prejudiciile rezultate.

Substante vasoconstrictoare

Substantele vasoconstrictoare cauzeaza contractia vaselor de sange, prin urmare pot creste presiunea sangelui.

Sulfonilurea

Sulfonilurea este o substanta folosita in compozitia medicamentelor orale antidiabetice si are rolul de a stimula productia de insulina dinpancreas.

Suprapondere/Obezitate

Potrivit definitiei standard, supraponderarea corespunde unui indice de masa corporala peste 25 iar obezitatea corespunde unui indice de masa corporalapeste 30.

T

Tahicardie

Tahicardia este denumirea medicala data frecventei cardiace accelerate.

Tensiune arteriala

Tensiunea arteriala reprezinta presiunea exercitata de catre sange asupra peretilor arterelor. Determinarea presiunii sangelui cuprinde doua valori:sistolica si diastolica. Valoarea sistolica reprezinta primul numar al citirii tensiunii sangelui si reflecta presiunea sangelui asupra peretilorarteriali din momentul in care inima tocmai a terminat de pompat. Valoarea diastolica reprezinta al doilea numar al citirii tensiunii sangelui sireflecta presiunea sangelui asupra peretilor arteriali intre doua batai ale inimii, in momentul in care inima este relaxata si se umple cu sange.Tensiunea sangelui este normala daca inregistreaza valori sub 120/80 mmHg (unde 120 este valoarea sistolica iar 80 este valoarea diastolica). Dacatensiunea arteriala depaseste aceste valori, pacientul este diagnosticat cu hipertensiune, o afectiune care creste riscul bolilor cardiovasculare,precum infarctul sau atacul cerebral, si afecteaza functia renala. Persoanele cu diabet si hipertensiune pot evita complicatiile renale daca urmeazatratament specific pentru ca tensiunea arteriala sa nu depaseasca valorile de 130/80 mmHg.

Terapie bazala de suplimentare a medicatiei

Terapia bazala de suplimentare a medicatiei reprezinta o optiune terapeutica in cazul pacientilor cu diabet de tip 2 care nu reusesc sa tina sub controlglicemia doar cu ajutorul medicamentelor administrate pe cale orala. Aceasta consta in administrarea zilnica a unei injectii cu insulina cu durata deactiune indelungata.

Terapie conventionala cu insulina

In terapia conventionala cu insulina se administreaza una pana la trei injectii cu insulina pe zi, in momente bine definite ale zilei.

Terapie insulinica intensiva

Terapia intensiva cu insulina consta in adaptarea dozelor de insulina si a frecventei injectiilor in functie de regimul alimentar si efortul fizic. Este necesara efectuarea testelor de sange pentru a aprecia corect tratamentul necesar.

Test de toleranta la glucoza pe cale orala

Testul de toleranta la glucoza pe cale orala sau testul glicemiei provocate este o metoda simpla prin care poate fi depistat stadiul de evolutie al diabetului. Pacientului i se face un test de sange pe nemancate (la 8-14 ore de la ultima masa) pentru determinarea glicemiei, apoi consuma o bautura speciala cu glucoza iar doua ore mai tarziu i se face al doilea test de sange, pentru a se vedea reactia organismului la glucoza administrata. Testul este contraindicat in perioadele de boala, cand sistemul imunitar este slabit.

Tiroxina

Tiroxina este un hormon secretat de glanda tiroida care impiedica producerea de insulina.

Tomografia computerizata

Tomografia computerizata este o metoda de diagnostic imagistic ce foloseste razele X pentru a realiza imagini detaliate ale structurilor corpului.

Trigliceride

Trigliceridele sunt grasimi compuse din glicerol si acizi grasi.

U
V
W
X
Y
Z

ZTest2

Hjbhjbhjb

ZTest

ZTest def teeeest dsdsds