Diagnostic si analize ale diabetului zaharat de tip 1
Analizele de sange periodice sunt extrem de importante pentru orice persoana, deoarece in faza initiala…
Ce inseamna ca “prezinti risc de diabet de tip 2”?
Daca ti s-a spus ca prezinti risc de diabet de tip 2, nu mai sta pe ganduri si incepe sa iei masuri.…
Ce trebuie sa stii despre glicemie si insulina
Insulina este un hormon produs de pancreas – un organ extrem de complex, cu rol important in procesul…
Mituri despre diabet
Multi oameni cred ca zaharul si supararile sunt de vina pentru ca se imbolnavesc de diabet – boala secolului…
Verificarea glicemiei: de ce si cand trebuie facuta, ce trebuie sa urmaresti
Masurarea glicemiei este cea mai exacta metoda de apreciere de moment a controlului glicemic. Automonitorizarea…
Totul despre hipoglicemie: cauze, simptome, tratament
Hipoglicemia este caracterizata de o scadere brusca a valorilor glicemiei care priveaza organismul de…
Ce trebuie sa stii despre nutritie daca ai diabet
Conditia esentiala ca sa tii diabetul sub control si sa eviti complicatiile acestei afectiuni este sa…
Indicele glicemic (IG) si importanta lui in diabetul zaharat
Dupa ce inveti sa iti numeri carbohidratii din farfurie, vei trece la nivelul urmator, utilizand si…
Masurile ascunse in etichetele produselor alimentare
Etichetele alimentelor se pot dovedi adevarate enciclopedii pentru cei care nu au cunostintele necesare…
De ce este activitatea fizica atat de importanta cand suferi de diabet?
Indiferent de tipul de diabet de care suferi, activitatea fizica regulata este extrem de importanta…
Tipuri de activitati fizice recomandate persoanelor cu diabet
Printre cele mai importante activitati fizice cu efecte benefice in controlul diabetului sunt exercitiile…
Cum poti purta pompa de insulina cand faci sport
Pompa de insulina reprezinta alternativa la terapia clasica a persoanelor cu diabet insulino-dependent…
Diabet de la 14 ani
De dimineata m-am trezit perfect in regula, in Slanic Prahova, in vacanta, iar la pranz eram in Institutul…
Hipoglicemia - simptome si prim ajutor
Ce trebuie sa stii si ce trebuie sa faci in caz de hipoglicemie.
Hipoglicemia poate aparea chiar…
14 lucruri esentiale in ingrijirea persoanei cu diabet
Ingrijirea adecvata este o conditie esentiala ce sta la baza imbunatatirii calitatii vietii persoanelor…
Intrebari frecvente
Alimente bune sau proaste in diabet Indulcitori sanatosi Complicatii frecvente in diabet Diabetul si sistemul imunitar Cata miscare este necesara? Indicatii / Contraindicatii medicamente pentru dureri Contraindicatii medicamente racealaNu exista alimente bune sau rele… exista cantitati corecte sau gresite!
Pacientii cu diabet zaharat ar trebui sa stie ca multe alimente contin carbohidrati (glucide sau zaharuri). Acestea, in momentul cand sunt metabolizate, cresc glicemia, ceea ce putem vedea daca ne determinam glicemia la 30 minute – o ora dupa masa.
Rolul insulinei este de a contracara aceasta crestere astfel ca la doua ore dupa masa glicemia sa fie in limite normale.
Totusi, pentru a avea o glicemie buna cat mai mult timp trebuie evitat un consum crescut de carbohidrati.
De aceea sunt recomandate alimentele de tipul legumelor (rosii, ardei, castraveti, dovlecei, varza, salata verde, broccoli, conopida etc.), fructelor mai putin dulci (fructe de padure, capsuni, grapefruit, lamai, portocale, mere verzi, visine, caise), produselor lactate (lapte, urda, branza de vaci, telemea) care au o concentratie sub 10% de glucide si nu determina cresteri foarte mari ale glicemiei.
Nu sunt recomandate dulciurile: ciocolata, bomboane, prajituri, inghetata, fructe confiate, sucuri cu zahar sau alimentele ce contin un procent mare de glucide. La pacientii care asociaza si dislipidemie (grasimi crescute in sange) trebuie evitate produsele grase: carnea de porc, slanina, jumarile, untura, untul, uleiul, smantana, cascavalul, branzeturile grase, semintele si alunele etc.
Substantele care inlocuiesc zaharul se numesc indulcitori si se impart in doua categorii:
• Indulcitori calorici: fructoza, maltodextrina, polydextroza, sorbitolul, xylitolul, manitolul, isomaltoza.
• Indulcitori fara calorii: zaharina, aspartamul, acetosulfam - potasiu, sucraloza.
Aceste substante au gust dulce si pot inlocui zaharul. Trebuie insa, si de aceasta data, avut grija la cantitati deoarece excesul poate genera diaree apoasa pana la deshidratare in special la copii si batrani.
Fructoza se poate transforma in glucoza la pacientii cu dezechilibru glicemic si nu este recomandata la toti pacientii.
De asemenea trebuie avut grija si la "dulciurile pentru diabetici" deoarece acestea contin calorii si carbohidrati si pot modifica glicemia. De aceea nu pot fi consumate in orice cantitate.
In ceea ce priveste mierea de albine, ea nu poate inlocui zaharul. Daca este folosita, trebuie avut in vedere continutul ei in carbohidrati care este de 80 grame HC in 100g miere. Este adevarat ca are mai putini carbohidrati decat zaharul alb care ajunge la 100 HC in 100g produs si absorbtia la nivel intestinal in cazul mierii este incompleta, dar trebuie luata in calcul la aportul zilnic de glucide.
Cel mai bun martor este chiar glicemia si determinarea ei inainte si la doua ore dupa o masa la care s-a consumat miere fata de o masa similara fara miere. Asa fiecare pacient poate determina raspunsul individual la acest produs.
Diabetul zaharat dezechilibrat (glicemii mari, variatii mari ale glicemiei, hemoglobina glicata mare) poate cauza complicatii. Cel mai frecvent intalnita este neuropatia periferica senzitiva care are drept cauza afectarea terminatiilor nervoase din cauza glicemiei mari. Pacientul simte arsuri, furnicaturi sau amorteala talpilor in special noaptea.
Aproape 80% din pacientii cu diabet zaharat au aceasta complicatie dupa 15 ani de evolutie a bolii.
Alte complicatii sunt: retinopatia care consta in afectarea vaselor de sange de la nivelul retinei si care duce la afectarea vederii pana la orbire si boala renala diabetica care este cauzata de afectarea nefronilor si consta intr-o functionare din ce in ce mai proasta a rinichilor pana la necesitatea de a face dializa pentru supravietuire.
Nu trebuie sa uitam ca diabetul poate agrava si boala cardiaca ischemica: creste riscul de aparitie a infarctului de miocard, a insuficientei cardiace sau a accidentului vascular cerebral.
DA. Pacientii cu diabet zaharat sunt predispusi sa dezvolte infectii bacteriene, mai ales daca valorile glicemice sunt crescute perioade mai lungi de timp.
Riscul crescut de infectii este cauzat de scaderea imunitatii. La acesti pacienti atat limfocitele si neutrofilele (celulele care omoara microbii) cat si citokinele (substantele care semnalizeaza pericolul si activeaza raspunsul imun) sunt mai putine.
Astfel creste riscul de infectii in special respiratorii (de la viroze repetate pana la pneumonii si TBC), urinare si cutanate. Hiperglicemia impiedica organismul sa se lupte cu factorii externi care il agreseaza.
Activitatea fizica, sustinuta de o dieta corespunzatoare, reprezinta baza tratamentului in diabetul zaharat tip 2.
Exercitiul fizic poate scadea, el singur, hemoglobina glicozilata (media glicemiilor) cu 0,7 - 1% si odata cu ea riscul cardiovascular.
Recomandarile in acest scop sunt de a efectua exercitiu fizic regulat minim 30 de minute pe zi, de 3-5 ori pe saptamana.
Scopul este de a consuma prin miscare minim 1000 kcal/saptamana. Astfel se poate imbunatati tensiunea arteriala, colesterolul, greutatea, sensibilitatea la insulina si odata cu ele speranta de viata.
Persoanele cu diabet zaharat trebuie sa evite medicamentele ce contin zahar, sucraloza, dextroza, fructoza, lactoza sau miere. Nu sunt contraindicate paracetamolul, antiinflamatoarele nesteroidiene.
Trebuie doar avut grija la posibilele reactii adverse de tip alergic ce pot aparea la orice persoana si la dozele maxim admise. De asemenea, la pacientii care asociaza boala renala trebuie utilizata cu precautie medicatia antalgica.
Este contraindicat tratamentul cu derivati de cortizon (prednison, dexametazona) deoarece cresc glicemia si dezechilibreaza un pacient cunoscut cu diabet zaharat.
Precautiile sunt aceleasi in ceea ce priveste excipientii: trebuie evitate medicamentele ce contin zahar, sucraloza, dextroza, fructoza, lactoza sau miere.
De asemenea sunt contraindicate siropurile, cu exceptia celor destinate special pacientului cu diabet.
Pentru febra se poate folosi paracetamolul, antiinflamatoarele nesteroidiene de tipul ibuprofenului, sau daca asociaza frison si algocalminul. In caz de stranut, nas infundat, lacrimarea ochilor, secretii abundente se poate folosi un antihistaminic de tipul loratadinei. Se pot folosi picaturi nazale dar cu precautie si preferabil cele care nu contin pseudoefedrina sau fenilefrina.
Diabetul
Diabet zaharat tip 1Diabet zaharat tip 2Diabet GestationalRecent diagnosticatIngrijirea persoanei cu diabetComplicatiile diabetuluiDictionar diabetControlul diabetului
Cum ma ingrijesc in diabetDespre glicemieSfatul mediculuiNoutati despre diabetProduse pentru diabetNutritie
Regimul alimentar in diabetDespre carbohidratiSfaturi nutritieRegimul alimentar in diabetul gestationalCum planificam meselePlan alimentar rapidIdei retete culinare