De ce este activitatea fizica atat de importanta cand suferi de diabet?
Indiferent de tipul de diabet de care suferi, activitatea fizica regulata este extrem de importanta pentru starea ta de sanatate si stare generala de bine.
Atunci cand suferi de Diabetul de tip 1, este foarte important sa echilibrezi dozele de insulina cu alimentele pe care le consumi si tipul de activitate fizica pe care o faci – chiar si atunci cand singura miscare pe care o faci e munca gospodareasca.
Planificarea unui program de miscare si cunoasterea raspunsului pe care organismul tau il are la diferite activitati fizice te poate ajuta sa iti mentii nivelul glicemiei la un nivel optim.
Te intrebi de ce activitatea fizica este atat de importanta?
Miscarea regulata este o parte esentiala in gestionarea diabetului, alaturi de planificarea unei alimentatii echilibrate, de administrarea corecta a medicatiei care ti-a fost prescrisa si de gestionarea stresului.
Exista cateva moduri in care sportul duce la scaderea glicemiei:
• Prin cresterea sensibilitatii la insulina (ca rezultat al activitatii fizice) celulele organismului sunt mai capabile sa foloseasca orice insulina disponibila pentru a prelua glucoza in timpul efortului fizic, dar si dupa acesta.
• Cand muschii se contracta in timpul activitatii fizice, ei stimuleaza un alt mecanism, care este complet separat de insulina. Acest mecanism permite celulelor sa aiba acces la glucoza si s-o foloseasca pentru energie chiar daca insulina este disponibila sau nu.
Astfel, miscarea fizica duce la scaderea glicemiei pe termen scurt, iar daca practici regulat o activitate fizica de asemenea va scadea si nivelul hemoglobinei glicate (A1C).
Exercitiul fizic este foarte important in controlul glicemiei si in reducerea riscului aparitiei complicatiilor diabetului (la persoanele cu diabet de tip 2). Acesta poate contribui la fortificarea inimii, la scaderea tensiunii arteriale si la scaderea nivelului de stres, toti fiind factori importanti in controlul diabetului de tip 2.
Iata pe scurt beneficiile sportului atunci cand suferi de diabet:
• Miscarea ajuta la scaderea colesterolului.
• Iti vei scadea riscul de a suferi un accident vascular cerebral.
• Exercitiile fizice regulate contribuie si la controlul tensiunii arteriale.
• Caloriile arse te vor ajuta sa pierzi in greutate sau sa-ti mentii silueta.
• Vei avea mai multa energie pentru activitatile zilnice.
• Te vei elibera de stress, vei reduce riscul sau simptomele de depresie si iti vei imbunatatii calitatea vietii, caci exercitiile fizice induc starea de bine
• Poti preveni sau amana aparitia diabetului de tip 2, iar daca ai deja aceasta afectiune pot preveni aparitia complicatiilor.
• Sportul ajuta la prevenirea afectiunilor cardiovasculare, iti vei intari inima si iti vei imbunatati circulatia sangelui.
• Iti vei ajuta sistemul muscular si osos adica vei avea muschi si oase mai puternice, dar si articulatii mai flexibile si rezistente.
Ce trebuie sa retii inainte de a te apuca de sport:
Daca ai diabet, trebuie sa stabilesti impreuna cu medicul tau daca nu exista contraindicatii pentru anumite exercitii fizice sau un anumit tip de sport si tot medicul trebuie sa te sfatuiasca cum sa procedezi in privinta glicemiei inainte, in cursul si dupa terminarea exercitiilor fizice.
Apoi trebuie sa iei in calcul faptul ca activitatile fizice ale unei persoane ar trebui sa se potrivească cu capacitatea sa fizica.
Exista totusi cateva atentionari foarte importante in cazul persoanelor cu diabet:
1. Cand faci sport ritmul cardiac nu trebuie sa depasească 180 de batai pe minut minus varsta ta.
2. Activitatea fizica trebuie evitata atunci cand glicemia este mai mare de 250-300 mg / dl, cand sunt prezente cetone in urina, sau daca ai consumat alcool inainte ori urmeaza sa consumi imediat dupa activitatea fizica.
3. Daca esti un utilizator de uree sulfonil sau insulina, atunci glicemia trebuie masurata inainte de a face sport!
Cum previi scaderea glicemiei cand faci sport
Raspunsul nivelului tau de glicemie la miscare poate sa depinda de anumiti factori, cum ar fi:
• Nivelul glicemiei inainte de a incepe activitatea
• Intensitatea activitatii fizice
• Durata activitatii fizice
• Modificarile pe care le-ai facut dozelor tale de insulina
Uneori, persoanele cu diabet experimenteaza o scadere a glicemiei in timpul sau dupa realizarea exercitiilor fizice, de aceea este extrem de important sa-ti monitorizezi glicemia pe tot parcursul antrenamentului fizic, sa-ti iei masuri de precautie adecvate si sa fii pregatit sa tratezi hipoglicemia, daca este cazul.
Pentru a afla modul in care diferite tipuri de activitate te afecteaza, ar trebui sa-ti verifici frecvent glicemia, atat inainte de antrenament, cat si in timpul acestuia si dupa terminarea sa. De exemplu, cresterea nivelului de antrenament poate sa necesite reducerea dozei obisnuite de insulina sau consumul unor carbohidrati suplimentari inainte de a te antrena, pentru a te asigura ca iti mentii glicemia la un nivel normal. Nu exista o regula care sa confirme faptul ca activitatea intensa duce la scaderea glicemiei. Unele activitati pot sa faca glicemia sa scada rapid, in timp ce altele pot sa nu o afecteze.
In cazul in care nivelul de glucoza din sange sunt in scadere inainte de inceperea antrenamentului, o gustare te poate ajuta sa intri in forma rapid. Incearca sa ai mereu la tine o gustare sau o bautura (cum ar fi sucul sau un baton de glucoza) care te va ajuta sa-ti cresti glicemia, in caz de nevoie.
Daca nivelul de glucoza din sange este mai mic de 100 mg/dl inainte ca tu sa-ti incepi activitatea fizica, consuma repede o gustare care sa contina carbohidrati (aprox. 15 gr de carbohidrati) pentru a-ti creste glicemia si pentru a reduce riscul de hipoglicemie. Acest lucru este important mai ales daca anticipezi faptul ca vei face efort mai mult de 30 de minute si ca nivelul insulinei va creste in timpul efortului fizic. Nu-ti face griji, cu timpul vei descoperi aceste lucruri si iti vei da seama cum reactioneaza organismul tau la fiecare schimbare.
Ce faci cand nivelul glicemiei este ridicat
Glucoza din sange poate, de asemenea, sa creasca in timpul sau dupa terminarea exercitiilor fizice, mai ales atunci cand faci un antrenament de mare intensitate, care creste nivelul hormonilor de sres (cei care cresc si glicemia).
Daca nivelul glicemiei este mare inainte de a incepe activitatea fizica, verifica-ti sangele sau urina pentru cetone (compusi chimici ce contin atomi de carbon). Daca analizele ies positive, medicul iti va recomanda, probabil, sa eviti activitatea fizica de mare intensitate. Daca nu ai cetone in sange sau urina, nu ar trebui sa existe un motiv pentru care sa nu faci miscare.
Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org) si din materialul de educatie al Roche Diabetes Care Romania. Foto: Shutterstock
Inapoi la categorie