Diagnostic si analize ale diabetului zaharat de tip 1

Analizele de sange periodice sunt extrem de importante pentru orice persoana, deoarece in faza initiala diabetul zaharat de tip 1 poate sa fie lipsit de simptome. Stadiul premergator diabetului este cunoscut drept prediabet sau toleranta alterata la glucoza.

Analize pentru diagnosticul bolii

Unele persoane ajung la medic pentru analize de rutina si descopera la analizele de sange ca ceva este in neregula. Altele au deja simptome, iar medicul poate considera ca este posibil sa ai diabet zaharat. Prin urmare, va solicita analize de sange. Testele utilizate in general sunt:

1) Teste pentru nivelul de glucoza in sange.

• Glicemia pe nemancate >126 mg/dl.

• Glicemia in orice moment din zi >200 mg/dl.

• TTGO (testul de toleranta la glucoza pe cale orala) – se indica rar la copii.

2) Hemoglobina A1C 

3) Teste pentru anticorpi

Uneori poate fi greu de spus daca ai diabet zaharat de tip 2 sau de tip 1, asa ca medicul mai poate recomanda urmatoarele analize pentru a stabili nivelul de anticorpi din sange. Aceste analize sunt urmatoarele:

• Anti transportori de zinc (ZnT8Ab). Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sau diabet gestational nu produc anticorpii anti-transportori de zinc, care sunt prezenti la 60-80% din pacientii cu diabet de tip 1 la debut. Acesti anticorpi sunt prezenti si la 2% din persoanele fara diabet si apar mai frecvent la varste mai mari, nu la copii.

• Anti IA-2/IA-2beta (IA-2Ab). Sunt prezenti mai ales la copiii cu diabet de tip 1, la debut. 

• Anti insulina (IAA). Sunt prezenti mai ales la copii sau adolescenti.

• Anti GAD65 (GAD65Ab). Sunt prezenti si la copiii cu diabet de tip 1, la debut, dar apar mai frecvent la varste mai mari. 

Aceste analize se pot face si prevenitiv, mai ales daca se stie ca exista cazuri de diabet in familie. Riscul de aparitie a diabetului de tip 1 este cu atat mai mare cu cat in sangele tau se gasesc mai multi dintre anticorpii prezentati mai sus iar ca urmare a prezentei lor exista riscul sa faci aceasta boala in urmatorii opt ani. Totusi, chiar si aceste teste nu sunt intotdeauna in masura sa confirme tipul de diabet zaharat. Un diagnostic clar poate dura chiar si luni sau ani. In ambele cazuri, nivelul de zahar din sange va trebui sa fie controlat imediat.


La consult, medicul tau se va baza pe rezultatele testelor de sange, pe criteriile pentru diagnosticarea diabetului si, de asemenea, iti va urmari istoricul medical. Diagnosticul va fi pus cu certitudine doar pe baza analizelor de laborator, la sange prelevat din vene. Testele pe sange prelevat din deget, cu aparatura farmaceutica OTC, sunt utile doar in cazul controlarii glicemiei cand diagnosticul este deja pus.

Daca glicemia crescuta si simtomele de diabet instalate (sete exagerata, urinare frecventa, pofta de mancare crescuta, dar scadere in greutate) diagnosticul este aproape sigur. In alte cazuri, diagnosticul este dificil de pus și adesea este nevoie de examinari suplimentare.

Perioada de debut si remisiunea

Debutul diabetului zaharat de tip 1 poate avea loc chiar si in cateva zile (coma diabetica instalata rapid) sau in 6-8 saptamani, caz in care se manifesta prin urinare excesiva, senzatie puternica de sete, scadere in greutate, oboseala etc. Uneori se poate instala chiar si in 1-2 ani, cu aceleasi manifestari.

Diabetul zaharat de tip 1 poate fi de doua feluri:

1) prin mecanism autoimun si 

2) prin mecanism necunoscut (idiopatic)

Perioada de remisiune

Uneori, la scurt timp dupa momentul diagnosticului (de regula in primul an) poate aparea o perioada de remisiune, cu durata cuprinsa intre o luna (asa numita „luna de miere a diabetului”) şi cateva luni. In aceasta glicemia scade mult (chiar pana la normal), iar doza de insulina se reduce la mai putin de 0,5 u/kgc, in conditiile unei hemoglobine glicate (HbA1c) <7% ( obligatoriu).

Aceasta perioada de remisune apare doar la unele persoane, nu obligatoriu la toate.

Cauzele remisiunii pot fi:

a. revenirea, reactivarea pentru un timp, a producerii de insulina, de catre celulele beta din pancreas, care nu au fost distruse in totalitate;

b. creșterea sensibilitatii celulelor corpului fata de insulina.

Cu toate acestea, remisiunea nu inseamna vindecare. In timpul remisiunii, este interzisa intreruperea tratamentului cu insulina, chiar daca dozele luate trebuie scazute foarte mult.

Teste post diagnostic

Dupa diagnosticare, vei avea nevoie sa mergi la medic la fiecare 3 pana la 6 luni. Medicul poate sa faca sau sa recomande urmatoarele analize:

• Masurarea nivelului de zahar din sange, iar daca sunt schimbari fata de ultima vizita doctorul poate sa revizuiasca intervalul tinta al glicemiei.

• Masurarea tensiunii arteriale, iar in consecinta se poate incepe sau ajusta tratamentul, daca este necesar. Deterioarea celulelor nervoase si a vaselor sanguine poate duce la hipertensiune arteriala, ceea ce poate conduce la probleme cardiace si accidente vasculare cerebrale.

• Se fac verificari si la nivelul picioarelor, pentru semne de probleme, mai ales daca ai avut diabet zaharat timp de cel putin cativa ani si nu e instalat din adolescenta. Leziunile nervilor din zona picioarelor te vor face oricum sa le simti grele sau ca si cum ai avea o infectie. Scoate si sosetele de fiecare data cand te vezi cu medicul si nu uita sa ii spui sa le verfice. Medicul ar trebui sa iti examineze picioarele cel putin o data pe an.

• Un test hemoglobina glicata (HbA1c). Acest test de sange arata cat de constant a fost nivelul glicemiei tale in ultimele trei luni.

Evaluarea periodica a progresului facut

Vizitele regulate la medic si controalele medicale sunt, de asemenea, un moment bun ca sa:

• Revizuiesti impreuna cu medicul orarul meselor si lista de alimente. Se urmaresc alimentele consumate si nivelurile de zahar in sange determinate si masurate de tine acasa.

• Evaluezi activitatea fizica. Faci ceva miscare sau faci suficienta miscare? In ce fel iti influenteaza aceasta glicemia?

• Iti examineze starea psihologica pe care o ai. Boala reprezinta o problema pentru orice persoana, iar diabetul dependent de insulina poate genera un stres special. Medicul te poate ajuta sa faci fata stresului, putand sa iti recomande consiliere psihologica sau o medicatie adecvata in cazul situatiilor problematice. 

• Revedeti impreuna istoricul personal al nivelului de zahar din sange. Arata-i medicului jurnalul cu nivelurile masurate de tine de-a lungul perioadei anterioare vizitei la medic.

• Iti verifice medicatia si eventual sa ti-o ajusteze. 

Teste pentru a detecta complicatiile

Dupa trei pana la cinci ani in care ai avut diabet zaharat de tip 1, medicul poate recomanda si urmatoarele analize:

• Un examen de ochi complet, la oftalmolog. Nivelurile ridicate de zahar in sange pot conduce la probleme cu ochii. Daca nu ai nici un semn de retinopatie diabetica, medicul poate recomanda examene mai putin frecvente. De exemplu, o data la doi ani.

• Examinari ale picioarelor, pentru a verifica riscul de instalare a neuropatiei diabetice. Medicul poate oricum sa iti examineze picioarele la fiecare vizita, verificand daca exista leziuni si calusuri. Daca ai una sau mai multe probleme ale picioarelor, poate fi necesar sa le arati medicului mai mult de o data pe an. Un copil care are diabet zaharat nu are nevoie de o examinare aprofundata a picioarelor in fiecare an, pana dupa pubertate.

• Analize de colesterol LDL (colesterolul “rau”) si trigliceride. Medicul iti va ajusta planul de tratament in functie de cat de mari sunt aceste niveluri. Un adult cu rezultate normale la analize poate sa repete testele la fiecare 2 ani, iar un copil la fiecare 5 ani.

• Un test de urina, pentru a verifica proteina serica. Proteinele in urina pot semnaliza leziuni renale (nefropatie diabetica).

• Un test de sange pentru depistarea creatininei și a ratei de filtrare glomerulara (eFGR), pentru a depista eventualele boli de rinichi.

• Un test al functiei hepatice, pentru a vedea daca nu este afectat ficatul.

• O analiza a hormonilor tiroidieni. Problemele cu glanda tiroida sunt comune in randul persoanelor care au diabet. In cazul in care testul este normal, medicul poate sugera repetarea testului o data la fiecare an sau la doi. 

• Examinari dentare. Mergi la stomatolog de doua ori pe an, pentru o curatare profesionala a dintilor și o analiza a gingiilor. 

• Daca esti femeie si ramai gravida, va trebui sa iti faci un examen de ochi in decursul primelor 3 luni de sarcina. De asemenea, este nevoie de o monitorizare a ochilor in timpul sarcinii si in primul an de la nasterea copilului. Sarcina poate crește riscul de retinopatie diabetica. Daca ai deja probleme de vedere, boala poate evolua rapid in timpul sarcinii. 


Surse: The Journal of Clinical and Applied Research and Education: American Diabetes Association: Clinical Practice Recommendations 2002: Diabetes Care. Volume 25, No 1, January.; Franz, Marion J et al: Learning to Live Well with Diabetes: International Diabetes Centre, Minneapolis, 1991;  www.webmd.com; Foto: Shutterstock

Inapoi la categorie

Citeste si
Ce este si cum functioneaza pompa de insulina
Cum se face injectia cu insulina
Ce trebuie sa stii despre insulina
Preventie si tratament pentru diabet zaharat de tip 1