Masurile ascunse in etichetele produselor alimentare
Etichetele alimentelor se pot dovedi adevarate enciclopedii pentru cei care nu au cunostintele necesare in a le descifra. O insiruire nesfarsita de ingrediente cu denumiri complicate si un tabel cu cifre din care nu intelegi nimic te pot determina sa ignori aceste aspecte importante ale produsului pe care il cumperi, insa consecintele nu intarzie sa apara.
Trebuie sa fii foarte atent la ceea ce mananci, mai ales daca ai diabet. De aceea, iti recomandam sa citesti ghidul pentru citirea corecta a etichetelor alimentelor si in plus, mai jos, cateva sfaturi legate de continutul nutritiv al alimentelor mentionat in etichete.
De ce sunt trecute ingredientele intr-o anumita ordine
Eticheta de pe ambalaj iti ofera numeroase informatii in ce priveste ingredientele, compozitia nutritionala, posibilele ingrediente cu efect alergen, greutatea si data de expirare a produsului respectiv. Insa te-ai intrebat vreodata de ce ingredientele dintr-un anumit produs sunt enumerate intr-o anumita ordine?
Raspunsul e simplu: ingredientele sunt enumerate in functie de cantitatea folosita in produsul respectiv. Prin urmare, daca zaharul se numara printre printre primele trei ingrediente, cel mai probabil produsul cu pricina contine cantitati mari de zahar, care cu siguranta nu iti face bine.
Continutul de grasimi, carbohidrati si sare
Toti producatorii sunt obligati prin lege sa specifice pe ambalajul produselor alimentare valorile nutritionale si cantitatea exacta de carbohidrati, grasimi si sare. Insa cum poti sa-ti dai seama ca acea cantitate este sigura pentru sanatatea ta? Simplu! Ti-am pregatit mai jos un ghid simplu, dar concis, care te va lamuri odata pentru totdeauna care sunt alimentele sigure si cele mai putin sanatoase.
Valori nutritionale per 100 grame produs:
• Continut scazut inseamna: grasimi < 3 grame, grasimi saturate < 1,5 grame, carbohidrati < 5 grame, sare < 0,3 grame
• Continut mediu: grasimi 3 – 17,5 grame, grasimi saturate 1,5 – 5 grame, carbohidrati 5 – 22, 5 grame, sare 0,3 – 1,5 grame
• Continut crescut: grasimi > 17,5 grame, grasimi saturate > 5 grame, carbohidrati > 22,5 grame, sare < 1,5 grame
Tine cont ca cele mai indicate alimente sunt cele care fac parte din categoria „continut scazut”, cele mai putin sanatoase din categoria „continut mediu” iar alimentele contraindicate – mai ales daca suferi de diabet sau alta problema de sanatate – sunt cele din categoria „continut crescut”.
Ce se ascunde in spatele etichetei
Multe produse alimentare destinate celor care vor sa slabeasca sau au un regim alimentar mai special, cum este si cazul persoanelor cu diabet, sunt promovate ca fiind fara zahar, 0% grasimi sau fara colesterol. Insa asta nu inseamna neaparat ca nu au deloc colesterol, grasime sau zahar, ci ca pot avea o cantitate infima. Iata cateva exemple:
- Fara zahar < 0,5 grame de zahar per portie;
- Fara colesterol < 2 mg de colesterol/portie;
- Fara grasimi < 0,5 grame de grasimi/portie;
- Fara sare < 5 mg de sare/portie;
- Fara calorii < 5 calorii/portie.
De asemenea, pe ambalajul anumitor produse alimentare este scris „cu continut redus de grasime, calorii si colesterol” sau „light”. Iata ce inseamna in cifre aceste lucruri:
• continut redus de grasime – produsul are mai putin de 3 grame de grasime in compozitie
• colesterol redus – produsul contine cu 25% mai putin colesterol si mai putin de 2 grame de grasimi saturate decat varianta normala (standard)
• continut redus de zahar – produsul contine cu 25% mai putin zahar decat varianta normala (standard)
• continut redus de calorii – produsul contine mai putin de 40 de calorii/portie
• continut mic de sare – o portie din alimentul respectiv contine pana la 140 de mg de sare
• light – produsul contine cu o treime mai putine calorii si mai putin cu 50% grasime decat varianta normala (standard)
In concluzie, este foarte important sa citesti cu atentie etichetele produselor alimentare pentru ca asa poti lua cea mai buna decizie pentru sanatatea ta.
Surse: diabetes.org, diabetes.org.uk, webmd.com. Foto: Shutterstock
Inapoi la categorie