Verificarea glicemiei: de ce si cand trebuie facuta, ce trebuie sa urmaresti

Masurarea glicemiei este cea mai exacta metoda de apreciere de moment a controlului glicemic. Ea iti permite sa afli propriile valori ale glicemiei inainte si dupa mese, astfel incat sa te poti bucura de o viata activa. De asemenea, automonitorizarea glicemiei iti permite sa fii independent si sa te bucuri de timpul liber si de vacante.

Pentru a-ti verifica glicemia, ai nevoie de un glucometru si de bandelete.

In lipsa bandeletelor, se pot face analize la urina, care identifica nivelul de glucoza din urina – o metoda mai putin exacta, dar si mai ieftina. Testele de urina sunt obligatorii atunci cand glicemia pe nemancate este mai mare de 250 mg/dl sau daca, masurata oricand, in timpul zilei si al noptii, depaseste valoarea de 300 mg/dl. 

6 motive pentru care masurarea glicemiei este importanta

Controlul glicemiei te ajuta sa reduci riscul aparitiei complicatiilor diabetului si te fereste te simptomele neplacute ale hipo/hiperglicemiei. 

Iata de ce este necesar sa-ti masori glicemia:

● ajuta la stabilirea dozelor de insulina, inaintea injectarii ei, si la aprecierea intervalului de timp necesar intre injectie si masa;

● poate oferi un diagnostic precis de hipoglicemie si ajuta la prevenirea si tratarea acesteia, prin dozari repetate, ori de cate ori este cazul;

● ajuta la imbunatatirea controlului glicemiei prin adaptarea dozelor de insulina (crestere sau scadere) si a cantitatii de glucide din regimul alimentar;

● combate si previne hipoglicemia si hiperglicemia in ”zilele de rau sau de boala;

● permite stabilirea corecta a dozelor de insulina in functie de influenta pe care o are un anumit aliment sau efort fizic asupra glicemiei 

Cand si de cate ori pe zi trebuie verificata glicemia

Diabetul care necesita tratament injectabil cu insulina poate fi tinut sub control prin monitorizarea zilnica a glicemiei. Aceasta monitorizare se realizeaza cu ajutorul glucometrului si se face:

- Inainte de fiecare injectie cu insulina (de 4 ori/zi), intre orele 7:00 – 7:30, 13:00 -13:30, 19:00 – 19:30, 22:00 – 22:30, si de cate ori mai este nevoie (atunci cand exista suspiciune de hipoglicemie sau hiperglicemie);

- La 2 ore dupa cele trei mese principale (de 3 ori/zi);

- O data pe zi, la ora 3 dimineata.

De care injectie de insulina depinde glicemia dintr-o anumita perioada a zilei

Glicemia de moment depinde atat de doza de insulina prandiala (IP) de la masa anterioara, cat si de insulina bazala (IB), injectata fie o singura data pe zi (inainte de culcare, la ora 19:00 sau dimineata), fie de doua ori pe zi (dimineata si seara).

Iata relatia glicemie-insulina, in diferite momente:

a) inaintea micului dejun – glicemia depinde de insulina bazala de la cina sau de la culcare;

b) intre micul dejun si pranz (inclusiv cea masurata chiar inainte de injectia de insulina de la pranz) – glicemia este rezultatul actiunii insulinei prandiale injectata la micul dejun si al insulinei bazale din seara anterioara;

c) intre masa de pranz si cina (inclusiv cea masurata chiar inainte de injectia de insulina de la cina) – glicemia depinde de insula prandiala de la masa de pranz si de insulina bazala din seara anterioara sau din dimineata zilei;

d) intre cina si culcare (inclusiv cea masurata chiar inainte de injectia de insulina bazala de la aceasta ora) – glicemia este efectul insulinei prandiale de la cina si, dupa caz, a insulinei bazale (in functie de durata de actiune si de momentul injectarii acesteia). Glicemia de la culcare trebuie masurata in fiecare seara, atat pentru a se stabili doza de insulina bazala de la aceasta ora, cat si pentru a se interveni, prin modificarea dozei sau a gustarii, cand valorile nu se incadreaza in obiective. 

Daca nu exista suficiente bandelete, glicemia se dozeaza in urmatoarele cazuri:

○ pacienti cu hipoglicemii nocturne frecvente;

○ copii care s-au jucat mult dupa cina;

○ pacienti care nu au mancat suficiente glucide la cina;

○ pentru a se constata efectul dozei de insulina de la cina.

e) glicemiile din cursul noptii:
I.
Intre orele 22:00 si 24:00, glicemia depinde de insulina prandiala de la cina (daca aceasta este insulina cu actiune scurta), de insulina bazala (injectata la ora 22:00 sau la cina) si de gustarea de dinainte de culcare (daca a mancat-o).
II. Intre orele 24:00 si 7:00, glicemia este rezultatul insulinei bazale de dinainte de culcare (sau de la cina). Masurarea glicemiei in timpul noptii se recomanda in urmatoarele situatii:

○ hipoglicemie sau glicemie spre limita inferioara a valorilor recomandate inainte de culcare;

○ activitati fizice intense sau prelungite, in cursul dupa-amiezei sau serii;

○ hiperglicemie marcata inainte de culcare, ce a necesitat si o corectie cu insulina prandiala. 

Categoriile de persoane care trebuie sa-si verifice glicemia

Medicul este cel mai in masura sa va recomande testarea glicemiei, in functie de istoricul medical si stilul de viata. Exista insa situatii aparte in care verificarea glicemiei ar trebui efectuata in mod regulat: 

- Daca urmezi tratament cu insulina

- Esti insarcinata

- Iti este greu sa tii sub control glicemia

- Te confrunti des cu episoade de hipoglicemie cu sau fara simptome

- Analiza de urina releva prezenta cetonelor, ca urmare a nivelului crescut de zahar din sange

Dupa cum am precizat, valorile normale ale glicemiei sunt: A1c < 7%, 80-130 mg/dl inainte de masa si <180 mg/dl la 1-2 ore dupa mese. Obiectivele glicemiei ideale sunt stabilite insa in functie de fiecare individ, pe baza varstei, duratei bolii, a altor afectiuni, a complicatiilor asociate diabetului etc. 

Dupa verificarea glicemiei, noteaza rezultatele intr-o agenda si uita-te peste ele pentru a vedea cum iti influenteaza alimentatia, activitatile fizice si stresul nivelul zaharului din sange.

Daca observi ca glicemia are valori prea mici sau prea mari mai multe zile la rand, e cazul sa faci o schimbare fie in regimul alimentar, fie in programul de exercitii ori tratamentul urmat. Vorbeste cu medicul si stabiliti impreuna care sunt solutiile optime pentru stabilizarea glicemiei. 

Fluctuatiile glicemiei pot scoate la iveala sentimente de suparare, confuzie, frustare, nervozitate si depresie, dar tine minte ca aceste valori sunt importante pentru ca planul de tratament sa fie adaptat conform necesitatilor tale. Nu trebuie sa iti faci mustrari de constiinta pentru valorile oscilante ale glicemiei, chiar daca respecti recomandarile, ci sa apelezi la ajutorul medicului pentru a face anumite schimbari ce au drept scop tinerea sub control a diabetului. 

Valorile normale ale glicemiei

Controlul glicemiei este important deoarece previne aparitia unor simptome neplacute, dar si a complicatiilor. Studiile clinice au aratat ca:

● automonitorizarea mai frecventa ajuta semnificativ la intarzierea aparitiei complicatiilor la persoanele cu diabet de tip 1;

● schemele de terapie intensiva cu insulina pentru scaderea valorilor actuale ale glicemiei scad riscul complicatiilor oculare, renale si nervoase la peste 75% din persoanele cu diabet de tip 1;

● un control mai bun al glicemiei la persoanele cu diabet de tip 2 reduce riscul aparitiei complicatiilor oculare pana la 25%, a deteriorarii timpurii a functiei renale pana la 39%, a mortalitatii prin complicatii pe termen lung ale diabetului pana la 33% si a infarctului cu peste 33%. 

Testeaza-te in urmatoarele momente ale zilei si vei putea observa efectul medicatiei asupra glicemiei:

Perioada din timpul zilei
Nivel dorit
Nivel acceptat
Inainte de micul dejun
72-117 mg/dl
72-135 mg/dl
Inainte de masa de pranz
72-108 mg/dl
72-135 mg/dl
Inainte de cina
72-108 mg/dl
72-135 mg/dl
Inainte de culcare
117-144 mg/dl
107-180 mg/dl
Testeaza-te in urmatoare momente ale zilei si vei putea observa efectul consumului de alimente asupra glicemiei:

Perioada din timpul zilei
Nivel dorit
Nivel acceptat
La 2 ore dupa micul dejun
<117 mg/dl
158 mg/dl
La 2 ore dupa masa de pranz
<117 mg/dl
158 mg/dl
La 2 ore dupa cina
<117 mg/dl
158 mg/dl
Intre 2-4 dimineata
108-144 mg/dl
144-180 mg/dl
Pentru un control optim al diabetului este nevoie sa iti testezi valorile glicemiei de cateva ori pe zi, sa ai un echilibru intre dieta, exercitii fizice, medicatie antidiabetica orala si/sau terapia cu insulina si sa iti notezi obiceiurile zilnice si valorile glicemiei. Toate acestea te vor ajuta pe tine si medicul tau sa modificati acei factori care influenteaza diabetul. Tot impreuna cu medicul vei stabili care este intervalul optim al valorilor glicemiei tale. 

Sunt necesare testari suplimentare?

Iti poti testa glicemia oricat de des este necesar, astfel incat, daca te testezi la momentele potrivite, vei acumula mai multe informatii. Cu cat vei cunoaste mai mult cu atat va fi mai usor sa atingi controlul glicemic optim. Nu te baza niciodata doar pe „cat simti” ca ai glicemia deoarece, daca valoarea glicemiei creste in timp, organismul tau se adapteaza si aparent te vei simti bine, dar exista totusi riscul aparitiei complicatiilor diabetului. 

Testari suplimentare pot fi necesare in urmatoarele situatii:

- Daca medicul tau specialist ajusteaza dozele de medicatie;
- Cand modifici programul de exercitii fizice;
- Cand modifici planul alimentar;
- Daca urmezi un tratament care influenteaza valorile glicemiei;
- In caz de afectiune acuta;
- In timpul sarcinii;
- In timpul calatoriilor;
- Cand consumi alcool;
- Cand mananci alimente pe care nu le consumi frecvent;
- Inainte si dupa orice exercitiu fizic;
- Inainte sa te urci la volan;
- Daca esti stresat;
- Inainte de activitati care necesita concentrare intensa.

Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org) si din materialul de educatie al Roche Diabetes Care Romania. Foto: Shutterstock
Inapoi la categorie

Citeste si
Factori care afecteaza glicemia
Cum sa iti masori corect glicemia
Glicemia – ce trebuie sa stii despre nivelul zaharului din sange
Totul despre hiperglicemie: cauze, simptome, tratament, complicatii