Ce inseamna ca “prezinti risc de diabet de tip 2”?

Daca ti s-a spus ca prezinti risc de diabet de tip 2, nu mai sta pe ganduri si incepe sa iei masuri. Este cel mai important lucru pe care il poti face pentru tine. Preventia e singura metoda prin care poti amana cat mai mult aceasta boala, precum si efectele ei secundare, care implica degradarea unor organe vitale.

De fapt, partea buna este tocmai ca ai aflat: cel putin, riscul de a face diabet zaharat de tip 2 inseamna ca inca mai poti face ceva pentru a nu te imbolnavi. 

In primul rand, indiferent de unde stii – din testele noastre, de pe un site de specialitate, din analizele tale sau de la un medic – important sa cunosti si care este gradul tau de risc: scazut, moderat, crescut sau mare. Sansele de a face diabet zaharat de tip 2 se evalueaza de regula pentru urmatorii 10 ani. In functie de ele, va trebui sa iei si masurile specifice pentru tine.

Risc scazut de DZ tip 2

Nu te grabi sa rasufli usurat: una din douazeci de persoane cu risc va face diabet zaharat de tip 2, in urmatorii 10 ani. Asa ca urmareste si tu sfaturile date mai jos, pentru persoanele cu risc moderat.

Risc moderat

Una din zece persoane cu risc moderat va face diabet zaharat de tip 2, in urmatorii 10 ani.

10 ani. De ce se intampla aceasta? Desi avem un cuvant important de spus, noi nu putem schimba doar prin stil de viata toti factorii de risc pentru diabetul de tip 2. Pe masura ce inaintam in varsta sau in cazul in care greutatea ne creste peste cea normala, adaugam „puncte” la sansele de a face diabet. Deci, asigura-te ca iti mentii o greutate adecvata inaltimii tale, mananca sanatos si ramai activ(a), pentru a mentine riscul cat mai scazut, cat mai m

Risc crescut si mare

Una din sapte  persoane cu risc crescut va face diabet zaharat de tip 2 in urmatorii 10 ani. La riscul mare cifrele sunt amenintatoare: una din trei persoane. Nu mai e cazul sa amani masurile pentru sanatatea ta. Diabetul netratat poate duce la orbire, la pierderea unui picior, poate cauza probleme cu rinichii, poate declansa un atac de cord sau un accident vascular cerebral. In cele mai rele cazuri, diabetul te poate ucide.

Daca ai risc crescut sau mare de diabet zaharat de tip 2, ar trebui sa faci trei lucruri:

1. Mergi la medic

Medicul tau iti poate da trimitere pentru testele de sange, ca sa vezi daca ai deja diabet zaharat de tip 2. Este foarte posibil sa il faci cu mai multi ani inainte de a te confrunta cu primele simptome. De asemenea, ai posibilitatea de a discuta cu medicul ce medicamente sau actiuni te pot ajuta sa reduci riscul.

2. Urmareste-ti simptomele

Este important sa iti cunosti factorii de risc, dar nu uita sa fii pe faza si la simptomele care pot anunta ca ai diabet zaharat de tip 2. Ele pot aparea si se pot dezvolta incet, astfel incat s-ar putea sa nu iti dai seama la timp ca sunt importante. Asadar:

• Simti nevoia de a urina des, mai ales pe timp de noapte?

• Ai de multe ori senzatie de sete?

• Ai pierdut in greutate fara a incerca asta?

• Ai adesea senzatia ca esti foarte obosit(a)?

• Iti simti uneori vederea incetosata?

• Faci adesea infectii fungice, cum ar fi candidoza sau ciuperci la unghiile picioarelor?

• Ai avut taieturi care s-au vindecat cu greu?

Daca raspunsul la oricare afirmativ la oricare dintre aceste intrebari, adreseaza-te medicului. Nu ignora semnele. Cu cat mai repede te consulta doctorul tau, cu atat mai repede vei obtine ingrijire, care te va ajuta sa eviti orice alte probleme de sanatate pe care le poti avea din cauza diabetului.

3. Ia masuri pentru a reduce riscul

Mentinerea unei greutati sanatoase, alimentatia adecvata si o viata activa sunt cele mai bune trei masuri pentru reducerea sanselor de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.

Prediabetul

Profesionistii din domeniul sanatatii pot folosi termenul "prediabet" pentru a se referi la alterarea nivelului de glucoza din organism, care este peste sau sub cel normal. Desi nu este recunoscut ca termen medical, prediabetul inseamna ca exista un risc major de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 in viitor si ar trebui sa iei masuri acum. 


Surse: diabetes.org.uk, webmd.com. Foto: Shutterstock

Inapoi la categorie

Citeste si
Medici si urgente medicale pentru diabetul de tip 2
Ce se intampla in corpul tau cand ai diabet de tip 2?
Diabet de tip 2: tratament si recomandari
Simptome, analize medicale si diagnostic in diabet zaharat tip 2