Ce trebuie sa stii despre glicemie si insulina

Glucoza este combustibilul care sta la baza energiei de care dispunem zi de zi insa nivelul crescut al acesteia in sange poate da peste cap metabolismul si duce la instalarea diabetului. Dar pentru a intelege mai bine ce se intampla in organismul tau, iata cateva elemente de baza pe care trebuie sa le cunosti.

Glucoza provine din carbohidrati, care pot fi simpli (rai) sau complecsi (buni), in functie de alimentele pe care le consumi.
-    carbohidrati buni sau complecsi: cartofi dulci, orez salbatic, fasole, fructe.
-    carbohidrati rai sau simpli: paine alba, orez alb, piure de cartofi, suc de fructe.

Carbohidratii complecsi sunt cei mai indicati in regimul alimentar, deoarece elibereaza treptat glucoza in organism, spre deosebire de carbohidratii simpli, care se digera mult mai rapid si cresc foarte mult nivelul de glucoza, intr-un interval scurt de timp.

La randul ei, glucoza joaca un rol important pentru ca iti semnaleaza cand esti satul si, foarte important, stimuleaza secretia de insulina.

Ce este insulina si care este rolul ei in organism

Insulina este un hormon produs de pancreas – un organ extrem de complex, cu rol important in procesul de digestie si metabolismul zaharului din sange – care favorizeaza fixarea glucozei la nivelul celulelor sensibile la insulina si apoi patrunderea lor in interiorul tuturor celulelor corpului care au nevoie de glucoza.

In mod normal, insulina este secretata permanent de pancreas, dar in cantitati mai mari dupa masa, cand nivelul glucozei creste ca urmare a consumului de carbohidrati. Ea ajunge in fluxul sanguin si se ataseaza de toate celulele corpului, rezultand o scadere a nivelului glucozei.in sange si o crestere a productiei de glicogen in celulele hepatice. Glicogenul este o molecula de stocare a energiei pe termen scurt.

Reactia naturala de scadere a glicemiei favorizeaza secretia de glucagon, un alt hormon eliberat de pancreas. Acesta are rolul de a stimula degradarea glicogenului din ficat si astfel se ajunge la o echilibrare a glicemiei.

Eliberarea de insulina este un proces care are loc in doua etape:
1)    cantitatea initiala de insulina este dependentă de rata de absorbtie a glucozei, in functie de alimentele consumate si rezerva existenta de insulina,
2)    etapa secundara de eliberare a insulinei dureaza mai mult pentru ca este nevoie ca insulina să fie sintetizata, procesata şi secretata pe parcursul fazei in care glicemia este crescuta. Mai mult, celulele trebuie sa refaca depozitele de insulina consumate in prima faza.


Multe persoane supraponderale prezinta insa o tulburare precursoare a diabetului de tip 2 numita rezistenta la insulina. Concret, desi insulina continua sa fie secretata de pancreas, aceasta nu mai este recunoscuta la nivel celular, prin urmare celulele nu mai folosesc glucoza din sange si creste nivelul glicemiei. In timp, celulele pancreatice nu mai reusesc sa asigure necesarul de insulina si astfel se instaleaza diabetul.

Diferenta dintre hipoglicemie si hiperglicemie

Valorile normale ale glicemiei sunt intre 60-80 mg/dl pe nemancate si maximum 140 mg/dl dupa mese.
In cazul hipoglicemiei, valorile se situeaza sub 60 mg/dl si pot fi cauzate de administrarea unei doze mult prea mari de insulina, omiterea meselor, consumul ecesiv de alcool, exercitii fizice intense si stres.

Hiperglicemia are loc la valori peste 140 mg/dl si este cauzata de incapacitatea pancreasului de a secreta suficienta insulina sau chiar deloc. Fara insulina, corpul nu mai poate folosi glucoza si apar simptome grave, care pot fi ameliorate prin administrarea injectiilor cu insulina.

Articol adaptat dupa materialul de educatie al Roche Diabetes Care Romania. Foto: shutterstock

Inapoi la categorie

Citeste si
Cum se pune diagnosticul de diabet si ce analize sunt necesare
Diabetul: definitie, tipuri si simptome
Diferenta dintre diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2
Viata persoanei diagnosticata cu diabet zaharat de tip 2