Cum sa-ti mentii motivatia cand faci sport

Odata ce te-ai decis ca ai nevoie de o schimbare este simplu sa incepi un program de exercitii, insa nu la fel de usor este sa te si tii de el.

Obstacolele de genul poftelor culinare sau lipsei de chef sunt iminente, motiv pentru care nu ar trebui sa sari peste etapa conceperii unui plan de actiune.

Cu siguranta vei avea si zile mai proaste in care nu vei avea chef sau timp sa faci miscare, zile in care nu te vei simti prea bine sau vei fi suparat. Cand se intampla acest lucru, cel mai important este sa accepti situatia si sa iti canalizezi energia pentru perioada urmatoare. 

Importanta gandurilor pozitive 

De mare ajutor in astfel de situatii este conversatia cu…tine. Iti vine sa crezi sau nu, felul in care gandesti poate avea un impact major in actiunile si starea ta emotionala. Daca pornesti din start cu ideea ca nu vei reusi sa iti indeplinesti obiectivele, fii sigur ca sansele de reusita vor fi minime. De exemplu, este nociv sa te gandesti ca nu ai fost niciodata o persoana atletica si ca nu vei reusi sa tii pasul cu programul de exercitii stabilit. 

Din fericire, aceste ganduri negativiste pot fi transformate in emotii pozitive si constructive, daca tii cont de urmatoarele sfaturi:

Totul sau nimic
- Asa NU
: nu am mers pe jos in fiecare zi saptamana trecuta, deci am esuat;
- Asa DA: am mers pe jos 4 zile din 7, tot e mai bine decat deloc.

Ignorarea jumatatii pline a paharului
- Asa NU
: singurul motiv pentru care am parcat mai departe a fost ca nu am gasit un loc mai apropiat;
- Asa DA: imi place sa merg pe jos, este o activitate placuta si ma mentine in forma.

Generalizarea
- Asa NU:
nu pot alerga, deci nu fac destula miscare;
- Asa DA: sunt bucuros ca pot merge pe jos, tot e mai bine decat nimic.

Interpretarea negativista
- Asa NU
: medicul vrea sa-mi faca o evaluare a sanatatii picioarelor inainte sa urmez un program de exercitii iar asta poate inseamna ca miscarea nu-mi face bine;
- Asa DA: pentru ca sufar de diabet, trebuie sa am intotdeauna grija de sanatatea picioarelor, asadar sunt incantat ca medicul vrea sa se asigure ca exercitiile pe care vreau sa le fac sunt sigure pentru mine.

Personalizarea
- Asa NU: voiam sa merg pe jos astazi dar vremea nu tine cu mine, va trebui sa renunt;
- Asa DA: am un plan in caz ca ploua sau vremea e potrivnica, voi face exercitii in casa.

Urmareste-ti evolutia

Ca sa te pastrezi motivat trebuie sa stii exact care este evolutia ta. Poti face acest lucru foarte simplu notandu-ti in jurnalul personal exercitiile facute si timpul alocat acestora. Aceste notite iti vor dezvalui un pattern/tipar pe care il poti ajusta astfel incat sa ai mai multe sanse de succes. Astfel, poti descoperi ca in anumite zile iti este mai dificil sa faci miscare din cauza programului imprevizibil sau ca anumite activitati distractive cu familia sunt mai placute decat o ora de inot sau de mers la sala. 

Plictiseala, un obstacol usor de invins

Nu in putine cazuri, plictiseala se dovedeste a fi factorul principal care duce la esec in schimbarea stilului de viata. Dar nu este si cazul tau, pentru ca ti-am pregatit doua „remedii anti-plictiseala” care sigur nu dau gres:

• Nu te afunda in rutina: de fiecare data cand te paste plictiseala, schimba ora de mers la sala cu jogging in aer liber, mers pe bicicleta, mers pe jos cu un prieten sau orice alta activitate care iti face placere

• Gaseste-ti un „partener de suferinta”: studiile arata ca activitatile fizice practicate in grup sunt mai eficiente si mai motivante.


Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org)

Inapoi la categorie

Citeste si
Cum sa faci sport in siguranta daca ai diabet
Sport fara accidentari, sfaturi pentru a fi in siguranta
Elemente de baza pentru un antrenament eficient si lipsit de riscuri
Tipuri de activitati fizice recomandate persoanelor cu diabet