Stabileste obiective realiste si fa un plan de actiune
Multe persoane esueaza atunci cand vor sa slabeasca deoarece nu isi fac un plan de actiune si nu isi fixeaza obiective realiste, pe care sa le poata indeplini in aceasta lupta cu kilogramele.
Daca nu vrei sa faci parte din aceasta categorie si esti hotarat sa iti schimbi stilul de viata, tine cont de urmatoarele sfaturi si vei vedea ca rezultatele nu vor intarzia sa apara.
Tine cont ca obiectivele trebuie sa fie realiste si realizabile. Este o greseala sa iti stabilesti obiective prea mari, pentru ca te-ar putea demotiva, sau, din contra, prea mici, pentru ca acestea s-ar putea sa nu te motiveze indeajuns.
Este nerealist sa speri ca vei slabi 15 kilograme in 5 zile cand aceste kilograme s-au acumulat pe parcursul unor ani de alimentatie nesanatoasa si sedentarism. In aceeasi masura este contraindicat sa urmezi cure de slabire drastice, care priveaza organismul de substantele nutritive necesare si care promit marea cu sarea intr-un timp foarte scurt.
Priveste procesul de slabire ca pe o etapa fireasca de reinventare, ca un detox necesar in calea unui stil de viata sanatos, si mai putin ca pe o corvoada menita sa scada greutatea indicata de acul cantarului.
Intrebari care te vor ajuta sa iti stabilesti un obiectiv clar
Daca esti hotarat sa faci mai multa miscare, incearca sa raspunzi cat mai sincer la urmatoarele intrebari:
1) Ce fel de exercitii fizice vei face si care este timpul alocat zilnic acestora?
2) Cat de des vei face miscare si de cand vrei sa incepi?
3) Cate kilograme vrei sa dai jos si in cat timp? Crezi ca acest obiectiv este unul realist?
Iata un exemplu de obiectiv clar si realist: „Incepand de lunea viitoare, 4 zile pe saptamana sunt dispus sa merg pe jos in ritm alert 10 minute, in timpul pauzei de pranz”.
Noteaza-ti pe hartie obiectivele
Scrie pe o foaie de hartie ceea ce iti doresti sa obtii odata cu schimbarea stilului de viata si incearca sa fii cat mai concret. Potrivit specialistilor, daca iti stabilesti obiective specifice si le notezi ai mai multe sanse sa reusesti pentru ca devii dependent de starea in care le-ai scris. Daca pui aceste obiective scrise la vedere – pe frigider sau pe oglinda de la baie – vei avea si mai multe sanse de succes.
Un alt sfat util: inregistreaza-ti obiectivele in termeni pozitivi. De exemplu, in loc sa-ti exprimi obiectivul sub sfera ”Nu vreau sa mai mananc dupa 6 seara”, reformuleaza-l spunand: „Obiectivul meu este sa mananc 3 mese principale si 2 gustari pe zi, la ore fixe”. Este important sa te concentrezi pe ceea ce iti doresti mai mult decat pe ceea ce iti doresti mai putin sau pe ceea ce vrei sa elimini.
Pentru a fi mai motivat, fa un mic exercitiu: inchide ochii si imagineaza-ti ca ti-ai atins obiectivele. Daca la finalul exercitiului vei fi cu zambetul pe buze, e clar ca iti doresti foarte mult sa duci la bun sfarsit misiunea pe care ti-ai asumat-o pentru ca vei fi mai apreciat si te vei simti mai bine in pielea ta.
Concepe un plan de actiune
In afara stabilirii obiectivelor, este important sa pui la cale un plan de actiune pe care esti sigur ca il poti respecta. Iti oferim in continuare cateva intrebari ajutatoare care te vor ghida in conceperea unui plan eficient.
• Cat de activ esti in momentul de fata?
Exemplu de raspuns: „In mare parte sunt sedentar. Principala activitate fizica o constituie curatenia saptamanala a casei sau treaba prin curte.”
• Obiectivele tale sunt:
Exemplu de raspuns: „Vreau sa merg pe jos 10 minute pe zi in timpul pauzei de pranz, de 4 ori pe saptamana.”
• De ce anume ai nevoie ca sa faci mai multa miscare?
Exemplu de raspuns: „Trebuie sa iau cu mine pantofii sport atunci cand merg la munca, pentru a-i avea la indemana daca vreau sa merg pe jos cateva statii.”
• Ce iti poate da peste cap programul de exercitii fizice?
Exemplu de raspuns: „o intalnire stabilita in intervalul dedicat pauzei de pranz.”
• Daca se intampla acest lucru, ce poti face pentru a compensa:
Exemplu de raspuns: „Voi face o plimbare in parc cu un prieten sau cu partenera/ul dupa cina.”
• Cand intentionezi sa te apuci de treaba pentru a-ti atinge obiectivele?
Exemplu de raspuns: „de lunea viitoare.”
• Cand si cum te vei recompensa daca reusesti sa te tii de plan si incepi sa vezi rezultate?
Exemplu de raspuns: „Voi merge la film daca reusesc sa nu ma abat de la planul stabilit in prima luna.”
Odata ce ti-ai atins primul obiectiv, aminteste-ti sa treci la urmatorul nivel stabilindu-ti noi teluri. De exemplu, dubleaza-ti timpul alocat mersului pe jos de la 10 la 20 de minute si fa acest lucru zilnic, nu doar de 4 ori pe saptamana. De asemenea, fii atent la modul in care evoluezi si revizuieste-ti obiectivele in functie de reusite sau de esecuri.
Si, mai mult decat orice, nu renunta!
Nimeni nu spune ca este o lupta usoara dar odata ajuns la capatul ei vei vedea ca roadele muncii au un gust dulce si te vor transforma intr-o cu totul alta persoana: mai sanatoasa, mai increzatoare, mai optimista!
Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org)
Inapoi la categorie