Tabele cu indicele glucemic al alimentelor comune
Elaborarea un regim alimentar pentru diabet zaharat implica doar putina matematica. Dupa ce inveti sa iti numeri carbohidratii din farfurie, vei trece la nivelul urmator, utilizand si indicele glicemic (IG). Vei vedea ca 100 g de carbohidrati din alimente diferite pot sa aiba efecte la fel de diferite asupra zaharului din sange.
Ce este indicele glicemic?
Indicele glicemic sau indexul glicemic (IG) al unui aliment defineste puterea acestuia de a creste glicemia, dupa consumul unei cantitati de 100 g de glucide din acel aliment. Acest numar are ca reper in ce masura creste glicemia dupa 100 g de glucoza sau de paine alba, aceasta cifra fiind pragul de 100% la care se raporteaza celelalte IG-uri.
Aceeasi cantitate de glucide/carbohidrati, provenita din alimente diferite, mareste in mod diferit glicemia. Cu cat IG al unui aliment este mai mic, cu atat glicemia creste mai putin.