Ce trebuie sa stii despre prediabet

In cuvinte putine, prediabetul este un avertisment ca ai toate sansele sa faci diabet de tip 2 in viitorul apropiat, dar si un motiv incurajator, respectiv ca nu este prea tarziu sa previi aceasta boala prin modificari in stilul de viata.

Medicii descriu prediabetul ca fiind o afectiune premergatoare diabetului, in care valorile glicemiei tale sunt mai mari decat in mod normal dar nu suficient de ridicate incat sa iti fie pus diagnosticul de diabet. 

In multe cazuri, prediabetul nu prezinta niciun fel de simptome, astfel ca poti avea aceasta conditie medicala fara ca macar sa iti dai seama. Exista, din fericire, o serie de factori de risc pe care ii poti identifica si teste care elucideaza misterul.

Prediabetul: factori de risc

Ar trebui sa mergi la doctor pentru analize specifice prediabetului, in cazul in care:

● Ai rude apropiate care sufera de diabet de tip 2

● Ai fost diagnosticata cu diabet gestational in timpul sarcinii sau ai nascut un bebelus cu greutatea de peste 4 kilograme

● Suferi de sindromul ovarelor polichistice

● Ai colesterolul si trigliceridele marite, iar nivelul colesterolului HDL este scazut

● Nu faci miscare de obicei

● Ai varsta de peste 45 de ani

● Ai avut glicemia crescuta la un moment dat

● Suferi de boli de inima

Simptomele prediabetului

Desi in majoritatea cazurilor nu sunt prezente simptome care sa dea de gol prediabetul, nivelul crescut al zaharului din sange poate uneori sa duca la sete excesiva, urinare frecventa, vedere neclara sau oboseala prelungita. Daca prezinti astfel de semne pe termen lung, nu amana vizita la medic pentru investigatii amanuntite.

Afla aici care sunt cele mai frecvente simptome ale diabetului.

Prediabetul: diagnostic si analize 

Daca medical suspecteaza ca ai putea suferi de prediabet, iti va recomanda una sau mai multe din urmatoarele teste:

1) Testul glicemiei bazale a jeun (pe nemancate) – masoara nivelul zaharului din sange la prima ora, dupa cel putin 8 ore in care nu ai consumat nimic. Valorile normale ar trebui sa fie mici de 100 mg/dl, in cazul prediabetului intre 100-125 mg/dl, iar daca rezultatele indica valori de peste 126 mg/dl e foarte posibil sa ai deja diabet.

2) Testul de toleranta la glucoza pe cale orala – consta in recoltarea de sange pe nemancate si la 2 ore dupa ingerarea unei solutii cu glucoza. Valorile normale sunt sub 140 mg/dl, in cazul prediabetului sunt intre 144-199 mg/ dl, iar daca ai diabet aceste valori vor fi peste 200 mg/dl.

3) Testul hemoglobinei glicate A1c – masoara glicemia media pe ultimele 2-3 luni si este o analiza indispensabila atat pentru diagnosticul diabetului si prediabetului, cat si pentru a vedea daca afectiunea este tinuta sub control in mod corespunzator. Valorile normale sunt sub 5,6%, cele in cazul prediabetului sunt intre 5,7-6,4% iar in cazul diabetului sunt peste 6,5%.

Citeste aici mai multe informatii despre diagnosticarea diabetului.

Cum poti amana diabetul daca ai fost diagnosticat cu prediabet

Chiar daca ai primit diagnosticul de prediabet, nu trebuie sa te resemnezi si sa te gandesti cu spaima ca foarte curand vei suferi de diabet. Acesta poate fi prevenit sau intarziat daca acorzi mai multa atentie stilului de viata, spun specialistii. 

Iata ce modificari trebuie sa faci in stilul de viata pentru a preveni diabetul:

Mentine-ti greutatea si slabeste daca e nevoie – daca esti supraponderal, sansele sa faci diabet cresc foarte mult. O pierdere de doar 5 pana la 10% din greutatea corporala te poate ajuta sa reduce simtitor riscul de diabet.

Fa miscare – nu trebuie sa mergi la sala de forta sau sa-ti petreci jumatate de zi alergand, ci este suficient ca 30 de minute pe zi sa le aloci oricarei forme de miscare, fie ca aceasta inseamna mers pe jos. Alte variante interactive de miscare ar fi inotul, aerobicul sau ciclismul, de care nici nu te plictisesti si din cauza carora nici nu risti sa te epuizezi. 

Mananca inteligent – alege alimente care contin proteine de calitate, fibre si vitamine, cum sunt ouale, carnea slaba, legumele si cerealele integrale, si evita portiile mari de mancare, mancarurile grase, alimentele prajite, zaharul, sucurile carbogazoase si carbohidratii in exces.

Urmeaza tratamentul recomandat de medic daca s-a constatat ca ai colesterolul ridicat sau hipertensiune.

Renunta la fumat si la alcool.


Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org), webmd.com

Inapoi la categorie

Citeste si
Cum se pune diagnosticul de diabet si ce analize sunt necesare
Diabetul: definitie, tipuri si simptome
Ce trebuie sa stii despre glicemie si insulina
Diferenta dintre diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2