Monitorizarea glicemiei cand ai diabet gestational

Exista cateva aspecte de care trebuie sa tii cont ca la carte cand ai primit diagnosticul de diabet gestational. Glicemia nu poate fi lasata sub nicio forma nesupravegheata! De nivelul ei depinde tratamentul pe care il vei urma.

Ca sa poti controla diabetul gestational, principalele aspecte de care trebuie sa tii cont sunt:

- monitorizarea glicemiei, 

- testarea cetonelor si a nivelului de gluoza din urina, 

- respectarea unui regim de viata sanatos, cu o alimentatie stricta si corecta, conform indicatiilor medicului 

- si, daca nivelul glicemiei nu se regleaza cu ajutorul regimului alimentar, introducerea tratamentului cu insulina.

Prin monitorizarea glicemiei vei afla daca regimul alimentar zilnic si exercitiile fizice pe care le faci sunt potrivite pentru tine si te ajuta sa iti mentii glicemia la nivel normal.

De rezultatele obtinute, pe care trebuie sa le notezi intr-un jurnal de autocontrol, va tine cont medicul tau diabetolog si in functie de ele ti se poate recomanda sau nu introducerea terapiei cu insulina, pentru a preveni cresterea excesiva in greutate a copilului.

Valorile optime ale glicemiei pe parcursul unei zile sunt:

  • glicemia "a jeun" (dimineata, pe nemancate) - sub 92 mg/dl
  • in cursul zilei - inainte de mese, sub 105 mg/dl
  • la 1-2 ore dupa mese - sub 120 mg/dl
  • noaptea - intre 60 - 90 mg/dl

Este foarte important sa incerci sa mentii valorile recomandate, deoarece urmatorii pasi vor depinde de rezultatele obtinute.

In cele mai multe cazuri, dupa sarcina, glicemia revine la valorile normale, astfel ca monitorizarea va fi in cazul lor necesara doar in perioada de lauzie.

Testul de toleranta la glucoza cu 75 g glucoza se repeta la 6 saptamani dupa nastere, adica la finalul perioadei de lauzie, pentru a putea fi diagnosticata starea de normoglicemie, persistenta unei forme de alterare a tolerantei la glucoza sau de diabet zaharat.

Tine minte ca riscul de a face dupa nastere diabet zaharat de tip 2 este foarte mare daca ramai cu o greutate corporala mare sau te ingrasi mai mult dupa nastere.

Pentru a-ti monitoriza corect glicemia, ai nevoie de mai multe informatii legate de diabet, precum si de abilitati practice. E foarte important ca actiunea sa aiba loc intr-un mod igienic si sigur.

Medicul tau diabetolog sau asistenta acestuia te vor invata cum sa iti monitorizezi singura glicemia, folosind un mic dispozitiv ce poate fi si portabil, numit glucometru.

Cum iti masori glicemia?

Pentru masurarea glicemiei vei avea nevoie de glucometru, dispozitiv de intepare cu lanteta, benzi de testare si pansamente sterile.

Masurarea glicemiei cu ajutorul glucometrului se face in modul urmator: 

• verifici valabilitatea benzilor de testare 

• calibrezi glucometrul 

• iti speli mainile cu apa calda si cu sapun 

• pregatesti dispozitivul de intepare cu lanteta, stabilesti adancimea de intepare 

• iti masezi mainile, de la baza degetelor spre degetul care urmeaza sa fie intepat 

• intepi partea laterala a degetului 

• aplici picatura de sange pe banda de testare 

• protejezi locul intepat cu un pansament steril sau impregnat cu spirt 

• schimbi lanteta din dispozitivul de intepare

• pastrezi curatenia echipamentului pentru masurarea glicemiei (glucometru, dispozitiv de intepare) 

Urmareste in filmul de mai jos cum se foloseste Glucometrul Accu-Chek Active pentru masurarea glicemiei:Interpretarea rezultatelor automonitorizarii glicemiei

Ai invatat sa iti faci verifici glicemia cu ajutorul glucometrului, dar stii sa interpretezi rezultatele? Trebuie si sa inveti si cum se interpreteaza masuratorile testelor pe carele faci, nu doar modul in care are loc testarea.

Masurarea glicemiei se face atat pe stomacul gol, cat si dupa fiecare masa.Trebuie facute masuratori inainte de masa, dimineata, la o ora dupa micul dejun, la o ora dupa pranz si o ora dupa cina, precum si intre 2:00 si 4:00 dimineata.

Daca pe stomacul gol (adica in repaus alimentar si inainte de masa) poti avea intre 60 si 90 mg/dl, ideal sub 105 mg/dl, la o ora sau doua dupa masa trebuie sa ai sub 120 mg/dl.

Intre orele 2:00 si 4:00 dimineata glicemia trebuie sa fie intre 60 – 90 mg/dl.

E important sa stii ca rezultatele obtinute cu glucometre diferite pot diferi chiar si cu cateva procente, asa ca e bine sa faci masuratorile folosind un singur dispozitiv.

Glucometrul trebuie verificat de doua ori pe an la o clinica medicala!

Trebuie sa stii:

- Intotdeauna sa ai mainile spalate inainte de a efectua testul cu glucometru

- Nu trebuie sa apesi degetul pentru a obtine picatura de sange

- Inainte de efectuarea masuratorii nu trebuie sa dezinfectezi locul intepaturii cu spirt

- Nu utiliza de mai multe ori aceeasi banda de testare

Daca valorile recomandate sunt depasite, e necesara consultatia unui medic.

Testarea cetonelor si a glucozei din urina

Atunci cand organismul nu primeste hrana suficienta pentru asigurarea energiei zilnice apar cetonele. Cetoza reprezinta fenomenul de ardere a grasimilor existente deja in organism, iar cetonele sunt produse derivate ale acestui proces si apar in urina.

Este o situatie care apare, de exemplu, atunci cand, insarcinata fiind, ai stari frecvente de voma. Asta ingreuneaza furnizarea energiei de care are nevoie organismul tau.

Cetonele apar si daca nu iei o mica gustare inainte de culcare, cand organismului tau ii este foame, caz in care este necesara modificarea regimului alimentar.

Intra aici pentru a afla mai multe despre regimul alimentar indicat in cazul diabetului gestational!

Benzile pe care le vei folosi pentru testarea cetonelor se foosesc si pentru testarea nivelului de zahar din urina. Vei avea nevoie, deasemenea, de un recipient pentru urina.

Testele se fac dimineata, intre 7:00 si 8:00, trecand banda de testare prin jetul de urina sau inmuind-o in recipient. Trebuie sa contactezi medicul daca rezultatele nu sunt favorabile.

Intra aici pentru a afla cum se trateaza diabetul gestational si de ce anumite femei insarcinate au nevoie si de insulinoterapie!


Sursa: materiale educationale Roche Romania. Foto: Shutterstock

Inapoi la categorie

Citeste si
Tratamentul diabetului gestational
Cum se pune diagnosticul de diabet gestational si ce trebuie sa faci in continuare?
Care este riscul de a face diabet gestational?
Simptomele si cauzele diabetului gestational