Consumul de lactate proaspete si diabetul

Laptele este primul aliment din viata noastra si ramane important toata viata. Are atat de multe derivate incat este imposibil sa nu-ti gasesti produsul lactat favorit printre iaurturi de tot felul si branzeturi. Insa laptele si iaurtul sunt de departe cele mai recomandate


De ce sunt importante lactatele proaspete in alimentatie?

Datorita continutului de calciu, proteine de calitate si accesibilitatii sale, laptele este baza dietei zilnice a multor popoare. Fie ca provine de vaca, oaie, capra sau bivolita, laptele poate fi baza unui mic dejun sanatos, a unei gustari energizante sau a unei cine care favorizeaza odihna. Si iaurtul este o optiune buna, mai ales pentru persoanele care o intolerante la lactoza, zaharul din lapte.

Cum trebuie sa consumi lactatele proaspete?

Cele mai bune variante sunt laptele degresat, cu maximum 3 la suta grasime, iaurtul cu maximum 5 la suta grasime si iaurtul degresat. Persoanele care au intolerante la lactoza pot consuma variantele din soia, migdale sau orez, care au un continut bun de calciu. 250 ml de lapte sau 170 grame de iaurt au aproximativ 12 grame de carbohidrati si 8 grame de proteine. Iaurtul mai gras are cam 12 grame de proteine.

Trecerea de la consumul unui lapte integral la un lapte degresat cu doar 1% grasime inseamna mai putin cu 70 de calorii si 4 grame de grasimi saturate pentru fiecare portie (cana) consumata.

Trucuri pentru a detecta carbohidratii

O cana de lapte sau de iaurt are cam tot atatia carbohidrati cat un fruct sau o felie de paine.

Proportiile ideale din farfurie

Consumul zilnic ideal de lapte ar trebui sa fie de 240 de ml (o cana). Daca nu iti place, alege iaurtul sau un fruct drept sursa de carbohidrati.

Ce trebuie sa stii despre indicele glicemic

Laptele are un indice glicemic scazut asa ca produsele degresate pot fi integrate fara probleme in dieta ta.


Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org).

Inapoi la categorie

Citeste si
Ce trebuie sa stii despre grasimi
De ce e bine sa consumi proteine
Ce trebuie sa stii despre nutritie daca ai diabet
Hidratarea corecta a organismului cand ai diabet