Cetoacizdoza diabetica si cetonele

Cetoacidoza diabetica (CAD) este cea mai grava complicatie acuta, care, netratata, poate determina coma diabetica si chiar deces. CAD este produsa de deficitul de insulina, care duce la hiperglicemie, cetoza (productie marita de corpi cetonici in sange, cu eliminarea lor in urina) si acidoza.

Ce este cetoacidoza?

Atunci cand celulele organismului tau nu primesc glucoza de care au nevoie pentru a se hrani, corpul tau incepe sa arda grasimile pe care le-a depus in timp, ca rezerve de energie. Acest proces de ardere produce cetone, niste substante chimice care fac sangele mai acid.

Prezenta cetonelor in organismul unui pacient cu diabet este un semn de avertizare ca diabetul este scapat de sub control.

Desi cetoza este folosita de catre unii sportivi pentru o slabire rapida si o depunere de masa musculara, slabirea cu ajutorul cetozei este recomandata doar persoanelor sanatoase, care nu au probleme cu rinichii, si intr-un sistem controlat. Cetoza in sine nu este un proces daunator si se desfasoara oricum la toate persoanele, dar nivelurile ridicate de cetone pot otravi organismul, afectand in primul rand rinichii. 

Chiar si persoanele sanatoase risca o intoxicatie cu cetone. In cazul diabeticilor, cand nivelurile cetonelor sunt prea mari, poti dezvolta cetoacidoza diabetica. CAD poate aparea la orice persoana cu diabet zaharat, desi este mai rara la persoanele cu diabet de tip 2.

Cauzele cetozei diabetice

Cetoacidoza diabetica poate fi provocata de o serie de factori, printre care: 

• Nu ti-ai injectat suficienta insulina sau ai intrerupt injectarea insulinei (voit sau din cauza unei probleme precum defectarea pen-ului);

• Corpul tau are nevoie de mai multa insulina decat de obicei din cauza unei boli, infectii, interventii chirurgicale etc.;

• Nu ai mancat suficiente alimente;

• Reactie insulinica (glucoza in sange);

• Daca testele arata un nivel ridicat de corpi cetonici dimineata, in urina, este posibil sa fi avut o reactie la insulina in timp ce dormeai.

Diagnostic

Diagnosticul este dat atunci cand are loc asocierea celor trei semne: hiperglicemie, cetoza si acidoza. In cetoacidoza diabetica exista mai multe stadii posibile, iar cel mai usor este caracterizat prin cresterea productiei de corpi cetonici in sange, cu aparitia lor in urina, starea pacientului fiind inca buna.

Cetoacidoza diabetica se dezvolta de obicei lent. Dar atunci cand apare voma, starea deja pune viata in pericol, pentru ca se poate agrava in doar cateva ore. 

Simptomele precoce de cetoacidoza sunt urmatoarele:

• stare de oboseala, 

• poliurie (urinat des si volum crescut de urina), 

• glicemie mult marita (250-400 mg/ dl)

• cantitate mare de corpi cetonici in urina 

• senzatie de sete sau o gura foarte uscata

In timp pot aparea si alte simptome, precum:

• Senzatie de oboseala in mod constant

• Pielea uscata sau fierbinte

• Greata, varsaturi sau dureri abdominale (Atentie, varsaturile pot fi cauzate de multe boli, nu doar de cetoacidoza. Daca varsaturile continua mai mult de 2 ore, suna-ti medicul)

• Dificultati de respiratie

• Miros de fructe in respiratie

• Stare de cunostinta alterata, confuzie

Atentie! Cetoacidoza este periculoasa si reprezinta o situatie grava. Daca ai oricare dintre simptomele de mai sus, suna-ti medicul imediat, suna la urgente sau mergi la cea mai apropiata camera de garda si spune-le ca suferi de diabet si ce simptome ai, care te fac sa suspectezi cetoacidoza.

Tratamentul cetoacidozei

Daca pacientul se poate hrani singur, tratamentul se poate efectua la domiciliu, dar se ia telefonic legatura si cu medicul. 

• Alimentatia va trebui sa cuprinda: gris, cartofi, orez, paste fainoase fierte in apa, paine.

• Nu ai voie: carne, lactate, oua (sau alte surse de proteine, din care provin corpii cetonici).

• Se repeta glicemia la interval de 2-3 ore, si se face analiza corpilor cetonici de 3 ori pe zi.

• Se injecteaza o doza suplimentara de insulina, la indicatiile medicului.

• Daca in 2-3 zile corpii cetonici urinari nu dispar, cauzele cetozei trebuie cercetate din nou.

Cand pacientul nu se poate alimenta (din cauza greturilor, a varsaturilor sau a diareei), se indica internarea in spital.

Cum poti verifica nivelul de cetone din organism?

Cetonele pot fi detectate folosind un simplu test de urina, cu bandelete similare celor pentru glicemie. Iti poti intreba medicul ce tip de test iti recomanda si cand (sau la ce interval) sa ti-l faci. Multi experti recomanda sa iti verifici corpii cetonici din urina doar atunci cand glucoza din sange este mai mare de 240 mg / dl.

Daca esti bolnav (ai o raceala sau o gripa, de exemplu), verifica-ti cetonele la fiecare 4 – 6 ore. De asemenea, verifica-le la 4 – 6 ore atunci cand glucoza din sange este mai mare de 240 mg / dl sau atunci cand ai orice simptom de cetoacidoza diabetica.


Surse: The Journal of Clinical and Applied Research and Education: American Diabetes Association: Clinical Practice Recommendations 2002: Diabetes Care. Volume 25, No 1, January; 2. Franz, Marion J et al: Learning to Live Well with Diabetes: International Diabetes Centre, Minneapolis, 1991; Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org). Foto: Shutterstock

Inapoi la categorie

Citeste si
Complicatiile privind sanatatea ochilor in diabet
Probleme ale pielii legate de diabet
Ce este neuropatia, tipuri de neuropatie diabetica, preventie si riscuri
Retinopatia diabetica: riscuri, cauze si tratamente