Controlul diabetului in „zilele de boala”
Tratamentul, dieta si miscarea sunt aliati de baza in lupta cu diabetul, dar sunt si situatii cand oscilatiile glicemiei pot aparea pe fondul unor boli sau simptome. Lipsa poftei de mancare, varsaturile si diareea, de exemplu, pot duce la aparitia hipoglicemiilor (nivel scazut al glicemiei), iar febra poate favoriza cresterea nivelului de zahar in sange.
Principalele reguli de urmat in tratarea tuturor zilelor in care te simti rau presupun dozarea frecventa a glicemiei, adaptarea dozelor de insulina si interzicerea intreruperii tratamentului insulinic.
Iata care sunt recomandarile detaliate ale specialistilor pentru astfel de situatii.
Daca nu ai pofta de mancare, este indicat sa consumi bauturi si alimente usor de digerat, dar cu continut ridicat de glucide – apa, ceaiuri din plante indulcite cu zahar, cartofi, orez, gris - pentru a preveni hipoglicemia si „cetoza de foame”. Din cauza aportului insuficient de alimente bogate in glucide, ar putea fi necesara ajustarea dozei de insulina prandiala injectabila, in functie de valorile glicemiei.
In cazul varsaturilor, trebuie sa verifici temperatura corpului, daca simti durere in abdomen si sa incerci sa bei lichide indulcite cu zahar. De asemenea, foarte importante sunt aspectul si natura continutului varsat. Inainte de a-ti face injectia cu insulina, masoara-ti glicemia si stabileste doza, de regula mai mica fata de cea injectata in zilele de dinainte, la aceeasi ora. Este prudent ca insulina sa fie injectata dupa ce ai mancat.
Daca varsatura se repeta, este indicata administrarea de medicamente antivomitive, doar sub forma de supozitoare, si se va lua legatura cu medicul curant, pentru recomandari. Daca lichidele si alimentele cu glucide nu sunt tolerate, se continua insulina. Daca stomacul nu mai poate tolera niciun fel de aliment sau bautura, este indicata spitalizarea, mai ales in cazul copiilor mici.
Al treilea episod de varsaturi necesita prezentarea de urgenta la medic!
Diareea creste riscul de hipoglicemie, deoarece alimentele trec rapid prin intestine si sunt eliminate, ceea ce scade cantitatea de glucide absorbite. In astfel de situatii, dozarea frecventa a glicemiei este obligatorie. De asemenea:
• lichidele vor fi indulcite cu glucoza, fiindca nu accentueaza cu mult diareea (cum actioneaza zaharul);
• se vor administra medicamente antidiareice si se vor consuma alimente precum orezul fiert, morcovul si ceaiul de menta.
Daca scaunele diareice se repeta, iar starea generala de sanatate se inrautateste sau apare febra, poate fi necesara internarea in spital (mai ales in cazul copilului cu diabet).
Starile febrile specifice in cazul unor afectiuni cresc necesarul de insulina si predispun la hiperglicemie. In aceasta situatie, se impun urmatoarele masuri:
a) dozarea repetata, chiar din 3 in 3 ore, a glicemiei;
b) aprecierea starii generale si a posibilitatii pacientului de a se alimenta, procedandu-se astfel:
• daca starea este bună si se poate alimenta, cel putin cu ceaiuri de plante, apa sau sucuri, toate indulcite cu zahar sau glucoza, mai intai el va incerca sa manance (chiar daca glicemia este crescuta) si apoi i se va injecta insulina, doza fiind stabilita in functie de cantitatea de glucide tolerata si de valoarea glicemiei;
• daca starea este modificata in rau, dar pacientul se poate alimenta inca, se procedeaza ca mai sus si se va solicita ajutorul medicului, eventual, internarea in spital.
Cand este necesara internarea in spital
Internarea in spital este necesara daca:
• pacientul are dureri abdominale;
• copiii sunt mici (sub 3 ani), deoarece la acestia agravarea poate fi rapida;
• glicemia continua sa creasca, in ciuda maririi dozelor de insulina;
• nu se reuseste obtinerea unor glicemii mai mari de 70 mg/dl;
• varsaturile sau diareea se prelungesc peste 2 ore;
• scaunul contine sange;
• apar somnolenta, confuzie, respiratie grea;
• in lipsa bandeletelor de glicemie.
Intocmeste un plan pentru zilele de boala, ca sa fii oricand pregatit
Managementul zilnic al diabetului impune un angajament permanent din partea ta. Fireste, unele zile vor fi mai bune decat altele. Deci trebuie sa fii pregatit sa faci fata unei raceli sau gripe sau situatiilor in care nivelurile glicemiei sunt ridicate sau scazute, determinand o stare generala nu prea buna.
Daca ai un plan scris pe hartie, managementul diabetului va fi mai usor atunci cand ai febra, greturi sau dureri corporale. Nu uita, atunci cand esti bolnav organismul este stresat. Sistemul va incepe automat sa elibereze hormoni care sa lupte cu boala, ceea ce poate determina, de asemenea, cresterea nivelului glicemiei.
Iata cateva ponturi pe care sa le ai in vedere in momentul in care iti concepi planul pentru zilele de boala:
● Pastreaza cateva alimente pentru zile de boala la indemana pentru a respecta planul alimentar. Conservele de supe cu continut scazut de sodiu, gelatina si chiar bauturile racoritoare obisnuite sau ceaiurile indulcite iti pot furniza carbohidratii de care ai nevoie fara a afecta negativ stomacul.
● Administreaza-ti insulina sau ia medicamentele in modul prescris.
● Consuma cantitati mari de lichide fara cafeina pentru a fi in permanenta hidratat. Daca ai greturi, ia inghitituri mici, care le vor diminua.
● Verifica-ti si inregistreaza-ti nivelul glicemiei o data la patru ore.
● Efectueaza teste de cetone la fiecare doua pana la patru ore, daca ai diabet de tip 1, daca nivelul glicemiei depaseste 240 mg/dl sau daca vomiti.
● Trebuie sa stii cand sa chemi medicul. Contacteaza-l daca esti bolnav de mai mult de 24 de ore, daca nu poti asimila medicamentele sau alimentele sau daca testul de cetone indica valori moderate sau ridicate. Trece numarul de telefon al medicului tau in plan.
Intocmeste un plan pentru cazurile in care nivelul glicemiei scade
Hipoglicemia sau glicemia scazuta este cea mai frecventa complicatie pe termen scurt a diabetului. Informeaza-te ce trebuie sa faci in momentul in care nivelul glicemiei scade, fiind pregatit:
● Cunoaste intervalele sigure ale propriilor niveluri ale glicemiei si ai incredere in corpul tau.
● In cazul in care consideri ca nivelul glicemiei este scazut, efectueaza o autotestare utilizand o lanteta. Studiile sugereaza ca modificarile glicemiei devin evidente mai rapid in varfurile degetelor decat in zona antebratului.
● Respecta regula 15-15. Mananca 15 grame de carbohidrati si asteapta 15 minute inainte de a repeta testul. Daca nivelul continua sa fie scazut, mananca alte 15 grame de carbohidrati. Alege dulciuri simple sau glucoza cu actiune rapida care vor avea rezultate mai rapid in comparatie cu ciocolata sau sucul de fructe.
Asteapta-te ca ocazional sa ai glicemia ridicata
Hiperglicemia sau glicemia ridicata poate aparea ori de cate ori uiti sa it iei medicamentele, nu faci exercitii suficiente, mananci prea mult sau nu te simti bine. Daca glicemia este ridicata:
● Efectueaza teste de cetone in urina. Contacteaza medicul daca rezultatele sunt moderate sau ridicate.
● Evita sa faci exercitii atunci cand sunt prezente cetonele.
● Consuma cantitati mari de apa pentru a ajuta la eliminarea glicemiei si cetonelor in exces din sistem.
● Nu ajusta medicamentatia fara a solicita sfatul medicului.
Orice persoană cu diabet se poate astepta uneori la zile de boala. Alocarea unei ore pentru planificarea unor astfel de zile te va ajuta sa treci peste ele atunci cand apar.
Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org) si materialul de educatie al Roche Diabetes Care Romania.
Inapoi la categorie