Cum sa tii sub control diabetul in timpul sarcinii

Sarcina reprezinta un moment unic in viata oricarei femei, marcat de bucurie, nerabdare si implinire, dar deopotriva presarat de temeri. Daca suferi de diabet, teama poate fi cu atat mai mare, mai ales ca riscurile pe care le presupune boala te pot afecta atat pe tine cat si pe nou-nascut. 

Tratat cum se cuvine, diabetul nu reprezinta o piedica in a duce la bun sfarsit sarcina, dar trebuie sa te implici 100% si sa tii cont de indicatiile echipei medicale care te ingrijeste. Aceasta echipa medicala trebuie sa includa:

- medic diabetolog 

- medic obstetrician 

- medic pediatru sau neonatolog care poate trata problemele aparute la bebelusul a carui mama sufera de diabet

Tu esti insa de departe cea mai importanta persoana care poate tine sub control aceasta boala. Iata care sunt masurile pe care trebuie sa le iei in timpul sarcinii pentru a evita complicatiile diabetului si a da nastere unui bebelus perfect sanatos.

Automonitorizarea glicemiei

Odata cu evolutia sarcinii, nivelul de zahar din sange poate suferi modificari, fara a prezenta in unele cazuri simptome ingrijoratoare. De aceea, este important sa iti verifici zilnic glicemia cu ajutorul unui glucometru si sa notezi valorile inregistrate intr-un carnetel sau ca sa-ti fie mai usor vezi propunere noastra pentru un jurnal de autocontrol.

Diabetul gestational il poate avea atat o femeie diagnosticata cu diabet de tip 1 sau 2 inainte de a ramane insarcinata, cat si o femeie care nu a cunoscut nicio forma de diabet anterior sarcinii.

Asociatia Americana de Diabet a stabilit urmatoarele valori ale glicemiei ca fiind normale in cazul femeilor diagnosticate cu diabet preexistent sarcinii, insa aceste cifre pot varia de la caz la caz:

a) Glicemia preprandiala (masurata dimineata pe nemancate si la culcare): 60-99 mg/dl;

b) Glicemia postprandiala (masurata la 1-2 ore dupa masa): 100-129 mg/dl;

c) Hemoglobina glicata HbA1c < 6%.

Medicul diabetolog este cel care iti spune de cate ori si in ce momente ale zilei este mai indicat sa verifici glicemia si iti va crea un plan alimentar in functie de valorile inregistrate. Nu este indicat sa schimbi doza de insulina sau alimentatia fara a te consulta in prealabil cu medicul tau.

Insulina 

Daca suferi de diabet de tip 1, sarcina poate duce la cresterea nevoii de insulina a organismului, mai ales in ultimele trei luni de sarcina. Acest lucru se intampla din cauza actiunii hormonilor eliberati de placenta, care au rolul de a sprijini dezvoltarea armonioasa a fatului. 

Daca suferi de diabet zaharat de tip 2 si obisnuiesti sa iei pastile pentru reglarea glicemiei, in timpul sarcinii acest lucru ar putea fi interzis pentru ca nu se cunoaste cu siguranta daca acestea afecteaza sau nu sanatatea fatului. De aceea, cel mai probabil medicul iti va recomanda insulina injectabila.

In cazul in care diabetul a aparut in timpul sarcinii (diabet gestational), respectarea regimului alimentar recomandat de nutritionist si practicarea exercitiilor fizice pot fi suficiente pentru a tine pe linia de plutire glicemia. Cu toate acestea, daca glicemia tot nu ajunge la valorile normale, va trebui sa urmezi terapia cu insulina injectabila, la recomandarea medicului.

Insulina este prima si cea mai sigura optiune pentru reglarea glicemiei in sarcina, deoarece are efect rapid si nu trece de placenta, prin urmare este sigura pentru sanatatea fatului. Insulina poate fi administrata cu seringa, cu ajutorul stiloului injector sau a pompei, toate aceste metode fiind sigure atat pentru gravida cat si pentru bebelus.

Regimul alimentar

Multe femei cred ca in sarcina trebuie sa manance cat pentru doi, dar acest lucru nu inseamna sa dublezi numarul de calorii alocate zilnic. Specialistii spun ca este suficient sa adaugi 300 de calorii pe zi dar trebuie acordata mare atentie tipului de alimente consumate. In timpul sarcinii, este esential sa te concentrezi mai degraba pe alimentele bogate in nutrienti decat pe cantitate.

Important de precizat este faptul ca daca esti supraponderala cand ramai insarcinata, nu trebuie sa urmezi niciun fel de dieta pentru a slabi deoarece este periculos pentru fat si iti poate dezechilibra nivelul de zahar din sange. Acelasi lucru este valabil si daca esti subponderala si vrei sa castigi in greutate.
In schimb, urmeaza indicatiile medicului diabetolog, care te poate ajuta in intocmirea unui plan alimentar ce are rolul de a preveni oscilatiile glicemiei si de a-i asigura bebelusului toate elementele nutritive de care are nevoie pentru a se dezvolta normal. Pe intreaga durata a sarcinii, medicul diabetolog iti va monitoriza greutatea corporala si va face modificari in regimul alimentar in functie de nevoile organismului tau.

Cate kilograme in plus vei lua in sarcina

Daca ai o greutate normala la inceputul sarcinii, este normal ca la nastere sa ai cu 11-15 kilograme mai mult, iar daca te incadrezi in categoria persoanelor supraponderale sau obeze, trebuie sa ai in vedere sa nu acumulezi mai mult de 10 kilograme pana la nastere. 

Mai jos ai un tabel orientativ prin care iti poti face o idee cam cate kilograme este normal sa acumulezi in timpul sarcinii. Cel mai indicat insa este sa discuti cu medicul tau acest aspect.


Daca la inceputul sarcinii esti…  
Atunci vei lua in greutate intre…
Subponderala
12-18 kilograme
Greutate normala
11-15 kilograme
Supraponderala
6-10 kilograme
Obeza
5-13 kilograme
Greutatea inainte de a ramane insarcinata si cea din timpul sarcinii variaza la fiecare gravida in parte, motiv pentru care este important sa stii in ce categorie te incadrezi in functie de indicele de masa corporala (IMC). Acesta se calculeaza impartind greutatea la patratul inaltimii. De exemplu, daca ai 60 de kilograme si 1.60 m, IMC = 60/ (1.60 x 1.60), adica 23, 43. Valoarea IMC-ului este una ideala sau normoponderala, conform clasificarii.

Iata cum arata cele 4 tipuri de IMC:
IMC < 18,5 – subponderala (greutate mai mica decat greutatea normala)
IMC = 18,5 – 25 – normoponderala (greutate normala)
IMC = 25 – 30 – supraponderala (greutate mai mare decat greutatea normala)
IMC > 30 – obeza (greutate extrem de mare comparativ cu greutatea normala)

Portiile echilibrate si diversitatea alimentelor sunt cheia unui regim alimentar sanatos, care trebuie urmat atat inaintea si in timpul sarcinii, cat si dupa nastere. Alimentatia sanatoasa presupune consumul urmatoarelor categorii de alimente:
● Legume 
●  Cereale integrale
● Lactate
● Fructe
● Carne fara continut ridicat de grasime (pui, curcan, peste)
● Leguminoase (fasole, linte, naut, mazare)

Exercitiile fizice

Miscarea este un element esential al tratamentui pentru controlul diabetului dar este la fel de importanta si pentru mentinerea greutatii si prevenirea unor probleme care pot aparea in timpul sarcinii.
Multe gravide evita sa faca sport pe motiv ca le este prea greu sau cred ca le face rau bebelusului. Insa miscarea, din contra, aduce numeroase beneficii: previne oboseala, constipatia, crampele musculare si varicele. De asemenea, exercitiile moderate facute dupa masa ajuta musculatura sa foloseasca eficient glucoza din sange, deci glicemia va fi echilibrata iar nivelul de energie creste. 

Exista insa si contraindicatii ale exercitiilor fizice in timpul sarcinii, cum ar fi hipertensiunea arteriala, afectiunile renale, oculare sau ale inimii, deteriorari ale vaselor de sange si leziuni ale nervilor. Medicul iti poate oferi mai multe informatii referitoare la practicarea exercitiilor fizice in cazul in care ai astfel de probleme de sanatate.

De asemenea, trebuie sa stii ca nu este o idee buna sa urmezi un program de exercitii foarte solicitante in timpul sarcinii, ci este indicat sa alegi mersul pe jos, aerobicul de mica intensitate sau inotul. 

In lista activitatilor fizice contraindicate pe parcursul sarcinii sunt incluse sporturile de contact (poti cadea sau suferi lovituri puternice in zona abdominala), scuba diving (scufundari in mare), joggingul in ritm alert, calaritul si exercitiile care pun presiune mare pe abdomen.

Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org) si din materialul de educatie al Roche Diabetes Care Romania.
Inapoi la categorie

Citeste si
Cum depasesti frica de injectii
Mituri despre diabet
Vizita la medic
Sarcina si diabetul – ce trebuie sa stie o femeie cu diabet inainte de a ramane insarcinata