O viata activa cu diabet - 10 minute pentru a evita complicatiile diabetului
Diabetul nu este o boala care sa te tina departe de cei dragi si nici nu inseamna ca trebuie sa renunti la activitatile zilnice care iti fac placere. El poate fi tinut sub control urmand indicatiile medicului diabetolog si urmand cateva sfaturi ce pot fi puse in aplicare fara prea mult efort si timp pierdut.
Iata cum poti evita complicatiile diabetului in mai putin de 10 minute pe zi.
Inspecteaza-ti amanuntit pielea
Dupa dus, verifica-ti corpul din cap pana-n picioare si fii atent la taieturi, rani, inflamatii sau unghii crescute in piele, acest lucru nu dureaza decat cateva minute. Nu uita sa verifici cu atentie zonele corpului unde umezeala este crescuta si bacteriile se pot dezvolta, cum ar fi intre degetele de la picioare, zona inghinala, cea de sub sani si de la subrat. Daca ai pielea uscata, foloseste creme si lotiuni intens hidratante si fara parfum, pentru a nu irita pielea.
Alege incaltaminte comoda
Pentru a-ti proteja picioarele de intepaturi sau taieturi, mergi tot timpul incaltat, chiar si in casa. Evita incaltamintea incomoda, care poate cauza basici sau rani, pentru ca pielea se vindeca mai greu atunci cand ai diabet. Daca jobul iti permite, descalta-te! Statul pe scaun un timp indelungat poate duce la umflarea picioarelor si la oxigenarea deficitara a extremitatilor. Un exercitiu simplu pentru ameliorarea durerilor, pe care il poti face chiar si stand pe scaun, este rotirea labei piciorului din glezna in ambele sensuri, cu miscari circulare usoare.
Ai grija sa ai mereu ceva dulce cu tine
Daca ti-e teama ca glicemia ta o ia razna in cele mai nepotrivite momente, tine la indemana cateva bomboane sau un baton de ciocolata. Scaderea brusca a glicemiei la valori de sub 70 mg/dLse manifesta prin foame exagerata, ameteli si tremurat, deci daca te confrunti cu astfel de simptome mananca ceva dulce. Astfel de crize pot aparea din diverse cauze, printre care se numara practicarea exercitiilor fizice intense, saritul peste mesele principale sau pastilele luate in doza mai crescuta decat ce ti-a prescris medicul.
Tine minte valorile normale ale glicemiei si verific-o zilnic
Esential pentru a-ti tine sub control diabetul este sa-ti automonitorizezi zilnic glicemia cu ajutorul unui glucometru. Pe baza tipului de diabet cu care ai fost diagnosticat, a tratamentului si a altor factori ce tin de alimentatie si stil de viata, medicul iti va spune cat de des ar trebui sa-ti masori glicemia. Tine minte urmatoarele valori ale glicemiei: 90-130 mg/dL pe nemâncate si sub 180 la 1-2 ore dupa ce ai mancat. Acestea sunt valorile normale in care trebuie sa te incadrezi pentru a nu te simti rau din cauza hipo sau hiperglicemiei.
In cazul in care ai o viata activa, un job care presupune sa fii tot timpul pe drum si nu ai timp sa mananci la ore fixe, vorbeste cu medicul pentru a-ti recomanda o solutie de injectare rapida a insulinei, cum ar fi pompa de insulina. Aceasta actioneaza eficient si rapid asupra glicemiei in cel mult 15 minute de la injectare si te poate feri de simptomele neplacute.
Mananca inteligent si hidrateaza-te
Noteaza-ti pe un post-it lista cu alimentele recomandate in diabet si lipeste-l la vedere, astfel incat sa stii tot timpul ce trebuie sa treci pe lista de cumparaturi si ce aliment este bun pentru tine din frigider. Iata cateva din acestea: fasole, vegetale cu frunze verzi, citrice, cartofi dulci, fructe de padure, rosii, somon, cereale integrale, nuci si seminte, lapte si iaurt degresat.
Daca vezi ca pielea ta are tendinta sa se usuce, e foarte probabil ca nivelul crescut al glicemiei sa fie de vina si faptul ca organismul nu primeste suficienta apa. Asadar, hidratare, hidratare, hidratare!
Fa miscare
Fii activ chiar daca nu ai foarte mult timp liber la dispozitie! Sunt suficiente chiar si 10 minute de sport la primele ore ale diminetii. Poti iesi cu cainele la plimbare, sa faci o plimbare scurta prin parc sau sa mergi pe jos o statie si sa te intorci. Miscarea are efecte benefice asupra zaharului din sange, ajuta in mentinerea glicemiei in limitele normale si reduce riscul de boli de inima.
Tine la indemna o trusa de prim ajutor
Un ultim sfat pentru a tine sub control diabetul este sa incropesti o trusa de prim-ajutor pe care sa o porti cu tine oriunde mergi. Orice taietura se poate transforma intr-o problema majora, deci pune intr-o cutie apa oxigenata pentru a curata ranile, unguent cu antibiotic pentru a feri rana de infectii si pansament steril pentru a acoperi zona afectata.
Surse: Webmd.com
Inapoi la categorie