Sfaturi pentru prevenirea si tinerea sub control a neuropatiei diabetice

Neuropatia diabetica reprezinta o complicatie frecventa a diabetului si afecteaza fiecare segment al sistemului nervos. Mai mult de jumatate dintre persoanele cu diabet, fie ca sunt sau nu insulino-dependente, se confrunta cu aceasta problema, iar cauza principala este hiperglicemia.

Manifestarile neuropatiei diabetice sunt localizate de regula la nivelul membrelor inferioare si includ: amorteli, senzatii de arsura, durere, furnicaturi sau sensibilitate exagerata. Astfel de simptome te pot impiedica sa simti ranile sau taieturile minore, ce se pot agrava daca nu le tratezi corespunzator, si iti pot limita capacitatea de a-ti desfasura activitatile de zi cu zi.

Lasata netratata, neuropatia diabetica afecteaza major calitatea vietii din cauza durerilor mari resimtite de bolnav, dar poate creste si riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare si a tulburarilor de ritm cardiac. Pentru un diagnostic corect si tratament pe masura, este recomandat sa mergi la un medic specialist.  

Iata si cateva sfaturi utile pe care le poti pune in aplicare pentru a preveni sau a tine sub control neuropatia diabetica.

Mentine glicemia in limitele normale

Controlul glicemiei este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face pentru a preveni sau limita deteriorarea nervilor. Verifica-ti zilnic glicemia si urmeaza intocmai tratamentul si regimul recomandat de medicul diabetolog.

Recunoaste simptomele

Amorteala, furnicaturile si senzatia de slabiciune resimtite la nivelul picioarelor sunt simptome frecvente ale neuropatiei diabetice. Dar lezarea nervilor poate avea efecte si asupra digestiei sau a sistemului reproducator, asadar orice durere brusca ar trebui sa te puna in garda si sa apelezi cat mai curand la ajutorul medicului.

Nu sari peste mese 

Omiterea meselor principale si a gustarilor dintre mese poate duce la scaderea nivelului de zahar din sange si la aparitia unor simptome precum transpiratia excesiva sau tremuraturile.  Daca suferi de neuropatie diabetica, astfel de simptome pot trece neobservate, din cauza lezarii terminatiilor nervoase care controleaza digestia. 

Consuma alimente bogate in vitamina B12

Un aport insuficient de vitamina B12 poate inrautati simptomele neuropatiei periferice, cum ar fi amorteala, durerea si furnicaturile din picioare si maini. Aceasta vitamina se gaseste in carnea rosie, lactate, peste, oua si carne de pasare, dar o poti lua si din suplimente alimentare. Mergi la medic si vezi daca intr-adevar ai o carenta de vitamina D iar acesta iti va recomanda cea mai buna solutie. 

Suplimentele cu acid lipoic

Acidul lipoic este un acid gras cu rol antioxidant si este deosebit de important in procesul de transformare a glucozei in energie. Majoritatea oamenilor sanatosi beneficiaza de resurse suficiente din acest acid gras in celule, insa in cazul celor cu diabet nivelul de acid lipoic poate fi mai redus. Acidul lipoic este utilizat frecvent in tratamentul diabetului zaharat, in special pentru a ameliora simptomele neuropatiei periferice sau a altor forme de neuropatie care afecteaza inima. Acidul lipoic se gaseste atat in alimente (ficat, rinichi, spanac, drojdie, broccoli, cartofi), cat si sub forma suplimentelor alimentare. 

Evita produsele fainoase rafinate

Orezul alb, painea si pastele din faina alba procesata trebuie evitate deoarece cresc nivelul glicemiei si inrautatesc simptomele neuropatiei diabetice. In locul acestor alimente hiperprocesate, care priveaza organismul de fibre si vitamina B esentiale in orice regim alimentar, alege orezul brun, painea si pastele din faina integrala. Acestea pastreaza nutrienti importanti, au continut scazut de grasimi si numeroase minerale, ajuta la mentinerea greutatii, regleaza colesterolul, previn oscilatiile glicemiei, constipatia si diverse afectiuni ale inimii.

Fara alcool in exces

Alcoolul lezeaza sever fibrele nervoase senzitive si poate inrautati simptomele neuropatiei. De asemenea, consumul excesiv de alcool este de vina pentru nivelurile scazute de vitamina D din organism si pentru reducerea brusca a zaharului din sange. Consumat pe stomacul gol, alcoolul duce la instalarea hipoglicemiei, mai ales daca urmezi tratament cu insulina. Asadar, consuma alcool cu moderatie si ciuguleste o gustare inainte sau in timp ce bei.

Atentie la gluten

Chiar daca cerealele integrale sunt sanatoase, unele persoane pot avea probleme in ce priveste digerarea glutenului, o proteina care se gaseste in cerealele cu spic, cum ar fi graul, orzul, secara sau hamutul. In cazul persoanelor cu diabet, sensibilitatea la gluten poate aduce, pe langa simptomele clasice (balonare, crampe abominale, constipatie, migrene, ameteli, oboseala), o inrautatire a simptomelor neuropatiei periferice. Multe persoane nici macar nu stiu ca sufera de sensibilitate la gluten pentru ca nu au facut analizele necesare. Daca observi ca senzatia de furnicatura sau pierderea sensibilitatii se acutizeaza, mergi la medic pentru un diagnostic corect si tratament adecvat.

Renunta la fumat

Fumatul este cauza multor probleme de sanatate, iar renuntarea la acest viciu este benefica inclusiv in diabet. Mai mult decat atat, fumatul este chiar un factor de risc in aparitia neuropatiei diabetice si a problemelor de circulatie. Daca iti este greu sa te lasi de fumat, medicul iti poate prescrie diverse medicamente sau recomanda programe prin care sa-ti gasesti motivatia de a renunta la tigari. 

Studiaza-ti corpul

Zi de zi, nu uita sa iti verifici corpul din cap pana-n picioare. Amorteala resimtita din cauza neuropatiei diabetice iti poate distrage atentia de la micile rani survenite in urma taieturilor sau chiar a banalelor bataturi. Fara tratament rapid, acestea se pot infecta si pot duce la complicatii.

Afla care sunt semnalele de alarma ale infectiei pielii

Igiena exemplara

Pentru ca neuropatia diabetica se manifesta indeosebi la nivelul picioarelor, cel putin o data pe zi ai grija sa te speli cu un sapun dezinfectant si sa usuci bine zona dintre degete cu un prosop moale. Nu uita nici de hidratarea pielii uscate, cum este cea de pe calcaie, predispusa la crapaturi, dar evita sa te dai cu crema intre degete. Pentru a evita ranile, poarta intotdeauna sosete si incaltaminte comoda si de calitate, care lasa pielea sa respire. Totodata, evita sa iesi descult din casa.

Atentie la unghii

Taiatul unghiilor este o manevra aparent banala, insa trebuie acordata mare atentie deoarece o poate duce la probleme serioase. Mai ales daca suferi de diabet trebuie sa ai mare grija ca unghiera sa fie dezinfectata si sa nu tai niciodata colturile, ci sa urmezi linia naturala a unghiei. Foloseste o pila de unghii pentru a finisa colturile aspre. Daca ai unghia incarnata si te doare zona respectiva sau, mai rau, observi ca se formeaza puroi, mergi de urgenta la medic pentru tratament adecvat. 

Mergi la medic

Neuropatia diabetica nu este o afectiune fara tratament. Exista numeroase medicamente care te pot ajuta sa ameliorezi simptomele, insa doar medicul este cel care ti le poate prescrie. Spune-i acestuia care sunt simptomele care te deranjeaza si efectele adverse pe care le intampini in urma administrarii tratamentului recomandat. 


Sursa: Healthgrades.com

Inapoi la categorie

Citeste si
Cum depasesti frica de injectii
Mituri despre diabet
Vizita la medic
Sarcina si diabetul – ce trebuie sa stie o femeie cu diabet inainte de a ramane insarcinata