Simptome ale unui diabet necontrolat

Nivelul crescut al glicemiei poate fi depistat rapid cu ajutorul glucometrelor, insa corpul poate si el sa dea cateva semnale de alarma ca zaharul din sange este prezent in exces. Hiperglicemia poate afecta vasele de sange, terminatiile nervoase si organele, aspect ce duce la un ansamblu de simptome ce pot fi resimtite de persoana cu diabet.

Daca sesisezi unul sau mai multe astfel de simptome din lista de mai jos, nu ezita sa mergi la medic pentru tratament adecvat si recomandari care au drept scop tinerea sub control a diabetului dar si pentru depistarea din vreme a altor afectiuni de sanatate

1. Vedere neclara

Dificultatea la citit, vederea incetosata, insotita de puncte luminoase sau intunecate, si acuitatea vizuala redusa pe intuneric pot fi simptome ale hiperglicemiei. De asemenea, adaptarea greoaie a vederii de la intuneric la lumina este o problema des intalnita in cazul bolnavilor de diabet cu valori crescute ale glicemiei. 

2. Piele uscata si mancarimi

Glicemia crescuta poate influenta capacitatea corpului de a retine apa in tesuturi, motiv pentru care pielea devine din ce in ce mai uscata si este insotita de senzatii de mancarime. Totodata, pot aparea crapaturi ale pielii care permit astfel patrunderea cu usurinta a bacteriilor si dezvoltarea infectiilor. Alte semne ale hiperglicemiei includ eruptiile cutanate, petele de culoare inchisa, veziculele si furunculele, care pot modifica aspectul pielii, o pot ingrosa iar in zonele afectate cresterea parului este impiedicata.  

3. Amorteala, furnicaturi, dureri

Lezarea terminatiilor nervoase ca urmare a nielului crescut de zahar din sange poate intrerupe semnalele dintre creier si extremitati, astfel ca te poti confrunta cu senzatii de amorteala si furnicaturi, dar si cu lipsa completa a sensibilitatii la nivelul membrelor inferioare. De asemenea, muschii au tendinta sa se atrofieze si apare instabilitatea si nesiguranta in mers.

In alte cazuri, fragilitatea nervoasa poate exagera anumite senzatii prin transmiterea unor informatii eronate catre creier. O patura usoara cu care te acoperi poate fi perceputa ca o greutate asupra picioarelor, mai ales in timpul noptii, senzatia ca porti manusi sau sosete cand, de fapt, nu se intampla acest lucru, frisoanele si bufeurile de caldura resimtite in conditii de temperatura normala – toate sunt semnale de alarma ca nervii sunt afectati. 

4. Gura uscata sau senzatia de sete de nepotolit

Nivelul crescut de glucoza din sange poate duce la deshidratare generala si senzatie de gura uscata, precum si la aparitia ranilor, infectiilor sau cariilor dentare. Pentru a preveni afectiunile orale legate de diabet, spala-te pe dinti dupa fiecare masa, renunta la fumat si mergi la dentist de cel putin doua ori pe an. Si nu uita sa bei multa apa!

5. Crampele musculare sau asa-numitii carcei

Probleme de circulatie survenite pe fondul deteriorarii vaselor de sange pot duce la aparitia durerilor in zona coapselor, a feselor sau a gambelor in timpul mersului sau chiar si atunci cand stai in pat. Astfel de crampe musculare scad in intensitate si dispar in scurt timp, dar daca se repeta frecvent ar putea fi un semnal de alarma tras de organism, ca urmare a nivelului crescut de zahar din sange. Solutia consta in practicarea regulata a exercitiilor fizice, dar numai dupa vizita la medic, de la care vei afla care sunt cele mai indicate tipuri de miscare pentru tine. 

6. Transpiratia abundenta ori inexistenta

Glicemia crescuta poate duce la o hipersecretie a glandelor sudoripare, care se traduce in transpiratie abundenta, mai ales in timpul noptii. In alte cazuri, nivelul crescut de zahar din sange poate fi un obstacol in functionarea corecta a glandelor sudoripare si nu se transpira deloc, nici macar in conditii de canicula. Calcaiele foarte uscate si crapate sunt, de asemenea, un indiciu ca glandele sudoripare nu functioneaza corespunzator. 

7. Vertij, senzatie de lesin si ritm cardiac accelerat

Daca atunci cand te ridici brusc in picioare si ai senzatia ca totul in jurul tau se invarte, crezi ca o sa lesini, inima o ia la goama iar respiratia devine sacadata, resimti dureri in piept iar vederea devine neclara e foarte probabil ca organismul sa reactioneze din cauza glicemiei ridicate. De asemenea, fluxul sanguin catre inima si creier poate incetini si cauza un infarct. 

8. Tulburari intestinale

Desi pare ciudat, deteriorarea terminatiilor nervoase poate avea un impact negativ asupra digestiei si functiei renale. Pot aparea frevent infectii urinare, ca urmare a faptului ca nervii tractului urinar nu transmit creierului cand vezica urinara este plina. De asemenea, te poti confrunta cu constipatie sau diaree, daca terminatiile nervoase de la nivelul intestinului sunt afectate. Poate parea chiar si senzatia de voma sau balonare, ca urmare a faptului ca stomacul isi pierde capacitatea de a transporta alimentele in sistemul digestiv.

9. Pierderea auzului

Sunetul parcurge un traseu complex pana sa ajunga in creier, iar vasele de sange si terminatiile nervoase din canalul auditiv joaca un rol important. Hiperglicemia are efect negativ asupra acestora, putand creste riscul de tulburari auditive. Statisticile (mentionate de Asociatia Americana de Diabet) arata ca pierderea auzului este de doua ori mai frecventa in randul bolnavilor de diabet fata de cei care nu au aceasta afectiune. 

10. Sangerarea gingiilor

Retractia gingivala si sangerarea gingiilor sunt semne ale periodontitei, o forma severa a bolilor gingivale. In lipsa tratamentului, aceasta afectiune poate duce la pierderea dintilor, dar si la cresterea glicemiei, ca urmare a infectiei gingiilor ce impiedica respectarea unui regim alimentar potrivit in diabet. 

11. Probleme sexuale

Si organele genitale pot avea de suferit in urma lezarii terminatiilor nervoase. Glicemia crescuta poate favoriza disfunctia erectila la barbati (impotenta) si uscaciunea vaginala la femei, care scade libidoul si sansele de a ajunge la orgasm. 

Asadar, daca prezinti astfel de simptome, prezinta-te de urgenta la cea mai apropiata unitate medicala!


Surse: healthgrades.com, Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org)

Inapoi la categorie

Citeste si
Cum depasesti frica de injectii
Mituri despre diabet
Vizita la medic
Sarcina si diabetul – ce trebuie sa stie o femeie cu diabet inainte de a ramane insarcinata