Vizita la medic

Diabetul este o afectiune care necesita atentie medicala regulata. Cat de des ar trebui sa mergi la specialist este insa un aspect care tine cont de mai multi factori.  

De exemplu, daca esti insulino-dependent sau intampini dificultati in a-ti mentine glicemia in limitele normale, este recomandat controlul medical de cel putin patru ori pe an. In cazul in care diabetul este tinut sub control fara probleme, sunt totusi necesare macar doua vizite anuale la medic, pentru a te asigura ca totul este in regula.

Medicul tau ar trebui sa stabileasca, in cadrul  consultatiei, cand va fi urmatoarea vizita, sau sa-ti spuna cum sa-l contactezi in cazul unei urgente.

10 lucruri pe care medicul diabetolog trebuie sa le faca la consultatie

In linii mari, medicul care iti face consultatia periodica trebuie sa:

● Te intrebe daca au existat momente cand nivelul glicemiei a scazut foarte mult sau, din contra, a crescut excesiv.

● Solicite rezultatele testelor de glicemie

● Verifice daca ai respectat planul de tratament si alimentatia recomandata

● Stie care sunt dificultatile tale in respectarea tratamentului

● Te intrebe daca ai avut anumite simptome ce pot sugera o complicatie a diabetului sau alte probleme de sanatate

● Stie toate medicamentele pe care le iei in prezent

● Iti masoare tensiunea arteriala si greutatea

● Iti verifice cu atentie ochii si picioarele, cele mai predispuse zone unde diabetul isi poate manifesta efectele negative (de ex.: retinopatia diabetica, piciorul diabetic)

● Ia probe de sange pentru a verifica nivelul hemoglobinei glicate (analiza care ofera informatii despre o valoare medie a glicemiei pe ultimele trei luni)

● Solicite probe de urina (pentru a identifica nivelul de glucoza) si alte teste de sange care pot depista excesele de grasimi si colesterol.

Aparitia unor complicatii ale diabetului sau administrarea unui tratament nou trebuie neaparat comunicate medicului. De asemenea, starile de ameteala, greata sau varsaturile trebuie semnalate specialistului, deoarece ar putea fi necesara schimbarea schemei de tratament sau a regimului alimentar.

Cum sa te pregatesti pentru vizita la medic

Cel mai important membru al echipei medicale esti chiar tu! Alegerea alimentelor sanatoase, miscarea si respectarea tratamentului sunt lucruri pe care nimeni nu le poate face mai bine. In plus, aparatele de masurare a glicemiei (glucometer) sunt foarte precise si pot fi cumparate la preturi accesibile, astfel incat sa-ti poti testa glicemia in orice moment al zilei. 

Cu ajutorul intregii echipe medicale – medic de familie, diabetolog, nutritionist  – si a determinarii de a avea o viata perfect normala, fii sigur ca diagnosticul de diabet nu va fi un capat de lume. Datorita progreselor din domeniul stiintific, diabetul este astazi o boala cu care se poate trai fara probleme, cu conditia sa fie respectate indicatiile specialistului.

Ce trebuie sa faci inainte de consultul medical

a) Scrie zilnic intr-un jurnal valorile glicemiei si ia-l cu tine cand mergi la medic, pentru a discuta impreuna rezultatele respective (vezi si sugestia noastra de jurnal pentru monitorizarea glicemiei);

b) Noteaza-ti pe hartie intrebarile sau nelamuririle pe care le ai si adreseaza-le medicului. Foarte multe persoane isi aduc aminte abia dupa consultatie ca mai aveau ceva de lamurit, deci este bine sa vii pregatit;

c) Fa o lista cu toate medicamentele pe care le iei in prezent, atat cu cele prescrise de alti medici, cat si cu orice alte medicamente pe care le iei chiar si ocazional (vitamine, suplimente). Aceasta lista va trebui sa i-o arati medicului diabetolog.

Ce sa iei cu tine la medic: glucometrul, carnetelul/jurnalul cu valorile glicemiei, intrebarile pentru medic si lista de medicamente.

In timpul consultatiei, nu uita: sa ii adresezi medicului intrebarile pregatite, sa discutati despre valorile glicemiei notate in carnetel, sa ii arati medicului lista de medicamente pe care le iei si sa aduci in discutie problemele de natura fizica sau emotionala pe care le intampini, cum ar fi anxietatea sau tulburarile de somn.


Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org). Foto: Shutterstock

Inapoi la categorie

Citeste si
Cum depasesti frica de injectii
Mituri despre diabet
Sarcina si diabetul – ce trebuie sa stie o femeie cu diabet inainte de a ramane insarcinata
Sfaturi pentru a evita complicatiile diabetului