Legatura intre un somn bun si rezistenta la insulina

O singura noapte de privare de somn sau 6 luni de alimentatie bogata in grasimi pot afecta sensibilitatea la insulina in proportii similare, se arata intr-un studiu prezentat la reuniunea anuala a Societatii pentru Obezitate care s-a tinut in Los Angeles, CA, anul trecut.

Iata cea mai buna dovada a importantei unui somn bun pentru mentinerea sanatatii. Se stie acum, lucru care nu era cunoscut inainte, ca deficitul de somn, la fel ca si o dieta bogata in grasimi, afecteaza sensibilitatea la insulina, ducand in cele din urma la dezvoltarea rezistentei fata de aceasta. 

Josiane Broussard, PhD, si colegii sai de la Cedars-Sinai Medical Center din Los Angeles, CA, au desfasurat un studiu prin care doreau sa demonstreze daca privarea de somn si o dieta bogata in grasimi influenteaza sensibilitatea la insulina in moduri similare.

Atunci cand organismul devine mai putin sensibil la insulina, el trebuie sa produca mai multa insulina pentru a mentine astfel stabil nivelul de zahar din sange. Dar acest lucru poate duce in timp la diabet de tip 2.

Pentru cei care nu stiu inca, diabetul este o afectiune ce poate duce la o serie de complicatii grave, inclusiv boli de inima. Iar persoanele cu obezitate sunt mai susceptibile sa dezvolte rezistenta la insulina si, ulterior, diabet.

O noapte fara somn se compara cu 6 luni de dieta bogata in grasimi

Cercetatorii au facut experimente pe un lot de caini masculi, masurand sensibilitatea la insulina a acestora inainte si dupa o dieta cu continut ridicat de grasimi. Mai intai, au privat opt dintre caini de somn, timp de o noapte, si au folosit un test de toleranta la glucoza pentru a masura sensibilitatea la insulina a acestora. Cercetatorii au comparat rezultatele cu cele ale altor cainilor care a avut o noapte de somn normala. Apoi cainii au fost hraniti timp de 6 luni cu alimente cu continut ridicat de grasimi, inainte de a fi testati din nou.

Studiul a demonstrat ca o noapte de privare de somn a redus sensibilitatea la insulina a subiectilor cu 33%, in timp ce 6 luni de dieta bogata in grasimi au redus aceasta sensibilitate cu doar 21%. Odata ce dieta bogata in grasimi a cauzat insensibilitate la insulina, o alta noapte de privarea de somn nu a afectat sensibilitatea la insulina in continuare.

Studiul sugereaza ca o noapte intreaga de privare de somn poate fi la fel de daunatoare pentru sensibilitatea la insulina precum o dieta de 6 luni bogata in grasimi. Cercetatorii considera ca aceasta demonstreaza importanta unui somn adecvat in mentinerea nivelului glicemiei si reducerea riscului de boli metabolice, precum obezitatea si diabetul.

Atat somnul insuficient, cat si o dieta bogata in grasimi induc rezistenta la insulina printr-un mecanism similar. In afara de afectarea sensibilitatii la insulina, privarea de somn poate duce la cresterea consumului de alimente, iar in consecinta creste riscul general de boli metabolice. Pe de alta parte, se pare ca dupa o dieta bogata in grasimi sensibilitatea la insulina nu poate fi redusa in continuare doar din cauza privarii de somn. Mai mult, alte studii demonstreaza ca 6,5 ore pe noapte ar putea reprezenta o cantitate sanatoasa de somn.

Dr. Caroline Apovian, purtator de cuvant al Societatii pentru Obezitate sustine: „Este extrem de important pentru medici si asistentii din sistemul medical sa le atraga atentia pacientilor lor asupra lipsei de somn. Multi pacienti inteleg importanta unei diete echilibrate, dar nu au o idee clara despre modul in care lipsa de somn le poate dezechilibra organismul.ˮ

Dr. Broussard a solicitat cercetari suplimentare pentru a se examina mai indeaproape legatura dintre somn si dieta, precum si relatia lor cu sensibilitatea la insulina. De asemenea, alte cercetari se vor axa pe viitor si pe preventie: astfel, se va verifica daca sensibilitatea la insulina se imbunatateste dupa un somn de recuperare.

Prin intelegerea cauzelor si a complicatiilor obezitatii, precum si prin identificarea mecanismelor relevante implicate, oamenii de stiinta spera sa gaseasca cheile pentru prevenirea sau vindecarea acesteia.


Sursa: medicalnewstoday.com

Inapoi la categorie

Citeste si
Diabetul și femeile
Diabetul netinut sub control influenteaza negativ creierul
Numarul persoanelor cu diabet zaharat este in crestere
Reprizele scurte de exercitii imbunatatesc tensiunea arteriala la pacientii cu diabet de tip 2