Cetonele si diabetul: automonitorizarea glucozei din urina

Cetonele sunt substante chimice care se formeaza atunci cand corpul nu produce suficienta insulina si este nevoit sa produca energie arzand din grasimile stocate. In niveluri ridicate, cetonele sunt otravitoare. Ele sunt eliminate partial de organism prin urina insa simpla lor prezenta denota un aspect ingrijorator. 

Atunci cand acizii grasi sunt metabolizati, cetonele din sange se inmultesc si pot duce la cetoza si, mai apoi, la cetoacidoza diabetica, o afectiune ce necesita ingrijire medicala si care este frecvent observata in randul pacientilor cu diabet de tip 1 scapat de sub control. 

Cand ar trebui sa fac teste de urina pentru depistarea cetonelor in exces

Cel mai sigur este sa-ti intrebi medicul care este momentul potrivit pentru a face astfel de teste. Exista insa cateva simptome care pot ascunde excesul de cetone, iar acestea sunt:

● glicemie peste 300 mg/dl

● starile de greata, varsaturile si durerea abdominala

● oboseala prelungita si starea de rau asemanatoare unei gripe sau a unei raceli

● gura uscata si setea exccesiva

● inrosirea pielii si senzatia de caldura in obraji, la nivelul gatului si pe piept

● respiratie ingreunata si cu miros fructat

● confuzie si senzatia ca esti inconjurat de ceata

Cum poti verifica daca ai cetone in urina

In farmacii poti gasi diverse teste de urina pe care le poti folosi in confortul caminului pentru a afla cat de bine sau rau stai cu nivelul cetonelor din urina. Acestea se elibereaza fara prescriptie medicala, dar este indicat sa ceri opinia medicului inainte, pentru a intelege exact ce trebuie sa urmaresti, cand si cat de des ar trebui facute. 

Cu aceste teste non-invazive se obtin in doar cateva minute informatii importante cu privire la starea ta de sanatate, sunt usor de citit si interpretat, iar rezultatul este precis si poate duce la decizia de masuri suplimentare de diagnostic si tratament. 

Totodata, testele urinare pentru depistarea cetonelor in exces contin benzi ambalate individual in pungi, pentru a fi mai usor de folosit si pentru a fi pastrate un termen mai indelungat, iar in cazul in care nu se constata o problema este eliminata necesitatea investigatiilor costisitoare atat pentru tine, cat si pentru sistemul de sanatate. 

Pentru rezultate corecte, trebuie sa tii cont insa de cateva instructiuni esentiale:

- Verifica termenul de valabilitate si ai grija ca produsul sa nu fie expirat;

- Ia o mostra de urina intr-un recipient curat;

- Introdu o banda de test in mostra de urina;

- Elimina excesul de urina de pe banda de test;

- Asteapta ca banda sa isi schimbe culoarea (pe prospect vei gasi exact timpul de asteptare);

- Compara culoarea benzii de test cu cele din graficul inscriptionat pe ambalajul produsului (astfel iti dai seama daca ai sau nu exces de cetone in urina);

- Noteaza intr-o agenda rezultatul obtinut.

Monitorizarea corpilor cetonici din urina este utila mai ales daca ai diabet de tip 1 si suferi frecvent de episoade de hiperglicemie. Excesul de cetone si nivelul crescut al glucozei din sange pot duce la instalarea cetoacidozei si a comei diabetice, o complicatie amenintatoare de viata. In cazul diabetului de tip 2 tinut sub control cu medicatie orala, excesul de corpi cetonici poate duce la coma diabetica hiperosmolara.  

Interpretarea rezultatelor

Cantitatile mici de cetone nu trebuie neglijate pentru ca pot fi un semnal ca exista un teren propice pentru formarea acestora. Din acest motiv, este indicat sa faci din nou un test de urina la cateva ore. 

Nivelurile moderate sau crescute de corpi cetonici din urina sunt, in schimb, un indiciu important pentru sanatatea ta. Excesul de cetone semnaleaza un dezechilibru al substantelor chimice din sange si pot chiar sa fie toxice, punandu-ti viata in pericol. 

Foarte important de precizat este faptul ca exercitiile sunt contraindicate intr-o astfel de situatie si atunci cand glicemia este crescuta.

Consulta medicul daca rezultatele testelor de urina indica un nivel moderat sau crescut de cetone si spune-i acestuia daca prezinti diverse simptome, astfel incat sa poata stabili un plan de tratament corespunzator. 

Testele de urina, utile si pentru depistarea excesului de glucoza

Testele de urina sunt indicate si pentru identificarea nivelului de glucoza din urina, ca metoda suplimentara a verificarii cu glucometrul. Glucoza in exces trece prin filtrul rinichilor si ajunge in urina, rezultand glicozuria – un simptom care evidentiaza o hiperglicemie netratata sau al carei tratament nu are decat o eficacitate partiala. De regula, glicozuria apare la nivele ale glicemiei de peste 180 mg/dl. 

Cu toate acestea, glicozuria poate fi depistata si la nivele mai reduse ale glicemiei, ca urmare a insuficientei renale. In astfel de cazuri, rezultatul testului de urina nu este foarte precis si necesita investigatii suplimentare. De asemenea, trebuie amintit ca testele de urina nu pot depista hipoglicemia si nivelul actual al glicemiei. 

Albumina in exces poate depista din timp boala renala diabetica

Testul urinar pentru verificarea albuminei este recomandat in special in diabetul zaharat insotit de hipertensiune, ca metoda adjuvanta in stabilirea diagnosticului de boala cronica de rinichi, cunoscuta si sub denumirea de nefropatie diabetica. Excesul de albumina poarta denumirea de microalbuminurie si este definita ca o excretie nocturna de 20-200 mg albumina/min sau o concentratie a albuminei de 20-200 mg/l intr-o proba de urina constanta. 

Statisticile arata ca peste 80% dintre persoanele cu diabet de tip 1 si microalbuminurie dezvolta in 10-15 ani de la diagnostic nefropatie diabetica. Acelasi risc il prezinta si 20-40% dintre persoanele cu diabet de tip 2. 

Trebuie mentionat ca diagnosticul de microalbuminurie se confirma daca cel putin doua sau trei probe sunt pozitive intr-un interval de 3-6 luni. Daca obtii un rezultat pozitiv la testul urinar privind albumina, consulta un medic nefrolog care iti poate recomanda investigatii suplimentare si ia legatura cu medicul diabetolog, care va decide cea mai buna schema de tratament pentru asigurarea unui control adecvat al diabetului si prevenirea progresiei bolii. 


Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org) si din materialul de educatie al Roche Diabetes Care Romania.

Inapoi la categorie

Citeste si
Factori care afecteaza glicemia
Cum sa iti masori corect glicemia
Verificarea glicemiei: de ce si cand trebuie facuta, ce trebuie sa urmaresti
Glicemia – ce trebuie sa stii despre nivelul zaharului din sange