Sfaturi pentru a evita complicatiile diabetului

Daca nu este respectat tratamentul recomandat de medic si stilul de viata este unul nesanatos (marcat de o alimentatie bogata in grasimi, fumat, lipsa de odihna si miscare), persoana cu diabet poate suferi complicatii, precum afectiuni ale inimii sau ale rinichiului, tulburari de vedere, disfunctii sexuale sau probleme dermatologice. 

Iata cateva sfaturi care te ajuta sa tii sub control aceasta boala, reducand riscul aparitiei complicatiilor.

Consuma inteligent carbohidratii

Diabetul nu presupune sa elimini de tot carbohidratii din dieta, ci sa ii alegi pe aceia care sunt usor de asimilat de organism, asa-numitii carbohidrati complecsi. Acestia sunt metabolizati mai lent si furnizeaza energie un timp indelungat, iar alimentele care ii contin sunt cerealele integrale, nucile, legumele si fructele proaspete. Pentru a afla exact care este cantitatea de carbohidrati permisa in diabet, vorbeste cu medicul tau.

Slabeste daca e nevoie

Daca esti supraponderala, acest lucru va avea urmari negative si in gestionarea nivelului glicemiei. Cateva kilograme date jos pot imbunatati capacitatea organismului de a produce insulina, regleaza glicemia, tensiunea arteriala si valorile colesterolului. In plus, cu cat esti mai usoara, cu atat vei fi mai energica si vei putea face miscare. Tinta este sa arzi mai multe calorii decat mananci. Un sfat valoros: elimina grasimile si caloriile inutile cum ar fi cele din cartofii prajiti sau chipsuri.

Odihneste-te suficient

Daca dormi prea putin sau, din contra, prea mult, organismul va avea tendinta sa ceara alimente bogate in carbohidrati nesanatosi (paine alba, dulciuri, paste fainoase, bauturi acidulate), care duc inevitabil la acumularea kilogramelor si astfel cresc riscul de complicatii precum bolile de inima. Asadar, dormi 7-8 ore pe noapte, nici mai mult, nici mai putin! Daca suferi de apnee de somn si te tratezi vei observa ca dormi mai bine iar nivelul glicemiei se stabilizeaza.

Fa miscare

Alege forma de miscare care iti este pe plac, fie ca e vorba de mers pe jos, alergat, ciclism, dans etc. 30 de minute de miscare zilnica vor reduce riscul de afectiuni cardiovasculare, colesterol marit, hipertensiune si obezitate, dar imbunatatesc si starea de spirit, eliminand stresul.

Verifica-ti zilnic glicemia

Prin verificarea glicemiei in diferite momente ale zilei iti poti da seama cum iti influenteaza nivelul de zahar din sange anumite alimente si activitati si daca planul de tratament functioneaza. Medicul diabetolog iti poate stabili o valoare tinta a glicemiei si modalitatile prin care o poti atinge. Cert este ca pe masura ce glicemia ajunge in limitele normale, cu atat te vei simti mai bine iar riscul de complicatii scade simtitor. 

Evita stresul

Stresul poate creste nivelul glicemiei, asadar este important sa scapi de grijile nejustificate si sa inveti sa faci fata situatiilor tensionate cu ajutorul unor tehnici de relaxare precum yoga, meditatia sau exercitiile de respiratie. Acestea sunt eficiente mai ales in cazul in care ai diabet zaharat de tip 2. 

Redu cantitatea de sare din dieta

Limitarea consumului de alimente foarte sarate iti protejeaza rinichii si regleaza tensiunea arteriala, prevenind afectiunile asociate. Trebuie sa fii foarte atent la alimentele procesate din comert deoarece contin foarte multa sare, pe langa bogatia de zahar, E-uri si alte ingrediente deloc naturale. Mananca, in schimb, alimente cat mai putin preparate termic si asezoneaza mancarurile cu condimente ce dau gust savuros. 

Persoanele trecute de 50 de ani si cele care sufera de hipertensiune, diabet sau boala cronica renala trebuie sa consume intre 1.500 si maximum 2.300 miligrame de sare zilnic. Medicul iti poate spune cu exactitate cantitatea de sare care iti este permisa zilnic, in functie de istoricul medical si starea actuala de sanatate. 

ABC-ul sanatatii inimii 

Bolile de inima reprezinta complicatii frecvente ale diabetului, insa acestea pot fi prevenite cu ajutorul unui set de analize banale si respectarea intocmai a recomandarilor specialistului.

Testul ABC de sanatate a inimii consta in:

● A1C – adica analiza glicemiei pe ultimele trei luni. Poate fi facuta de mai multe ori pe an si in urma rezultatelor medicul isi da seama care sunt medicamentele de care ai nevoie si ce regim trebuie sa urmezi

● Blood pressure – sau tensiunea arteriala. Pentru a nu avea probleme, trebuie sa fie sub 140/80 mm Hg.

● Colesterolul – trebuie sa fie sub 100 mg/dL in cazul colesterolului LDL, peste 50 mg/Dl in cazul colesterolului HDL si sub 150 mg/dL daca vorbim despre trigliceride. 

Fii atent la problemele pielii

Diabetul creste riscul de infectii si incetineste procesul de refacere a pielii, astfel incat trebuie acordata atentie speciala chiar si taieturilor sau zgarieturilor minore. Curata bine rana cu apa calda si sapun dezinfectant, aplica o crema cu antibiotic si acopera cu un bandaj steril. Daca nu se vindeca in cateva zile sau se agraveaza, mergi la medic. Pentru a preveni aparitia problemelor de piele verifica-ti zilnic picioarele si fii atent la orice taietura, zgarietura, basica, roseata sau inflamatie ce apare pe pielea ta. De asemenea, foloseste creme de corp hidratante, fara parfum, daca ai pielea uscata si crapata.

Renunta la fumat

Fumatorii cu diabet au un risc de doua ori mai crescut de a muri prematur in comparatie cu cei care nu fumeaza. Renuntarea la fumat ajuta la refacerea inimii si a plamanilor, stabilizeaza tensiunea arteriala si reduce riscul de infarct, boli renale si accident vascular cerebral. 

Alege alimente sanatoase si renunta la portiile generoase

Nu exista o dieta unica in cazul diabetului pentru ca fiecare individ are anumite obiceiuri alimentare si organismul reactioneaza diferit de la un caz la altul. Totusi, cateva reguli de baza se aplica in toate regimurile alimentare pentru diabet: consuma superalimente bogate in antioxidanti, acizi Omega 3, vitamine, minerale, fibre si nutrienti de buna calitate cum sunt fructele de padure, cartofii dulci, pestele si legumele verzi. De asemenea, citeste de fiecare data eticheta alimentelor si evita consumul de mancaruri care contin grasimi aturate si grasimi trans. In schimb, opteaza pentru alimente bogate in grasimi mono si polinesaturate, cum este uleiul de masline. Nu uita nici de cantitate! Nu trebuie sa umpli farfuria la refuz si sa te ridici de la masa ghiftuit.

Vizite periodice la medic

Daca ai diabet va fi nevoie sa mergi la medic la fiecare trei luni sau la o data stabilita de acesta, pentru a vedea daca tratamentul cu pastile sau insulina injectabila are efectul dorit. De asemenea, sunt indicate consultatiile anuale la oftalmolog si la dentist, de doua ori pe an. Indiferent de natura investigatiei, precizeaza specialistului ca suferi de diabet.


Surse: Webmd.com

Inapoi la categorie

Citeste si
Cum depasesti frica de injectii
Mituri despre diabet
Vizita la medic
Sarcina si diabetul – ce trebuie sa stie o femeie cu diabet inainte de a ramane insarcinata