Diabetul și femeile

Diabetul reprezintă o problemă de sănătate publică de foarte mulți ani, dar această afecțiune poate fi  deosebit de dificilă în special pentru femei. Stresul provocat asupra femeilor este deosebit mai ales datorită faptului ca această boală poate afecta mamele și copii nenăscuți.

Cercetările au arătat că mulți factori de risc pentru diabet (creșterea în greutate, obezitatea, lipsa activității fizice) sunt mai frecvenți la femei decât la bărbați. Riscul bolilor cardiovasculare, cea mai frecventă complicație care poate fi atribuită diabetului, este mult mai mare în rândul femeilor decât al bărbaților. Femeile cu diabet au, de asemenea, un risc mai mare de orbire datorată diabetului decât bărbații. * 
Dacă ești o femeie diagnosticată cu diabet zaharat, atunci ai alături de tine încă 199 de milioane de femei care îți țin companie, 1 din 10 femei are diabet, iar 1 din 7 sarcini este afectată de diabetul gestațional.
Anul acesta, în 2017, tema Zilei Internaționale a Diabetului este dedicată femeilor. Federația Internațională a Diabetului (IDF) promovează importanța accesului la tratament și informare pentru toate femeile expuse riscului diabetului zaharat sau diagnosticate deja cu această afecțiune, iar trei direcții majore se evidențiază în acest context:

Toate femeile cu diabet zaharat necesită accesul facil și echitabil la îngrijire și educație pentru a-și gestiona mai bine afecțiunea și pentru a-și îmbunătăți rezultatele în domeniul sănătății.

Fapte reale:
În prezent există peste 199 milioane de femei care trăiesc cu diabet zaharat și se estimează că această cifră va crește la 313 milioane până în 2040.
 • Două din fiecare cinci femei cu diabet zaharat sunt la vârsta reproducerii, reprezentând peste 60 de milioane de femei din întreaga lume.
 • Diabetul este a noua cauză principală de deces la femei la nivel global, cauzând 2,1 milioane de decese pe an.
 • Femeile cu diabet zaharat de tip 2 au un risc de 10 ori mai mare de a face o boală coronariană decât femeile fără această afecțiune.
 • Femeile cu diabet zaharat de tip 1 prezintă un risc crescut de avort spontan sau de a avea un copil cu malformații.
Ce ar trebui făcut:
 • Sistemele de sănătate ar trebui să acorde o atenție adecvată nevoilor și priorităților specifice ale femeilor.
 • Toate femeile cu diabet zaharat ar trebui să aibă acces la medicamentele și tehnologiile esențiale pentru monitorizarea diabetului, la educația și la informația de care au nevoie pentru controla diabetul zaharat.
 • Toate femeile cu diabet zaharat ar trebui să aibă acces la servicii de planificare pre-concepție pentru a reduce riscurile în timpul sarcinii.
 • Toate femeile și fetele ar trebui să aibă acces la modalitățile de a practica activități fizice pentru a-și îmbunătăți condiția fizică și implicit sănătatea.
Femeile gravide necesită un acces îmbunătățit la screening, îngrijire și educație pentru a obține rezultate pozitive în domeniul sănătății mamei și copilului.

Fapte reale:
 • 1 din 7 nașteri este afectată de diabetul gestational.
 • IDF estimează că 20,9 milioane sau 16,2% dintre nașterile vii la femei în 2015 aveau o anumită formă de hiperglicemie în timpul sarcinii. Aproximativ jumătate dintre femeile cu antecedente de diabet gestațional continuă să dezvolte diabet de tip 2 în decurs de cinci până la zece ani de la naștere.
 • Jumătate din toate cazurile de hiperglicemie în timpul sarcinii apar la femeile cu vârsta sub 30 de ani.
 • Marea majoritate a cazurilor de hiperglicemie în timpul sarcinii au fost în țările cu venituri mici și mijlocii, unde accesul la îngrijirea maternă este adesea limitat.
Ce ar trebui făcut:
 • Strategiile de prevenire a diabetului zaharat de tip 2 trebuie să se concentreze asupra sănătății materne, a alimentației și a altor comportamente asupra sănătății înainte și în timpul sarcinii, precum și a hrănirii copiilor și a copiilor mici.
 • Consultațiile din timpul sarcinii trebuie să fie optimizate pentru promovarea sănătății la femeile tinere și pentru depistarea precoce a diabetului zaharat și a diabetului gestațional.
 • Screening-ul pentru diabet zaharat și diabet gestațional ar trebui să fie integrat în alte intervenții și servicii de sănătate maternă la nivel de asistență medicală primară pentru a asigura detectarea precoce, o mai bună îngrijire a femeilor și reducerea mortalității materne.
 • Lucrătorii din domeniul sănătății trebuie instruiți în identificarea, tratamentul, gestionarea și urmărirea diabetului în timpul sarcinii.
Femeile și fetele sunt persoanele cheie în adoptarea unui stil de viață sănătos pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea generațiilor viitoare.

Fapte reale:
 • Până la 70% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 ar putea fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos.
 • 70% dintre decesele premature în rândul adulților se datorează în mare parte comportamentului inițiat, deprins în timpul adolescenței.
 • Femeile, ca mame, au o influență enormă asupra stării de sănătate pe termen lung a copiilor lor.
 • Cercetările au arătat că, atunci când mamele beneficiază de un control mai mare asupra resurselor, ele alocă mai mult hranei, sănătății și alimentației copiilor și educației.
 • Femeile sunt cele care, într-o gospodărie, trasează obiceiurile alimentare și obiceiurile de stil de viață deci, prin urmare, au potențialul de a conduce la prevenirea acestei afecțiuni.
Ce ar trebui făcut:
 • Femeile și fetele ar trebui să aibă un acces ușor și echitabil la informare și resurse pentru a-și consolida capacitatea de a preveni diabetul de tip 2 în familiile lor și de a-și proteja mai bine propria sănătate.
 • Promovarea oportunităților de a face mișcare, exerciții fizice la fetele adolescente, în special în țările în curs de dezvoltare, trebuie să reprezinte o prioritate pentru prevenirea diabetului zaharat.

Surse: www.idf.org, *Diabetes and Women’s Health Across the Life Stages, A Public Health Perspective, www.cdc.gov/diabetes.

Inapoi la categorie

Citeste si
Diabetul netinut sub control influenteaza negativ creierul
Numarul persoanelor cu diabet zaharat este in crestere
Legatura intre un somn bun si rezistenta la insulina
Reprizele scurte de exercitii imbunatatesc tensiunea arteriala la pacientii cu diabet de tip 2