Un mic dejun proteic ajuta femeile sa-si mentina glicemia in limite normale
Cercetari recente facute asupra stilului de viata feminin au demonstrat ca ceea ce se consuma la micul dejun influenteaza modul in care variaza nivelul de zahar din sange.
Orice persoana sanatoasa, cu metabolism normal, inregistreaza dupa masa modificari ale nivelului de zahar din sange. Cantitatea de glucoza (zaharul) din sange care creste, ca urmare a descompunerii alimentelor, determina si o crestere a nivelului insulinei. Dar cea din urma este responsabila de transportul glucozei din sange, in restul corpului.
Studiile de pana acum au aratat ca o crestere mare a glucozei din sange si prin urmare a secretiei de insulina poate duce la un control slab al zaharurilor. Prin urmare, in timp creste riscul pentru oricine sa dezvolte diabet zaharat.
Recent, un cercetator la Universitatea din Missouri a constatat ca, atunci cand femeile consuma un mic dejun bogat in proteine, acestea isi mentin controlul glucozei si al insulinei mai bine decat cele care mananca mai putine proteine sau chiar deloc.
Un mic dejun cu un continut ridicat de proteine poate fi alcatuit din lactate, oua, branzeturi sau carne de pui, dar si din proteine de origine vegetala.
„In cazul femeilor, un consumul mai mare de proteine dimineata poate influenta in bine nivelul de glucoza din sange si respectiv secretia de insulinaˮ, a declarat Heather Leidy, profesor de nutritie si exercitii fizice. „Daca mananci sanatos acum si consumi alimente care te ajuta sa iti controlezi glicemia, acest gest te poate proteja de instalarea diabetului zaharat pe viitor.ˮ
Heather Leidy si-a realizat studiul cu ajutorul lui Kevin Maki, de la Biofortis Clinical Research. Echipa celor doi cercetatori a lucrat pe un esantion de femei, cu varsta cuprinsa intre 18 si 55 de ani, care au consumat proteine la micul dejun sau doar apa, timp de patru zile consecutive.
Mesele au avut mai putin de 300 de calorii pe portie si continut similar de grasimi si de fibre. Dar fiecare mic-dejun a variat in cantitatea de proteine inclusa. Participantele la studiu au avut fie o clatita cu 3 grame de proteine, fie un crenvusti si un ou ochi (30 grame de proteine) fie o portie de carne si oua care continea 39 de grame de proteine. Cercetatorii au monitorizat cantitatea de glucoza si insulina din sangele participantelor, la un interval de patru ore dupa micul dejun.
„Ambele mic dejunuri bogate in proteine au dus la niveluri mai scazute ale glicemiei, comparativ cu rezultatul meselor cu un mic dejun bogat in carbohidratiˮ, a aratat Kevin Maki. „Mai mult, micul dejun cu un continut mai mare de proteine, cel care continea 39 de grame, a dus la varfuri glicemice mai mici comparativ cu cele rezultate in urma consumului a 30 de grame de proteine.ˮ
Aceste constatari sugereaza faptul ca, in cazul femeilor sanatoase, consumul de proteine la micul dejun conduce la un control al glucozei mult mai bun pe parcursul intregii dimineti, pana la masa de pranz.
„Din moment ce majoritatea femeilor consuma doar aproximativ 10-15 de grame de proteine la micul dejun, o dieta cu 30-39 grame ar putea parea prea multˮ, a aratat Heather Leidy. „Cu toate acestea, daca vreti o mana de ajutor pentru a face aceasta schimbare, o strategie potentiala ar putea fi utilizarea unor alimente usor de mancat, care nu necesita mult timp de preparare sau a unor shake-uri proteice.ˮ
Heather Leidy considera insa ca studiul ofera doar un model de plecare pentru alte studii, din moment ce raspunsul bun al glucozei si al insulinei la mic-dejunurile proteice s-a inregistrat doar pe femei sanatoase, non-diabetice. Cercetatorii considera ca in curand vor putea confirma si daca persoanele cu prediabet ar beneficia de pe urma unui mic-dejun bogat in proteine.
Sursa: diabetescare.net. Foto: Shutterstock
Inapoi la categorie