Cum se pune diagnosticul de diabet gestational si ce trebuie sa faci in continuare?

E posibil sa nu te sperie numai idea ca poti avea diabet gestational, ci si metodele prin care iti va fi pus diagnosticul. La unele boli, analizele sunt neplacute. E cazul si la testarea pentru a afla daca ai diabet?

In ce consta testarea pentru diagnosticul de diabet gestational?

Pentru inceput, se va face un prim test al glicemiei, intr-o perioada de repaos alimentar. Daca nu exista factori de risc, iar nivelul glucozei este de 100 mg/dl, atunci se poate spune ca nu ai o toleranta redusa la carbohidrati, iar testul va fi repetat intre saptamanile 24 si 28 de sarcina. In cazul unui rezultat normal, dar cu factor de risc ridicat, testul se va repeat deasemenea in aceeasi perioada.

Daca in repaos alimentar glicemia este de peste 126mg/dl, recomandarea este sa se renunte la testul de toleranta si sa inceapa identificarea simptomelor diabetului zaharat.

Cum se face testarea?

Doctorul iti va da sa bei o bautura foarte dulce (cu 50 de grame de zahar), urmand ca testul de glicemie sa fie facut o ora mai tarziu. Se foloseste o picatura de sange din deget, astfel ca testul nu e unul dureros.

Daca rezultatul e situate inte 130-140 mg/dL, vei fi rechemata intr-o alta zi pentru un alt test, numit testul de toleranta la glucoza de trei ore. E posibi sa primesti anumite indicatii legate de dieta, cum ar fi sa nu mananci timp de 8 sau chiar 12 ore inainte de noua testare.

Vei face primul test pe stomacul gol, apoi vei primi o bautura si mai dulce decat cea pe care ai primit-o anterior (glucoza, cu 100 grame de zahar). Apoi sangele tau va fi testat la o ora, la doua ore si la trei ore dupa aceea. Daca doua sau mai multe rezultate se incadreaza intre 130-140 mg/dL, inseamna ca ai diabet gestational.

Exista medici care prefera o alta varianta, cu rezultate la fel de sigure: Te vor ruga sa nu mananci timp de 8 ore, apoi iti vor da direct o bautura cu 75 de grame de zahar. Mostra de sange pentru testare va fi luata la o ora si apoi la doua ore dupa consum, iar daca nivelul glicemiei e foarte mare, primesti diagnosticul de diabet gestational.

Medicul iti va recomanda, printre altele, sa adopti un stil de viata sanatos, adoptand anumite schimbari ca implica dieta si activitatea fizica. E posibil sa fie nevoie si de medicatie.

Intra aici pentru a afla mai multe despre tratamentul diabetului gestational!

Ce teste se fac in timpul sarcinii, dupa diagnostic?

Daca ai diabet gestational, iti va fi testata tensiunea arteriala la fiecare vizita la medic. Deasemenea, mai sunt necesare o serie de teste pentru ca medicul sa se asigure ca atat tu, cat si bebelusul sunteti intr-o stare buna de sanatate, intre acestea cele mai importante sunt:

- Monitorizarea zilnica a glicemiei acasa;

- Ecografiile fatului - in cadrul vizitelor la medic se vor face teste cu ultrasunete pentru a estima varsta, greutatea si starea de sanatate a copilasului, marimea capului si dimensiunea uterului. Informatiile obtinute il vor ajuta pe medic sa ia cele mai bune decizii legate de metodele de ingrijire pe care ti le va acorda.

- Deasemenea, se va testa nivelul de stress al copilului, monitorizandu-se bataile inimii in timp ce se efectueaza anumite miscari.

- Unii medici vor recomanda si o analiza a hemoglobinei glicate (sau hemoglobina glicozilata, Hb A1c), acesta este un indicator al nivelului mediu de zahar din sange pe o perioada de 2 pana la 3 luni anterioare analizei.

Ce teste se fac in timpul nasterii si dupa nastere?

In timpul travaliului, tu si bebelusul veti fi monitorizati cu mare atentie. Testele glicemiei vor fi efectuate regulat, pentru asigurarea ca amandoi va aflati in parametrii optimi.

Inimioara bebelusul va fi si ea monitorizata in timpul travaliului, intrucat este o experienta destul de solicitanta si pentru el, deci trebuie urmarit ritmul cardiac pentru a stii cum face fata efortului.

Dupa nastere vor fi deasemenea efectuate teste ale glicemiei, de mai multe ori, atat tie cat si bebelusului, chiar din primele ore de la nastere.

Viata dupa nastere

Desi e foarte probabil ca diabetul gestational sa dispara dupa nastere, exista in continuare riscul de a-l face din nou la o urmatoare sarcina, precum si posibilitatea sa faci diabet 2 mai tarziu.

Vei face teste de toleranta la glucoza timp de 6 sau 12 saptamani dupa ce ai nascut sau dupa perioada de alaptare.

Daca rezultatele sunt bune, expertii recomanda sa faci teste pentru diabet 2 cel putin o data la 3 ani. Chiar daca glicemia va fi normala, riscul de a face acest tip de diabet e crescut in viitor, asa ca e important sa mananci sanatos sis a faci miscare, ca metoda de preventie.

Daca vrei sa ramai din nou insarcinata, e bine sa faci testele necesare atat inainte de sarcina, cat si in stadiul incipient al acesteia.


Surse: materiale educationale Roche Romania, WebMd.com. Foto: Shutterstock

Inapoi la categorie

Citeste si
Tratamentul diabetului gestational
Monitorizarea glicemiei cand ai diabet gestational
Care este riscul de a face diabet gestational?
Simptomele si cauzele diabetului gestational