Probleme ale pielii legate de diabet

Una din trei persoane care sufera de diabet are probleme de sanatate a pielii. De altfel, bolile care afecteaza pielea reprezinta adesea primele semne clare ca cineva sufera de diabet. Din fericire, cele mai multe afectiuni cutanate pot fi prevenite sau tratate usor, daca sunt detectate la timp.

Unele dintre problemele de mai jos pot afecta pe oricine, indiferent de starea de sanatate, dar daca ai diabet esti mult mai expus la ele. Printre cele mai comune afectiuni la orice persoana se numara infectiile bacteriene, infectiile fungice si iritatiile (mancarimi).

Exista insa si probleme ale pielii care apar in general doar la persoanele cu diabet zaharat, asa ca daca ai deja acest diagnostic va fi nevoie sa acorzi o atentie sporita preventiei lor sau primelor simptome pe care le observi. Daca observi modificari la nivelul pielii, dar nu ai fost inca diagnosticat(a) cu diabet, mergi de urgenta la doctor pentru analize.

Infectii bacteriene

La persoanele cu diabet zaharat apar mai multe tipuri de infectii bacteriene:

• Inflamatia glandelor la nivelul pleoapelor 

• Foliculita (infectii ale foliculilor de par)

• Abcese (infectii profunde subcutanate)

• Iritatii

• Infectii la unghiile de la picioare

Tesuturile inflamate sunt de obicei calde, umflate, rosii si dureroase. Infectiile pielii la persoanele diabetice poti fi provocate de mai multe organisme diferite, cele mai comune fiind bacteriile de Staphylococcus. Pe vremuri, infectiile bacteriene puneau viata in pericol, mai ales in cazul persoanelor cu diabet zaharat. Dar astazi, datorita antibioticelor si metodelor mai bune de control al nivelului de zahar din sange ele nu mai sunt o problema.

Pe de alta parte, chiar si astazi, persoanele cu diabet zaharat au mai multe infectii bacteriene decat alte persoane. Contacteaza un medic imediat ce constati o infectie la nivelul pielii, mai ales ca antibioticele trebuie prescrise de medic. Mai mult, medicii considera ca poti reduce riscul unor asemenea infectii daca iti ingrijesti pielea. Vezi mai jos sfaturile de prevenire ale acestor afectiuni.

Infectii fungice

De cele mai multe ori, persoanele cu diabet zaharat care fac infectii fungice sufera de o infectie cu Candida albicans. Aceasta ciuperca provoaca eruptii cutanate, insotite de mancarime, in zonele umede. De pilda in faldurile pielii, unde poti transpira, intre degetele de la picioare, daca te uzi si umbli cu picioarele ude toata ziua, in colturile gurii, sub preput (la barbatii necircumcisi), vaginal, sub axile si zona inghinala etc. Zona afectata este plina de pete rosii si vezicule mici, albe. Daca suspectezi ca ai o ciuperca, trebuie sa mergi la medic. 

Mancarimi si iritatii

Adesea diabetul cauzeaza mancarimi localizate pe suprafata pielii.  Acestea pot fi provocate de o infectie fungica (ciuperca), dar si de o piele uscata sau de circulatia proasta. Pentru a limita riscurile de aparitie, evita baile fierbinti, foloseste un sapun cu PH neutru, iar dupa baie sterge-te bine cu prosopul si foloseste creme hidratante de corp. 

Boli ale pielii pe care le fac persoanele cu diabet

• Dermopatie diabetica - Diabetul zaharat poate afecta nervii periferici, lucru care duce la o alta problema a pielii, numita dermatopie diabetica. Pe piele se pot observa pete maro deschis, cu aspect solzos. Aceste pete fi ovale sau circulare, iar unele persoane le confunda cu pete de varsta.
Aceasta tulburare apare cel mai adesea pe partea din fata a ambelor picioare. Se poate ca picioarele sa nu fie afectate in mod egal. Petele nu dor si nici nu te mananca, de aceea aceasta probema este considerata inofensiva, iar unii specialisti considera ca nu are nevoie sa fie tratata. 

• Necrobioza lipoidica – Numita si diabeticorum, este alta problema a pielii pe care o determina schimbarile ce au loc la nivelul vaselor de sange. Afectiunea provoaca pete similare celor din dermatopatia diabetica, dar aceste pete sunt mai putine, mai mari si mai stralucitoare. Ele pot fi de la rosu-maronii pana la galbene si se maresc in timp.
Cauzele nu sunt in intregime cunoscute, dar se presupune ca apar din cauza ca pielea nu mai produce colagen, peretii vaselor de sange se ingroasa si din cauza depozitelor de grasime. In timp, petele pot deveni neplacute la vedere, violet, cu vasele de sange de sub piele mai vizibile, te pot manca sau te pot durea. Exista tratamente, dar acestea sunt nesatisfacatoare. 

Necrobioza lipoidica apare la foarte putini diabetici (0,3%) iar femeile au o probabilitate mai mare de a o dezvolta. Atata timp cat ranile nu se sparg sau nu sunt deranjante, nu ai nevoie sa o tratezi. Dar daca te confrunti cu rani deschise, consulta imediat medicul pentru tratament.

• Reactii alergice – Reactiile alergice cutanate pot sa apara ca raspuns la administrarea de medicamente, cum ar fi insulina sau pastilele pentru diabet. Daca suspectezi ca ai o reactie alergica la un medicament, ar trebui sa mergi la medicul tau, pentru a schimba medicatia. Fii mereu atent(a) daca pe piele apar eruptii cutanate, iritatii sau umflaturi in locurile unde iti faci injectia de insulina.

• Acanthosis Nigricans – Este o afectiune pe care o fac in special persoanele cu rezistenta la insulina, in urma careia pe piele se formeaza pete maronii sau negricioase. De regula, acestea apar pe partile laterale ale gatului, in zona ombilicului, sub axile si in zona inghinala. Uneori se pot forma, de asemenea, pe maini, coate si genunchi, sau chiar pot afecta o zona cutanata extinsa.

Acanthosis nigricans este de obicei mai grava la persoanele supraponderale. Cel mai bun tratament este pierderea in greutate. Unele creme pot ajuta la ascunderea petelor sau la estomparea lor.

• Boala buloasa a diabetului – La fel de rara, aceasta poblema cutanata se manifesta prin blistere (numite si bulos diabetica), adica leziuni care pot aparea pe spatele degetelor mainilor, pe degetele de la picioare si, uneori, pe picioare sau antebrate. Aceste leziuni arata la fel ca basicile, iar de multe ori apar la persoanele care au neuropatie diabetica, in cazurile avansate sau complicate de diabet. 

Ele sunt uneori mari, dar nedureroase, si nu au nici o roseata de jur imprejurul lor. De obicei, se vindeca de la sine, cam in 2-6 saptamani, fara cicatrici, insa au tendinta sa reapara in acelasi loc. Singurul tratament posibil este sa tii nivelul zaharului din sange sub control, in parametrii recomandati de medic. Daca zonele respective se infecteaza, este nevoie de intreventie medicala.

• Xantomatoza eruptiva – este o alta afectiune cauzata de un diabet scapat de sub control, caracterizata prin diseminarea xantoamelor: mici tumori galbene de dimensiunea unui bob de mazare, in piele. Fiecare umflatura are un halou rosu si poate provoca mancarime. Cel mai adesea tumorile apar pe spatele mainilor, ale picioarelor, pe brate, picioare si fese.

Tulburarea apare de obicei la barbatii tineri cu diabet zaharat tip 1. Pacientii au de multe ori un nivel ridicat de colesterol si grasimi in sange. La fel ca in cazul bolii buloase, cu blistere, aceste umflaturi dispar atunci cand controlul zaharului din sange este restabilit.

• Scleroza digitala – uneori, persoanele cu diabet zaharat dezvolta o ingrosare cutanata, cu aspect ca de ceara, pe dosul mainilor. Se mai intampla ca aceasta ingrosare sa apara si pe pielea de pe degetele de la picioare sau pe frunte. Simultan cu aceasta ingrosare, articulatiile degetelor pot deveni rigide si mai putin mobile. Rigiditatea poate afecta, mai rar, si genunchii, gleznele sau articulatiile coatelor.

Scleroza digitala apare la aproximativ o treime din persoanele care au diabet zaharat de tip 1. Singurul tratament posibil este sa mentii zaharului din sange sub control.

• Granulom anular diseminat – se manifesta printr-un fragment de tegument care arata ca o zona ridicata pe piele, in forma rotunda sau de arc. Aceste eruptii apar cel mai frecvent pe parti ale corpului indepartate de trunchi (de exemplu, pe degete, pe dosul mainii sau pe urechi), dar nu este o regula. Excrescentele pot fi de culoare rosie, rosu-brun sau de culoarea pielii. Medicul poate stabili un tratament, pentru ca exista medicamente care pot ajuta.

Preventia problemelor cutanate cand ai diabet

O treime dintre persoanele care au diabet zaharat sufera de una dintre afectiunile de mai sus. Desi pare un procent mare, de fapt partea buna este ca majoritatea persoanelor cu diabet, adica restul de doua treimi, nu au aceste probleme. Masurile de preventie si o buna ingrijire intarzie sau stopeaza instalarea lor. Iata ce poti face chiar tu pentru a preveni afectiunile pielii.

• Tine glicemia sub control – Indiferent de ce forma de diabet suferi, recomandarea medicului va fi sa reglezi nivelul zaharului din sange intre anumiti parametri. Facand acest lucru, vei evita ingrosarea sau alterarea vaselor sanguine si, prin urmare, vei ajuta la alimentarea tesuturilor de la nivelul pielii. Iar daca iti pastrezi nervii periferici in buna stare, vei mentine si sensibiliatea cutanata si capacitatea pielii de a se regenera.

• Daca ai piele uscata, ingrijeste-o – Daca ai pielea uscata (in general sau in anumite situatii, ori pe anumite zone ale corpului) foloseste la baie un sapun cu crema hidratanta sau o crema dupa baie. Evita sa dai cu crema intre degetele de la picioare sau in pliuri ale pielii, prea multa hidratare poate incuraja infectiile fungice. Nu scarpina pielea uscata, acest lucru poate deschide rani, care in cazul tau se pot infecta mult mai usor. Hidrateaza-ti pielea mai ales in anotimpul rece, cand e mai expusa uscarii.

• Pastreaza-ti pielea curata si uscata – Spala bine fiecare zona a corpului, cu un sapun cu pH neutru, apoi usuc-o cu un prosop bine absorbant inainte de a te imbraca la loc. Ai grija in special la picioare si la zonele care transpira cu usurinta: inghinale, axiale, sub sani, in pliurile facute de piele. Evita baile si dusurile prea fierbinti. 

• Ingrijeste-ti ranile imediat – Ranile deschise prezinta un risc crescut de infectii, asa ca trebuie dezinfectate cat mai repede. Daca te-ai taiat, ranile minore pot fi spalate cu apa si sapun, apoi acoperite cu un pansament steril. Poti folosi o crema cu antibiotic doar daca medicul tau ti-a spus ca poti face asta. Mergi imediat la doctor daca ai o arsura, o taietura mai adanca sau o infectie. Urmareste-ti in spacial picioarele, zilnic, sa vezi daca nu ai cumva bataturi, taieturi sau alte probleme pe care nu le-ai simtit. 


Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org), webmd.com. Foto: Shutterstock

Inapoi la categorie

Citeste si
Complicatiile privind sanatatea ochilor in diabet
Ce este neuropatia, tipuri de neuropatie diabetica, preventie si riscuri
Retinopatia diabetica: riscuri, cauze si tratamente
Piciorul diabetic: cum il recunosti si cum se previne?