Diabetul dubleaza sansele unei disfunctii erectile

Exista o legatura confirmata intre disfunctia erectila si diabetul de tip 2, dar tratamentul diabetului ar putea reduce sansa sa ai probleme cu impotenta. Iata care sunt factorii de risc si ce poti face atunci cand ai diabet.

Ce este disfunctia erectila?

Disfunctia erectila inseamna ca nu poti avea sau mentine o erectie. In unele cazuri, penisul poate fi doar partial erect, dar nu suficent pentru a avea un contact sexual. Cei mai multi barbati experimenteaza ocazional o problema erectila. 

Diabetul dubleaza insa sau chiar tripleaza sansa de a avea disfunctie erectila (DE), iar aceasta se poate dezvolta cu un deceniu mai devreme decat la alti barbati. De fapt, cele doua probleme sunt atat de strans legate incat unii experti cred ca pentru barbatii mai tineri de 45 de, impotenta sau disfunctia erectila chiar este un semn de avertizare timpurie a diabetului zaharat.
Vestea buna este ca, daca tii sub control diabetul zaharat, mai ales daca este vorba de diabet zaharat de tip 2, poti imbunatati lucrurile.

Legatura dintre disfunctia erectila si diabetul de tip 2

La prima vedere, nu este evident de ce nivelurile de zahar in sange mai mari pot provoca impotenta. Cu toate acestea, relatia este de netagaduit: pana la 75% dintre barbatii cu diabet zaharat sufera de disfunctie erectila.

Ce se intampla?
Glicemia crescuta in mod frecvent produce daune vaselor de sange, mari si mici, din tot corpul. Vasele de sange din penis sunt deja foarte mici, asa ca, atunci cand un diabet necontrolat incepe sa distruga vasele de sange, printre primele victime se numara organele genitale, indiferent ca este vorba de barbati sau femei. Dar daca pentru femei problema se poate rezolva oarecum mai usor, pentru barbati situatia este ceva mai complexa.

Disfunctiile nervoase generate de diabet afecteaza atat circulatia sanguina la nivelul penisului, cea care creeaza erectia, cat si structurile musculare care, nemaifiind hranite de sange, incep sa se atrofieze. In locul musculaturii netede apare tesut cicatriceal. Aceasta reprezinta inceputul sfarsitului. Leziunile tuturor tesuturile care iti sustin penisul nu mai sunt reversibile. Si asta se poate intampla daca nu pastrezi diabetul sub control.

Care este riscul sa suferi de disfunctie erectila?

Cunoasterea factorilor de risc te va ajuta sa iei cele mai bune decizii pentru sanatatea ta. Persoanele cu diabet de tip 2 au cel mai mare risc de a suferi de disfunctie erectila. Aceasta se intampla mai ales daca:

• Ai hipertensiune arteriala.

• Ai un nivel ridicat de zahar in sange (glucoza).

• Stii ca ai diabet zaharat dar nu iti mentii glucoza in parametrii recomandati de medic.

• Ai un nivel de colesterol ridicat.

• Ai un nivel scazut de testosteron.

• Esti supraponderal sau obez.

• Ai peste 40 de ani.

• Fumezi.

• Nu faci miscare fizica.

Ce poti face pentru a preveni?

Chiar daca ai diabet, nu inseamna ca trebuie sa traiesti cu disfunctie erectila. Tratamentul diabetului poate ajuta. Iata ce poti face:

• Verifica-ti tensiunea arteriala si tine-o sub control. La fel si colesterolul. Daunele produse de diabet vaselor de sange pot duce la hipertensiune arteriala si colesterol marit, ceea ce apoi poate duce la probleme vasculare.

• Tine-ti glicemia sub control. Cel mai important lucru este sa iti iei glicemia zilnic. Medicul a stabilit deja un interval tinta al glicemiei, valabil pentru tine. O data la trei luni va trebui sa il vizitezi, moment in care iti vei face si o analiza, numita hemoglobina glicozurata. Acest test de sange arata cat de constant a fost nivelul glicemiei in ultimele trei luni si poate spune chiar si daca ai respectat sau nu regimul alimentar recomandat. Cu cat stai mai bine la acest test, cu atat sansele sa suferi de disfunctie erectila sunt mai mici. 

• Creeaza-ti un stil de viata sanatos si ia-ti medicamentele. Medicatia pentru diabet zaharat nu adauga la riscuri pentru disfunctia erectila, iar un regim alimentar bine echilibrat, hranitor si miscarea fizica te vor ajuta, chiar, sa ai o viata sexuala sanatoasa. 

• Daca fumezi, renunta.

• Mentine-ti o greutate sanatoasa. Daca esti supraponderal sau obez, chiar si cateva kilograme pierdute te vor ajuta. Barbati obezi ar putea beneficia, de asemenea, de o operatie de bypass gastric, despre care s-a demonstrat ca a imbunatatit atat disfunctia erectila, cat si diabetul la unii pacienti.

• Solicita tratament pentru disfunctia erectila. Exista multe modalitati de a o trata, inclusiv pastile, injectii, pompe de vid si chirurgie. Discuta cu un urolog despre ceea ce poti face pentru disfunctia erectila si spune-i ca ai diabet zaharat.


Nu uita: legatura dintre impotenta si diabet este de necontestat, dar asta nu inseamna ca trebuie sa accepti acest rezultat. Luarea de masuri pentru a controla diabetul zaharat si a reduce disfunctie erectila iti va imbunatati calitatea vietii in toate sensurile.


Surse: healthgrades.com, everydayhealth.com, consultantlive.com

Inapoi la categorie

Citeste si
Complicatiile privind sanatatea ochilor in diabet
Probleme ale pielii legate de diabet
Ce este neuropatia, tipuri de neuropatie diabetica, preventie si riscuri
Retinopatia diabetica: riscuri, cauze si tratamente