Gastropareza diabetica

Gastropareza diabetica este o tulburare care afecteaza persoanele cu diabet zaharat de tip 1 si in mai mica masura si pe cele cu tip 2. Ea se manifesta printr-o problema a stomacului, care nu isi mai poate goli continutul si astfel trecerea alimentelor prin el este incetinita. 

Gastropareza este un tip de neuropatie care afecteaza nervul vag al stomacului. Acest nerv controleaza circulatia produselor alimentare prin tractul digestiv. In cazul in care nervul vag este deteriorat, muschii stomacului si intestinelor nu mai functioneaza in mod normal, iar tranzitia alimentelor prin stomac este incetinita sau oprita.

La fel ca si in alte tipuri de neuropatie, diabetul zaharat poate deteriora nervul vag, daca nivelul de glucoza din sange ramane ridicat pe o perioada lunga de timp. Glucoza mare in sange determina modificari chimice in nervi, iar pe de alta parte cauzeaza daune vaselor de sange care transporta oxigen si substante nutritive catre nervi.

Simptome de gastropareza

Simptomele pot fi usoare sau severe, in functie de fiecare persoana, metabolism, stil de viata, perioada de cand are diabet etc. Semnele si simptomele de gastropareza sunt usor de recunoscut, iar printre acestea se numara:

• Arsuri la stomac

• Slabire

• Stari de greata

• Varsaturi in care se vad alimente nedigerate

• Balonare abdominala

• Reflux gastroesofagian

• Glicemie neregulata

• Senzatie de satietate e la inceputul mesei, inainte de a manca sau dupa ce ai mancat foarte putin

• Lipsa poftei de mancare

• Spasme ale stomacului

Gastropareza poate inrautati si diabetul, deoarece in lipsa unei digestii corecte glucoza din sange va  inregistra valori variate si greu de gestionat. Alimentele care intarzie sa fie digerate dau peste cap intreg sistemul de absorbtie a glucozei, cu toata insulina luata. 

Mai mult, daca mancarea ramane prea mult timp in stomac, aceasta poate provoca si alte probleme, cum ar fi o suprainfectie bacteriana, deoarece produsele alimentare incep sa fermenteze. De asemenea, produsele alimentare se pot intari, formand mase compacta de alimente (bezoare) care pot provoca greata, varsaturi si obstructie stomacala. Bezoarele pot fi periculoase in cazul in care blocheaza trecerea in intestinul subtire.

Cum se pune diagnosticul?

Diagnosticul de gastropareza este confirmat prin efectuarea unuia sau mai multor teste:

• Ecografie digestiva

Cu ajutorul ei medicul va putea sa vada daca nu exista o alta problema, cum ar fi pancreatita sau o problema a veziculei biliare.

• Endoscopie superioara

Se face o endoscopie digestiva, prin introducerea pe gat a unui tub, cu o camera video montata in capat. Aceasta camera va trimite magini din interiorul tubului gastric, facilitand diagnosticul si aratand daca nu cumva este vorba de o cu totul alta problema. Interventia este neplacuta, de aceea vei fi sedat usor. Endoscopia superioara poate arata ca sunt alte cauze, in afara de diabet, ale problemelor de stomac.

• Radiografia baritata

Dupa ce nu mai mananci nimic timp de 12 ore, vei bea un lichid care contine bariu, o substanta usor radioactiva. Aceasta inveleste interiorul stomacului, astfel incat sa se poata vedea la radiografie. Intr-un organism cu stomacul sanatos, dupa 12 ore de nemancat, alimentele sunt in intregime golite din intestine. Daca radiografia arata ca inca mai exista alimente nedigerate in stomac, cel mai probabil este vorba de gastropareza. In cazul in care se vede ca stomacul este gol, dar doctorul inca suspecteaza o golire intarziata a stomacului, se poate sa iti indice repetarea testului.
Este foarte posibil sa ai gastropareza dar, intr-o zi, din anumite motive, sa digeri o masa in mod normal. Daca ai diabet zaharat, medicul iti va indica ce anume sa faci pentru ca cele 12 ore de post sa nu te afecteze.

• Scintigrafie de golire gastrica

Vei ingera o cantitate mica de alimente care contin radiozotopi. Urmarind miscarea radioizotopilor cu ajutorul unui aparat care detecteaza miscare acestora, medicul va putea verifica cat de repede trec alimentele prin stomac. Se pune diagnosticul de gastropareza daca mai mult de jumatate din mancare ramane in stomac dupa doua ore. Medicul va verfica oricum si o data la 1, 3 si 4 ore, pentru a evalua ritmul trecerii alimentelor prin stomac.

• Manometrie gastrica

Acest test masoara activitatea electrica si musculara din stomac. Se pot utiliza electrozi palasati pe piele sau un tub subtire care e strecurat pe gat, in stomac. Tubul contine un fir care masoara activitatea electrica si musculara in timp ce se digera lichide si alimente solide. Masuratorile vor arata daca stomacul lucreaza si daca nu exista o intarziere in digestie.

• Analize de sange

Medicul poate recomanda, de asemenea, teste de laborator pentru hemoleucograma si pentru a masura nivelul chimic si electrolitic din stomac.

Cum se trateaza gastropareza?

In majoritatea cazurilor, tratamentul nu vindeca gastropareza, care de obicei este o afectiune cronica. Dar tratamentul te poate ajuta sa gestionezi gastropareza, astfel incat sa poti sa ai o viata functioala si cat mai confortabila cu putinta. 

Cel mai important obiectiv este ca in tratamentul pentru diabet zaharat sa mentii nivelul de glucoza din  sange in parametrii normali. Stii deja ca daca iti faci insulina la timp si in functie de context si ai grija la ce mananci poti face acest lucru, dar gastropareza iti poate da peste cap orice observatii si cifre cu care erai obisnuit pana acum.

Aceasta deoarece mancarea este absorbita mai lent si uneori imprevizibil. Pentru a gestiona mai bine glucoza din sange, medicul iti va da o anumita medicatie, va recomanda sa-ti verifici nivelul de glucoza din sange cat mai des dupa ce ai mancat si iti va sugera probabil sa incerci modificarea frecventei sau a momentului de administrare a insulinei, evident precizandu-ti exact cum.

Schimbarea obiceiurilor alimentare poate ajuta la controlul gastroparezei. Vorbeste cu un specialist in probleme de nutritie pentru diabet, care iti va recomanda masuri speciale pentru tine si urmatoarele lucruri:

• Ia sase mese mai mici pe zi in loc de trei mese mari. 

• Mananca incet, mestecand bine, stand la masa.

• Fa o plimbare dupa masa, nu te culca direct. 

• Evita alimentele bogate in grasimi si in fibre alimentare. Grasimile incetinesc digestia natural. Pe de alta parte, desi despre fibre se stie ca ajuta digestia, acestea sunt dificil de digerat daca nu bei suficienta apa – ele se pot intari si se pot comasa in bezoare. 

In functie de severitatea afectiunii, medicul iti poate recomanda chiar mese lichide sau iti poate prescrie medicamente care ajuta la accelerarea digestiei.

Daca alte abordari nu functioneaza, poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru a se insera in stomac un tub de alimentare. Tubul este introdus prin pielea abdomenului in intestinul subtire. El va permite introducerea de nutrienti direct in intestinul subtire, ocolind stomacul cu totul. Vei primi mancare speciala, lichida, pentru a o folosi. In cazurile de diabet, se poate ca aceasta sa fie singura solutie pentru a reglementa nivelul de glucoza din sange, astfel incat aceasta sa ajunga in fluxul sanguin. Tubul poate fi temporar.


Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org)

Inapoi la categorie

Citeste si
Complicatiile privind sanatatea ochilor in diabet
Probleme ale pielii legate de diabet
Ce este neuropatia, tipuri de neuropatie diabetica, preventie si riscuri
Retinopatia diabetica: riscuri, cauze si tratamente