Hiperglicemia noncetozica hiperosmolara la diabetici

Coma diabetica hiperosmolara noncetozica este un sindrom grav, cel mai frecvent observat la persoanele in varsta. Poate aparea la bolnavii de diabet zaharat de tip 1, dar mai frecvent la cei cu un diabet de tip 2. Coma este de obicei cauzata de altceva, cum ar fi o boala sau o infectie, nu de diabet.

Ce se intampla in organism?

Metabolismul apei si al electrolitilor constituie una dintre cele mai importante functii vitale ale organismului. La persoanele sanatoase, aproximativ 50% la femei si 60% la barbati din greutatea corporala este formata din apa. Apa este distribuita intracelular (2/3 din apa totala) si extracelular (1/3 din apa totala). 

Intre aceste zone exista un schimb permanent, prin membranele celulare care sunt permeabile la apa. Prin ele se realizeaza echilibrul osmotic intre spatiul extracelular si intracelular. Hiperosmolaritatea este un dezechilibru hidro-electrolitic, in care creste osmolaritatea extracelulara, ducand la deshidratare severa. Tulburarile hidro-electrolitice determina aritmii cardiace si manifestari musculare. Productia de corpi cetonici este nesemnificativa, pentru ca exista insulina in organism, prin urmare nu apare cetoacidoza. 

Semne de avertizare

Atunci cand nivelul zaharului din sange creste, corpul tau incearca sa scape de excesul de zahar trecandu-l in urina. La inceput, vei produce un exces de urina si va trebui sa te duci la baie mai des. Dupa un timp, este posibil sa nu mai mergi la baie la fel de des, iar urina devine foarte intunecata. De asemenea, s-ar putea sa iti fie foarte sete. 

Chiar si daca nu iti este sete, tot trebuie sa bei lichide, pentru ca daca nu bei suficiente lichide se poate ajunge cu usurinta la o deshidratare majora. Daca deshidratarea continua, va duce la convulsii, coma si in cele din urma moarte. Hiperglicemia noncetozica hiperosmolara poate dura zile sau chiar saptamani.

Suna-ti medicul (sau avertizeaza-ti familia sa sune) imediat ce observi simptomele. Iata care sunt semnele de avertizare:

• Nivelul glicemiei este de peste 600 mg/dl

• Stare de somnolenta sau confuzie

• Gura uscata si sete extrema (desi setea poate sa dispara treptat)

• Piele calda, uscata, care nu transpira. Tegumente si mucoase uscate.

• Febra mare (peste 38°C, de exemplu)

• Pierderea vederii

• Halucinatii (vederea sau auzirea unor lucruri care nu sunt de fapt acolo)

• Slabiciune pe o parte a corpului

Cum poti evita coma diabetica hiperosmolara noncetozica?

Sindromul apare numai atunci cand diabetul nu este controlat. Cel mai bun mod de a evita coma este sa  iti verifici glicemia in mod regulat. Cei mai multi pacienti cu diabet isi verifica nivelul de zahar din sange de mai multe ori pe zi, de exemplu inainte sau dupa mese. Discuta cu medicul diabetolog, daca inca nu ai invatat asta, cand sa iti iei glicemia, care este intervalul bun, ce inseamna numerele respective si cand trebuie sa iei masuri. 

Cand esti bolnav, ai o raceala sau o infectie in organism, verifica-ti glicemia mai des si bea un pahar de lichid (dar nu alcool si nici cofeina) o data la fiecare ora. 

Hiperglicemia noncetozica hiperosmolara poate aparea si dupa o intrerupere a tratamentului cu antidiabetice orale, prin scaderea secretiei endogene de insulina sau dupa un aport de glucoza exagerat, care nu respecta regimul alimentar pentru diabet. Aadar, nu intrerupe medicatia sau nu o schimba decat la indicatia medicului, afla ce sa faci daca ai uitat sa iei o pastila si de asemenea ai grija permanent la ce si cat mananci. 


Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org), medscape.com, mayoclinic.org.

Inapoi la categorie

Citeste si
Complicatiile privind sanatatea ochilor in diabet
Probleme ale pielii legate de diabet
Ce este neuropatia, tipuri de neuropatie diabetica, preventie si riscuri
Retinopatia diabetica: riscuri, cauze si tratamente