Problemele de somn in diabetul zaharat

Stiai ca prea putin somn, dar si prea mult creste riscul complicatiilor pentru orice persoana? Cu atat mai mult, in diabet zaharat problemele pe care le ai cu somnul pot fi daunatoare unei vieti cat mai sanatoase cu putinta. 

S-a dovedit ca mai mult de zece ore de somn pe noapte dubleaza sansele de a avea un atac vascular cerebral, in timp ce mai putin de 7-8 ore cresc sansele ca organismul sa sufere de diverse infectii sau obezitate. Persoanele care au diabet au adesea probleme cu somnul, printre care dificultati de adormire, treziri peste noapte, ore prea putine de somn etc.

Privarea de somn cronica poate duce la rezistenta la insulina, ceea ce poate duce la un nivel ridicat de zahar in sange si la diabet zaharat.

Unele studii arata ca privarea de somn cronica poate afecta hormonii care controleaza apetitul. De exemplu, un somn inadecvat conduce la secretia unor niveluri mai mici de leptina, hormon care ajuta la controlul metabolismul glucidelor. Nivelurile scazute de leptina cresc pofta organismului de carbohidrati, indiferent de cantitatea de calorii consumate.

Cauzele problemelor de somn la cei cu diabet sunt variate, in functie de fiecare persoana, dar se cuvine sa mentionam ca printre vinovati se numara si apneea de somn obstructiva, sindromul picioarelor nelinistite (SPN sau sindromul Ekbom) sau nevoia de a merge la baie, precum si alte probleme asociate cu diabetul de tip 2.

Apneea de somn

Apneea de somn apare in general la persoanele obeze, supraponderale sau care sforaie. Cineva care doarme langa ele va observa ca exista pauze de respiratie in timpul somnului. Acestea sunt cauzate de o obstructie a cailor aeriene superioare, care sunt acoperite la un moment dat, din cauza pozitiei, de grasimea de la nivelul gatului sau de o relaxare a musculaturii.

Persoana cu apnee de somn se poate trezi in acele momente, dar fara sa isi dea seama ce anume i-a intrerupt somnul. De asemenea, exista riscul sufocarii in somn daca persona nu isi schimba pozitia in somn sau nu se trezeste.

Oricum, blocajul frecvent pe caile respiratorii va duce la niveluri scazute de oxigen in sange, pentru ca aerul nu mai ajunge la plamani. Nivelurile scazute de oxigen afecteaza, de asemenea, functionarea creierului si a inimii. 

Apneea de somn modifica ciclurile somnului. Unele studii au legat dereglarile de somn cu o scadere a hormonului de crestere, care joaca un rol-cheie in distribuirea in corp a grasimii corporale. Mai mult, cercetatorii au descoperit o legatura posibila intre apneea de somn si dezvoltarea diabetului zaharat prin rezistenta la insulina.

Ce poti face

• Ia masuri sa slabesti. Aproximativ doua treimi din persoanele care au apnee de somn sunt supraponderale.

• Renunta la fumat, daca fumezi. Acest obicei creste sansele de a avea probleme la nivelul gatului.

• Exista o masca pentru apnee care o poti purta in somn. Desi este incomod de purtat, aceasta iti poate salva viata. Presiunea aerului este reglata astfel incat sa previna caderea tesuturilor respiratorii in timpul somnului, ca sa nu le mai obstructioneze. Presiunea este constanta si continua. Masca previne inchiderea cailor respiratorii in timpul utilizarii, dar episoade de apnee vor reveni atunci cand aparatul este oprit sau utilizat necorespunzator.

Neuropatie periferica

Neuropatia periferica sau deteriorarea nervilor in picioare si picioarele, este o alta cauza care poate duce la perturbarea somnului. Leziunile nervilor pot duce la o pierdere a senzatiilor in picioare, dar si la simptome cum ar fi furnicaturi, amorteala, senzatie de arsura si durere.

Mergi la medic ca sa iti prescrie analgezice simple, antidepresive sau anticonvulsivante specifice neuropatiei periferice.

Sindromul picioarelor nelinistite

Sindromului picioarelor nelinistite (SPN) este o tulburare de somn destul de frecventa, dar de obicei banalizata si trecuta cu vederea. Persoanele cu SPN au senzatii neplacute la nivelul picioarelor si o tendinta nestapanita de a le misca. Aceasta tulburare de somn este adesea insotita de alte senzatii in picioare, cum ar fi furnicaturi sau durere, ceea ce face dificila adormirea sau gasirea unei pozitii de somn.

Exista diferite medicamente care pot fi folosite pentru a trata sindromul picioarelor nelinistite, inclusiv somnifere, anticonvulsivante si antialgice. Medicul iti poate prescrie, de asemenea, un supliment de fier, daca ai un nivel scazut de fier.

Cum sunt diagnosticate problemele de somn?

Medicul te va intreba despre tiparele de somn, inclusiv daca ai probleme cum sunt somnolenta in timpul zilei, dificultati de respiratie in timpul somnului (inclusiv sforait), dureri in picioare, agitatie in timpul somnului.

Pentru tratarea insomniilor, se mai pot folosi o serie de medicamente, cum ar fi antihistaminicele, care trebuie utilizate pe termen scurt si strict in functie de schimbarile in obiceiurile de somn, benzodiazepinele (medicamente care actioneaza asupra creierului si a nervilor pentru a produce un efect calmant) si antidepresivele, dar numai la recomandarea specialistilor.

Cum imi pot imbunatati somnul?

Daca nu vrei sa iei medicamente, poti incerca sa iti imbunatatesti somnul folosind una dintre urmatoarele masuri:

• Invata tehnici de relaxare si de respiratie, pe care sa le aplici inainte de somn.

• Asculta un CD cu muzica relaxanta sau sunete din natura.

• Fa exercitii fizice regulat, dar cu cateva ore inainte de culcare, nu foarte aproape de culcare.

• Nu folosi cofeina, alcool sau nicotina seara.

• Atunci cand nu pot dormi, da-te jos din pat si fa altceva. Du-te inapoi in pat, atunci simti ca ti-a revenit somnul.

• Foloseste patul doar pentru dormit si activitati sexuale. Nu lucra in pat la laptop, nu te uita la televizor si nu citi. In acest fel, patul tau devine un loc pentru dormit, nu pentru a sta treaz.


Surse: webmd.com; Dr. Michael F. Roizen, Dr. Mehmet C. Oz, Tu, ghid de functionare, Curtea Veche Publishing, 2005.

Inapoi la categorie

Citeste si
Complicatiile privind sanatatea ochilor in diabet
Probleme ale pielii legate de diabet
Ce este neuropatia, tipuri de neuropatie diabetica, preventie si riscuri
Retinopatia diabetica: riscuri, cauze si tratamente