Rinichii si nefropatia diabetica
Cauza numarul 1 in lume a insuficientei renale este nefropatia diabetica – o boala de rinichi care apare in diabet zaharat. Aproape o treime din persoanele cu diabet zaharat dezvolta nefropatie, asa ca e foarte important sa afli cum poti sa eviti riscurile si cand e cazul se iei masuri.
Rinichii sunt organe importante, cu o functie remarcabila. In interiorul lor exista milioane de mici vase de sange (capilare) care actioneaza ca niste filtre pentru organism: sarcina acestora este de a elimina deseurile din sange. In mod normal, unele particule utile, cum ar fi proteinele si celulele rosii din sange, sunt prea mari pentru a trece prin acest sistem de filtrare si raman in sange, unde este nevoie de ele. In schimb, moleculele mici rezultate din reziduuri trec prin filtrele rinichilor si ajung in urina, pentru a fi eliminate.
Diabetul poate deteriora acest sistem. Nivelurile ridicate de zahar din sange fac ca rinichii sa filtreze prea mult sange, ceea ce solicita in exces “filtrele” (membrana glomerulara). Dupa multi ani, aceste filtre cedeaza, iar proteinele utile se pierd prin urina. Pentru ca in mod normal membrana glomerulara impiedica trecerea albuminei din sange in filtrul glomerular, prezenta albuminei in urina poate fi unicul si cel mai important indicator al unei afectari renale.
O doza mica de proteine in urina este numita microalbuminurie, ceea ce inseamna ca boala de rinichi a fost diagnosticata devreme.
Cantitatile mai mari de proteine in urina se numeste macroalbuminurie, ceea ce poate semnala o boala renala in stadiu terminal, cand deseurile se aduna in sange. In acest caz, pentru ca pacientul sa poata elima deseurile si fluidele din sange, este nevoie de dializa - filtrarea sangelui prin metode externe. Toti pacientii care au macroalbuminurie ar muri fara dializa.
In cazul bolilor de rinichi, persoanele cu diabet zaharat fac complicatii mai mari comparativ cu persoanele fara diabet. Aceasta deoarece frecvent pacientii diabetici au si alte afectiuni medicale, care s-au dezvoltat in timp, cum ar fi hipertensiune arteriala, boli ale vaselor de sange si un nivel ridicat de colesterol. De asemenea, persoanele cu diabet zaharat sunt mult mai susceptibile de a avea alte probleme legate de rinichi, cum ar fi infectiile vezicii urinare sau leziuni ale nervilor din vezica urinara.
Cine poate face o boala renala?
Nu toata lumea cu diabet zaharat dezvolta boli de rinichi. Factorii care influenteaza dezvoltarea bolii de rinichi includ mostenirea genetica, un bun control al glicemiei si al tensiunii arteriale. Daca ai diabet zaharat, cu cat mai bine iti mentii glicemia si tensiunea arteriala sub control, cu atat ai mai putine riscuri sa faci o boala de rinichi.
Bolile de rinichi in diabetul zaharat de tip 1 sunt usor diferite fata de ce se intampla in diabetul de tip 2. In diabetul de tip 1, rareori se declanseaza vreo problema in primii 10 ani de la diagnostic. Dar in diabetul de tip 2, unii pacienti au deja o boala de rinichi in momentul in care sunt diagnosticati cu diabet zaharat.
Care sunt simptomele de nefropatie diabetica?
Nefropatia nu produce simptome pana ce rinchii nu sunt aproape in totalitate afectati, iar aceste simtome sunt destul de comune cu ale altor boli. Primul simptom al bolii renale este de multe ori retentia de apa. Alte simptome ale bolii renale includ pierderea somnului, apetit scazut, stomac deranjat, slabiciune si dificultati de concentrare.
Este vital sa mergi la medic cu regularitate. Medicul iti va verifica tensiunea arteriala, iti va face analize de urina (pentru a verifica proteinele din ea) si de sange (pentru deseuri), sau va cere alte analize pentru a depista complicatii ale diabetului.
Cum pot preveni nefropatia?
Boala renala diabetica poate fi prevenita prin mentinerea nivelului de zahar din sange in intervalul tinta. Cercetarile au aratat ca o glicemie buna reduce riscul de microalbuminurie cu o treime. In cazul persoanelor care au avut deja microalbuminurie, riscul de macroalbuminurie se reduce la jumatate. Alte studii au aratat ca un control strict al glicemiei poate inversa microalbuminuria.
Tratamente pentru nefropatie
Ceea ce ajuta la preventie, ajuta si in tratament: un control strict al glucozei din sange si al tensiunii arteriale are un efect extrem de important asupra ritmului in care progreseaza nefropatia. Chiar si o crestere usoara a tensiunii arteriale poate agrava boala de rinichi rapid. Patru moduri de a reduce tensiunea arteriala sunt: pierderea in greutate, mai putina sare la masa, evitarea alcoolului si a tutunului, precum si exercitiile fizice regulate.
Medicatia
Se pot folosi medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale, dar nu toate sunt pentru persoanele cu diabet zaharat. Unele cresc nivelul de zahar din sange sau mascheaza unele dintre simptomele hiperglicemiei. Medicii recomanda de obicei inhibitori ECA pentru majoritatea persoanelor cu diabet zaharat, hipertensiune arteriala si boli de rinichi.
Cura de slabire
Un alt tratament pe care il folosesc unii medici este o dieta saraca in proteine. Cu cat creste cantitatea de proteine din organism, cu atat mai din greu trebuie sa lucreze rinichii. O scadere a cantitatii de proteine din dieta antreneaza o scadere si in nivelurile din sange. Dar nu incepe niciodata o dieta saraca in proteine fara sa discuti cu medicul.
Blocajul renal
Cand o persoana se afla in blocaj renal, ea are de urgenta nevoie de dializa. Pacientul trebuie sa aleaga daca sa continue cu dializa sau sa ajunga la un transplant de rinichi. Aceasta alegere trebuie facuta impreuna cu echipa de medici. In aceasta poate fi inclus un medic specializat in diabet, un nefrolog (medic de rinichi), un chirurg care se va ocupa de transplantul de rinichi, un asistent social si un psiholog.
Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org), webmd.com
Inapoi la categorie